Usein kysytyt kysymykset

 

Voiko kursseihin ilmoittautua milloin vaan?

Kursseihin voi ilmoittautua milloin vain toisen asteen opintojen aikana. Suorituksia voi tehdä jokaisessa kurssissa ilmoitettujen aikarajojen puitteissa.

Milloin Highway-opinnot on mahdollista suorittaa?

Opinnot tulee suorittaa toisen asteen opintojen aikana. Highway -opintokokonaisuus tulee olla suoritettuna viimeistään saman lukukauden aikana valmistumisesta. Huomaathan, että mahdolliset hyväksiluvut (esim. tekniikan Highwayssa lukion 5 fysiikan kurssia) tulee tehdä ohjeiden mukaan toisen asteen opintojen aikana.

Milloin tutkinto-opiskelupaikkaa on haettava?

Opiskelupaikkaa tulee hakea:

Oamk Highwayn erillishaussa syksyllä: opinnot alkavat keväällä.

Oamk Highwayn erillishaussa keväällä: opinnot alkavat syksyllä.

Ensimmäisen vuoden poissaolo on mahdollista vain lakisääteisestä syystä.

Menetänkö ensikertalaisen paikan yhteishaussa, jos otan opiskelupaikan vastaan?

Menetät. Et ole enää tämän jälkeen ensikertalainen.

Saanko Highway-opinnoissa suoritetut opinnot hyväksiluettua opiskelujen alkaessa?

Kyllä saat. Tekniikan Highwayn kurssit hyväksiluetaan mihin tahansa tekniikan tutkinto-ohjelmaan. Vastaavasti luonnonvara-alan Highway kurssit hyväksiluetaan luonnonvara-alan tutkinto-ohjelmassa. Tietotekniikan Highway-kurssit sopivat tietotekniikan tutkinto-ohjelmaan ja tietojenkäsittelyn kurssit vastaavasti tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmaan.  

Voiko tekniikan Highway -opinnoilla saada hyväksilukua informaatioteknologian Highway -opinnoista?

Ei voi. Opinnot hyväksytään vain siihen Oamk Highway -polkuun, johon ne on merkitty. Esimerkiksi tekniikan matematiikka 1 -kurssi soveltuu vain tekniikan Highway -polkuun.

Missä vaiheessa toisen asteen koulutus ja Highway-opinnot tulee olla suoritettuna, jotta voi hakea?

Syksyn 2023 haussa: Vaadittu pohjakoulutus ja Oamk Highway -opintokokonaisuus tulee olla suoritettuna 31.12.2023 mennessä.

Kevään 2024 haussa: Vaadittu pohjakoulutus ja Oamk Highway -opintokokonaisuus tulee olla suoritettuna 8.6.2024 mennessä.

Huom! Highway -opintokokonaisuus tulee suorittaa toisen asteen opintojen aikana. 

Henkilö valmistuu ylioppilaaksi keväällä 2022 ja suorittaa saman kevään aikana myös Highway-opinnot hyväksytysti. Hän ei hae erillishaussa Oamkiin keväällä 2022 vaan hakee jonnekin muualle ja ottaa vastaan opiskelupaikan. Jos hän toteaa vastaanottamansa opiskelupaikan vääräksi, voiko hän hakea keväällä 2023 erillishaussa Oamkiin? Voidaanko hänet valita keväällä 2023 erillishaun kautta Highway-opintojen perusteella?

Hakija voi hakea ja tulla valituksi Oamk Highwayn erillishaussa keväällä 2023, vaikka hän olisi vastaanottanut toisen korkeakoulupaikan aiemmin kevään 2022 yhteishaussa. Yhden korkeakoulupaikan säännöksen mukaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Olen ilmoittautunut Highwayhin, mutta en ole saanut infoviestiä. Miten toimin?

Mikäli infoviestiä ei näy, muista tarkistaa myös roskaposti -kansio. Jos viestiä ei löydy, olisitko yhteydessä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Olen suorittanut kaikki Highwayhin kuuluvat opintojaksot. Miten toimin seuraavaksi?

Saat suorittamistasi Highway-opinnoista opintosuoritusotteen. Opintosuoritusotteita ei lähetetä automaattisesti opintojen päätyttyä, vaan voit itse tulostaa sähköisesti allekirjoitetun otteen Pepistä (ks. ohje opintosuoritusotteen hakemiseen). Pepin Tilaukset -välilehdeltä saat otettua itsellesi myös opiskelutodistuksen. Tarvittaessa voit pyytää opintosuoritusotteen ja opiskelutodistuksen myös avoimen yhteyshenkilöltä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Jos olet suorittanut vaaditun pohjakoulutuksen ja Oamk Highway -opintokokonaisuuden, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi Oamk Highway -erillishaussa.

Haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa.

Huomaathan, että Oamk Highway -opiskelijana haet tutkinto-opiskelijaksi Oamk Highwayn erillishaussa. Halutessasi voit hakea myös yhteishaussa, mutta silloin opiskelupaikka ei ole varmistettu, kuten Oamk Highway erillishaussa. Yhteishaussa hakiessasi osallistut tavalliseen yhteishaun valintatapoihin.

Minne ilmoitan tekniikan opintoihin liittyvän alakohtaisen kurssin?

Kurssi ilmoitetaan ilmoittautumisvaiheessa ilmoittautumislomakkeelle tai sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Ilmoita kurssi vasta silloin, kun olet aloittamassa tekemään sitä.

Voiko lukion aineopiskelija päästä Oamk Highway -linjaa pitkin sisään?

Ei voi. Oamk Highway -linjan opiskelijan on oltava lukion tutkinto-opiskelija eikä lukion päättötodistusta ole suoritettu.

Milloin kaksoistutkinto-opiskelijan Highway-opintojen opiskeluoikeus loppuu?

Oamk Highwayn opiskeluoikeus on voimassa opiskelijan suorittaessa lukion tutkintoa tai ammatillista tutkintoa. Kaksoistutkintoa suorittavan opiskelijan opinto-oikeus loppuu, kun hän saa ammatillisen tutkinnon suoritettua valmiiksi. Jos opiskelija jatkaa ammattiopiston tutkinnon jälkeen ylioppilastutkinnon suorittamista, niin tällöin Highway -opiskeluoikeutta ei enää ole.

Katso tallennetut infot 

Järjestimme tammi-helmikuussa 2022 Teamsissa infotilaisuuksia, joissa kerroimme, mitä eri alojen Highway-opinnot pitävät sisällään, millaista Highway-opiskelu on ja miten Highwaylle haetaan mukaan.  

Luonnonvara-alan infon tallenne

Tekniikan infon tallenne

Informaatioteknologian infon tallenne