Musiikkipedagogi (AMK)

Onko musiikki ohittamaton osa elämääsi? Haluaisitko jakaa musiikin tekemisen, soittamisen tai laulamisen iloa ja taitoa muillekin musiikkipedagogin ammatissa: opettajana, ohjaajana, muusikkona, säveltäjänä, musiikkialan asiantuntijana, kanttorina, yrittäjänä tai sopivana yhdistelmänä niitä? Opiskele musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulussa!  

 

Musiikkipedagogin koulutus

Musiikkipedagogin koulutuksessa opiskellaan paljon tekemällä. Koko opintojen ajan harjoitellaan soittamista/laulamista yksin ja yhdessä. Taitoja kehitetään monipuolisesti: kuuntelemalla, keskustelemalla, tekemällä ja kirjoittamalla itse musiikkia. Soiton/laulun tai musiikinteorian ja -teknologian opettajaksi harjoitellaan seuraamalla toisten opetusta sekä opettamalla itse. Opinnoissa hankitaan ja harjoitellaan myös muita hyödyllisiä ja työelämässä tarpeellisia taitoja, kuten kielitaitoa, musiikkiteknologiataitoja tai musiikkialan yrittäjyyttä. Jos valitset kirkkomusiikin profiiliopinnot, voit toimia myös kanttorina.

Huomattava osa opinnoista tapahtuu Musiikkikoulu Johtosävelessä, opiskelijoiden johtamassa ja organisoimassa musiikkikoulussa opettajien tuella ja ohjaamana.

Yksilölliset opintopolut

Musiikkipedagogin koulutuksessa voi opiskella seuraavia pääaineita:

  • klassinen musiikki: laulu, piano, kitara, harmonikka, kantele, urut, huilu, oboe, klarinetti, fagotti, käyrätorvi, trumpetti, pasuuna, tuuba, viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso
  • pop/jazz-musiikki: laulu, piano, sähkökitara, sähköbasso, rummut, saksofoni, trumpetti, pasuuna
  • musiikkiteknologia
  • musiikinteoria

Musiikkipedagogin koulutus mahdollistaa opintoja erilaisin painotuksin. Opiskelija voi halutessaan keskittyä pääinstrumentin /-aineen opiskeluun tai vaihtoehtoisesti ottaa sen rinnalle jonkin sivuaineen tai kirkkomusiikin profiiliopinnot. Työ- ja opetusharjoittelua koostetaan opiskelijan kiinnostuksen ja uranäkymän mukaan. Henkilökohtaista osaamista voi lisätä ja syventää vapaasti valittavilla opinnoilla.  Opintoja tarjotaan myös yhteistyössä Oulun yliopiston Musiikkikasvatuksen koulutuksen kanssa. 

Mitä musiikkipedagogi tekee?

Suurin osa musiikkipedagogeista opettaa soittoa, laulua, musiikinteoriaa tai musiikkiteknologiaa musiikkikouluissa, -opistoissa, konservatorioissa, vapaan sivistystyön oppilaitoksissa tai toimii seurakunnissa. Musiikkipedagogin ammattitaidolla voi toimia myös musiikkialan yrittäjänä tai esiintyvänä muusikkona esim. säestäjänä, keikkailevana muusikkona, orkesterimuusikkona, säveltäjänä tai musiikkiteknologian eri ammattitehtävissä. Mikäli sisällytät opintoihisi kirkkomusiikin profiiliopinnot, voit toimia myös kanttorina.

Koulutus antaa mahdollisuuden toimia myös musiikkitoiminnan vetäjänä, lyhytkurssien kouluttajana ja musiikin hyvinvointivaikutusta tai soveltavaa käyttöä hyödyntävissä tehtävissä. Lisäksi musiikkipedagogeja työllistyy muihin musiikillista asiantuntemusta vaativiin työtehtäviin. Yhä useamman musiikkipedagogin työ koostuu monipuolisista työtehtävistä useissa eri työpaikoissa.

Tutkinto antaa kelpoisuuden musiikkioppilaitoksen (musiikkikoulut, -opistot, konservatoriot) tai vapaan sivistystyön (kansalais- ja työväenopistot) opettajan virkaan tai toimeen. Mikäli sisällytät opintoihisi kirkkomusiikin profiiliopinnot, voit toimia myös kanttorin virassa.

Kansainvälisyys ja vaihtomahdollisuudet

Kansainvälisyyttä pääsee kokemaan jokainen musiikkipedagogiopiskelija, lähtipä itse ulkomaille tai ei. Siitä pitävät huolen vierailevat ulkomaiset opettajat, Oamkin musiikkipedagogin koulutukseen tulevat vaihto-opiskelijat sekä kansainväliset projektit ja yhteistyö vakiintuneiden yhteistyöoppilaitosten kanssa.

Ulkomaille lähtevän opiskelijan kansainväliset opinnot räätälöidään yksilöllisesti opiskelijan pääinstrumentin ja kiinnostuksen mukaisesti.

Viime vuosina klassisen musiikin opiskelijat ovat suorittaneet opintojaan vaihto-opiskelijoina mm. Kööpenhaminassa, Valenciassa, Vilnassa ja Budapestissa. Rytmimusiikin opiskelijoita on opiskellut erityisesti Tanskan musiikkikorkeakouluissa, joihin on suuntautunut myös lyhyempiä opintomatkoja erilaisten musiikkiprojektien yhteydessä. Muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Piteån musiikkikorkeakoulun kanssa tehdään yhteistyötä. Kansainvälisen harjoittelun puitteissa musiikkipedagogiopiskelijoita on toiminut mm. vapaaehtoistyössä Ecuadorissa, musiikinopettajana kiinalaisessa päiväkodissa sekä assistenttitehtävissä Berliinin Suomi-instituutissa.

Musiikkipedagogin jatko-opiskelumahdollisuudet

Musiikkipedagogi (AMK)-tutkinto on korkeakoulututkinto, joka on rinnasteinen yliopistojen ja korkeakoulujen kandidaatin tutkintoon (Bachelor) sekä Suomessa että ulkomailla. Tutkinto antaa hakukelpoisuuden esim. Sibelius-Akatemian 2,5-vuotiseen maisterikoulutukseen. Osa valmistuneista opiskelijoistamme on hakeutunut maisteritasoiseen koulutukseen ulkomailla.

Musiikkipedagogitutkinnon ja kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voit hakeutua opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (Yamk) esim. Oamkin Kulttuurituottaminen ja luova talous-, Taiteen tekijä ja kehittäjä- tai Education Entrepreneurship -tutkintoa.

Avoin ammattikorkeakoulu

Voit opiskella ammattikorkeakouluopintoja myös Avoimessa ammattikorkeakoulussa. Lisätietoja Avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista.

Musiikkipedagogiksi opiskelevien tarinoita

  • Musiikkipedagogin opinnoista monipuolista osaamista

    Musiikkipedagogin opinnoista monipuolista osaamista Roni Helmiselle oli heti peruskoulun jälkeen selvää, että hän haluaa lähteä musiikkialalle. Tällä hetkellä Roni opiskelee musiikkipedagogiksi, ja takana on jo useita aiempia opintoja musiikin...

  • Perheen jalanjäljissä musiikkipedagogiksi

    Perheen jalanjäljissä musiikkipedagogiksi Ensimmäisen vuoden musiikkipedagogiopiskelija Leni Välimäki on ollut tyytyväinen opintoihinsa. Tulevaisuudessa häntä kiinnostaa esiintymislavat ja opettaminen. Musiikki on aina ollut tärkeä osa Lenin...

Sosiaalinen media

Seuraa meitä Instagramissa ja Facebookissa!