Usein kysyttyä Avoimesta AMKista

Koulutustaustani on X, voinko aloittaa opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa?

Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat nimensä mukaisesti avoimia aivan kaikille, iästä ja koulutustaustasta riippumatta. Tervetuloa mukaan! Huomioithan kuitenkin, että joillakin opintojaksoilla saattaa olla esitietovaatimuksia, nämä on mainittu opintojaksokuvauksissa.

Olen työtön työnhakija. Voinko opiskella avoimessa ammattikorkeakoulussa?

Suosittelemme, että keskustelet TE-toimistosi kanssa ennen aina ennen avoimen opintojen aloitusta. Mikäli opiskelet vähemmän kuin viisi opintopistettä kuukaudessa, katsotaan opiskelun yleensä olevan sivutoimista, eikä sen näin ollen pitäisi vaikuttaa työttömyystukeen. Jos suunnittelet polkuopintojen aloitusta ja olet työtön työnhakija, sinun kannattaa ensin sopia asiasta TE-toimiston kanssa. Opintopistemäärän vuoksi polkuopinnot katsotaan päätoimisiksi opinnoiksi.

Miten pääsen mukaan opiskelemaan?

Aloita rekisteröitymällä avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijaksi nettisivuillamme. Ilmoittautumisaikoina pääset ilmoittautumaan opinnoille sähköisen ilmoittautumisjärjestelmämme kautta. Mikäli ilmoittautumisaika ei ole käynnissä tai et löydä tarjonnastamme sinua kiinnostavia opintoja, voit olla yhteydessä avoimen yhteyshenkilöihin osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Mainitsethan viestissäsi mahdollisimman tarkasti mistä opinnoista ja alasta olet kiinnostunut. Opintoja voit etsiä jo etukäteen Opinto-oppaastaamme.

Mistä tiedän, mitä opintoja avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnasta kannattaa valita, mikäli olen kiinnostunut juuri tietyn tutkinto-ohjelman opinnoista?

Opetustarjontamme on jaoteltu eri koulutusalojen mukaan. Saat lisätietoa opintojakson sisällöstä tutustumalla sen kuvaukseen ja yleensä kuvauksesta löytyy maininta siitä, mihin tutkinto-ohjelmaan se kuuluu. Voit myös tutustua tutkinto-ohjelmien sisältöihin opinto-oppaassa. Mikäli et löydä tarvitsemaasi tietoa, ole yhteydessä avoimen yhteyshenkilöön.

Olisin kiinnostunut tietystä osaamisalasta/asiasta, mutta en löydä siihen liittyvää opintojaksoa.

Avoimen verkkosivuilla listataan vain osa tarjottavista opintojaksoista. Mikäli etsit jotain tiettyä osaamisaluetta parantavaa opintojaksoa, voit etsiä opintojaksoja opinto-oppaan opintojaksohaulla. Ole sen jälkeen yhteydessä avoimen yhteyshenkilöön osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja kerro, mistä opinnoista olet kiinnostunut. Avoimen yhteyshenkilöltä saat tiedon opintojakson seuraavasta toteutuksesta ja hän opastaa sinua ilmoittautumiskäytäntöjen osalta. 

Mistä opinnoista minun kannattaa aloittaa, jos tavoitteenani on suorittaa myöhemmin koko tutkinto?

Riippuu tilanteestasi ja siitä, kuinka paljon opintopisteitä haluat suorittaa lukukauden tai lukuvuoden aikana. Ensimmäisen opiskeluvuoden perusopintoihin lukeutuvat opintojaksot antavat yleensä hyvän yleiskatsauksen opiskelusta ammattikorkeakoulussa. Tutkintotavoitteiselle opiskelijalle paras tapa aloittaa opinnot on hakea avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintoihin. Polkuopinnoissa suoritat pääsääntöisesti ensimmäisen lukuvuoden opinnot aloittavan tutkinto-opiskelijaryhmän mukana. 

Aion suorittaa polkuopinnot. Pääsenkö polkuopinnot suoritettuani suoraan tutkinto-opiskelijaksi?

Valintaprosessi tutkinto-opiskelijaksi on tutkinto-ohjelmakohtainen ja tutkinto-opiskelijapaikkaa tulee hakea erikseen hakuaikana. Lisätietoa avoimen erillishausta tutkinto-opiskelijaksi löydät verkkosivuiltamme. Mikäli jokin asia jää epäselväksi, ota yhteyttä avoimen ammattikorkeakoulun yhteyshenkilöihin osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Milloin opiskelujen tarkempi aikataulu selviää?

Lukujärjestykset tehdään aina yhdelle opetusjaksolle kerrallaan (vuodessa on neljä jaksoa). Yleensä lukujärjestykset valmistuvat hieman ennen uuden jakson alkamista. Lukujärjestykset löydät lukkarikoneesta. Mikäli et vielä tiedä, sopiiko opintojakson toteutus omaan aikatauluusi, kannattaa kuitenkin ilmoittautua mukaan. Peruminen onnistuu ennen opintojakson alkamista maksutta.

Jos pääsen myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi, täytyykö minun opiskella avoimessa suorittamani opinnot uudestaan?

Jos pääset tutkintoon johtavaan koulutukseen Oamkissa, voidaan suorittamasi opinnot hyväksilukea, eli sinun ei tarvitse suorittaa samaa opintojaksoa uudelleen. Ota kuitenkin huomioon, että mikäli suoritat opintoja eri tutkinnosta, tulee hyväksiluvuista aina keskustella tutkinto-vastaavan kanssa etukäteen.

Mikäli jatkat opintojasi jossain toisessa ammattikorkeakoulussa, riippuu opintojaksojen hyväksiluku heidän tutkintonsa opintosuunnitelmasta. 

Miten opintojen maksaminen käytännössä hoituu?

Avoimen opintomaksut maksetaan verkkomaksupalvelu Paytrailin kautta. Saat opintojesi alkamisen jälkeen sähköpostitse ja tekstiviestitse tiedon sinulle saapuneesta laskusta. Laskun pääset maksamaan kirjautumalla avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumisjärjestelmään ja valitsemalla siellä kohdan "omat ilmoittautumiset ja maksut". Mikäli olet ilmoittautuessasi merkinnyt laskutettavaksi tahoksi muun kuin itsesi, lähetämme paperilaskun ilmoittamaasi laskutusosoitteeseen opintojen alkamisen jälkeen.

Mikäli sinulla on kysyttävää laskutuksesta tai saamastasi laskusta, ole yhteydessä kampuksesi avoimen yhteyshenkilöön.

Polkuopiskelijoilta laskutamme lukuvuosimaksun (300€) kahdessa erässä.

Saanko suorittamistani opinnoista todistuksen?

Kun olet suorittanut opintosi, voit pyytää leimalla ja allekirjoituksella varustetun opintosuoritusotteen osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Toimitamme opintosuoritusotteen postitse tai voit noutaa sen kampuksen avoimen amkin yhteyshenkilöltä. Voit tilata myös sähköisellä allekirjoituksella varustetun opintosuoritusotteen eOhjauspalvelujen kautta. 

Mikäli opintosi ovat vielä kesken, mutta tarvitset väliaikaisen todistuksen suorituksistasi esimerkiksi TE-toimistolle, voit pyytää opintosuoritusotteen osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai sähköisenä eOhjauspalvelujen kautta.