Opettajaksi Suomeen OSU

Ulkomailla opettajan tutkinnon suorittanut tarvitsee Suomessa työskentelemistä varten virallisen opettajan kelpoisuuden. Opetushallitus voi määrätä, että kelpoisuutta varten täytyy suorittaa täydentäviä opintoja, joihin pääseminen voi olla haastavaa. Näin ollen myös työllistyminen voi viivästyä. Opettajaksi Suomeen OSU -hankkeessa tavoitteenamme on helpottaa maahanmuuttajataustaisten opettajien polkua alan opintoihin ja työelämään. 

Hankkeessa toteutetaan kaksi polkua:

A) Yksilöllinen täydentävien opintojen polku ehdollisen rinnastamispäätöksen omaaville. Hakuaika koulutukseen on päättynyt. 

B) Maahanmuuttajataustaisille, Suomessa päteville opettajille suunnattu uraohjauksen polku. B-polku käynnistetään syksyllä 2022. Tähän voivat osallistua A-polun pätevöittävän koulutuksen suorittaneet ja muut maahanmuuttajataustaiset opettajat, joilla on Suomessa opettajan pätevyys. 

Täydentävät opinnot (A-polku)

A-polku on suunnattu opettajille, jotka tarvitsevat opettajan työn kelpoisuutta varten täydentäviä opintoja. A-polku sisältää yksilölliset pedagogiset opinnot, suomen kielen opintoja ja opetusharjoittelua. Voit hakea opintoihin, kun sinulla on korkeakoulutasoinen opettajankoulutus sekä tutkinnon tunnustamiseen ja pedagogisiin opintoihin liittyvä rinnastamispäätös Opetushallitukselta. Koulutus antaa yleisen pedagogisen pätevyyden.

Lue myös kevään 2022 täydentävään hakuun liittyvä uutinen Tampereen ammattikorkeakoulun sivuilta

Uraohjauksen polku (B-polku)

B-polku on suunnattu maahanmuuttajataustaisille opettajille, joilla on Suomessa opettajan pätevyys. B-polku tarjoaa 
uraohjausta, tukea työllistymiseen, suomen kielitaidon vahvistamista ja verkostoitumista. 

Koulutuksen sisällöt

B-polku järjestää verkkokurssin, jonka avulla laajennetaan opetusalan työhaun tuntemusta ja pyritään tukemaan maahanmuuttajataustaisia henkilöitä opettajan tehtäviin työllistymisessä. 

Tarjolla on viisi verkkokurssia, joista opiskelija valitsee ja suorittaa 2–5 kpl. Verkkokursseja on aikaa suorittaa 22.3.2023 saakka.

Osaamisperusteisuus
Sisältö: Osaamisperusteisuuden periaatteiden soveltaminen case-esimerkkien
avulla

Valmentava ote opettajan työssä
Sisältö: Pedagogisen osaamisen syventäminen, valmentava ote opettajuudessa
ja sen soveltaminen opettajan työssä

Opettajan digipedagoginen osaaminen
Sisältö: Tutustuminen digipedagogiikan perusteisiin. Uusien menetelmien ja
alustojen hyödyntäminen omassa opetustyössä.

Opettajan työnhaku Suomessa
Sisältö: Ansioluettelon ja hakemuksen työstäminen

Opettajan työnhaun suomen kieli
Sisältö: Omasta osaamisesta ja työstä keskusteleminen ja kirjoittaminen,
opettajan ammatillisten tekstien lukeminen

Osallistuja ilmoittautuu valitsemansa ammatillisen opettajakorkeakoulun täydennyskoulutuksen opiskelijaksi. Hän valitsee, mitä yllä mainituista osioista hän haluaa opiskella. Opinnot suoritettuaan osallistuja saa todistuksen opinnoista. Lisäksi koulutuksen aikana järjestetään henkilökohtaista ohjausta ja käynnistetään alueellinen verkostokummitoiminta. 

Edellytykset koulutukseen osallistumiseen 

  • Olet Suomessa asuva maahanmuuttajataustainen opettaja, joka on suorittanut opettajan tutkinnon. 
  • Sinulla on riittävän hyvä suomen kielen taito (B1) – sinä pystyt opiskelemaan ja työskentelemään suomen kielellä. Kielen osaamiseen saa tukea uraohjauksen ryhmässä! 
  • Sinulla täytyy olla valmiudet verkko-opiskeluun sekä yleiset tieto‐ ja viestintätekniset perustaidot ja ‐tiedot. 

Koulutuksen toteutus ja ilmoittautuminen (B-polku)

Koulutus järjestetään lukuvuoden 2022–2023 aikana. Osallistuminen on maksutonta.

Ilmoittaudu koulutukseen osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/004A57EDC4DDFFA4 

Lisätietoja koulutuksesta

Projektipäällikkö Riikka Barber, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050 4733383

Koulutussuunnittelija Hanna Spets, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050 3407144

 

Opettajaksi Suomeen OSU -hanke on viiden ammatillisen opettajakorkeakoulun yhteishanke. Hankkeen koordinaattorina toimii Tampereen ammattikorkeakoulu ja yhteistyökumppaneina ovat Oulun ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu sekä Hämeen ammattikorkeakoulu. Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.