Koulutuksen paluusivu: https://www.oamk.fi/fi/koulutus/ylemmat-ammattikorkeakoulututkinnot/modern-software-and-computing-solutions
OG title: Tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntäminen siivittävät teknologiajätin palveluksessa haastavampiin teht
OG url: https://www.oamk.fi/fi/koulutus/oamkin-opiskelijatarinat/tekoalyn-ja-koneoppimisen-hyodyntaminen-siivittavat-teknologiajatin-palveluksessa-haastavampiin-tehtaviin
OG image: https://www.oamk.fi/images/Aki_Korvala.jpg
OG description: 90-luvun puolella insinööriksi opiskellut Aki Korvala on saanut elää mukana suomalaisessa menestystarinassa. Liki kolmenkymmenen vuoden työura Nokialla on tuonut eteen siinä määrin monenlaisia mahdollisuuksia, että nyt osaamista on aika päivittää. Englanninkielinen Modern software and computing solutions on ylempi ammattikorkeakoulututkinto, joka vastaa ohjelmistoalan haasteisiin.
React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

Tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntäminen siivittävät teknologiajätin palveluksessa haastavampiin tehtäviin

90-luvun puolella insinööriksi opiskellut Aki Korvala on saanut elää mukana suomalaisessa menestystarinassa. Liki kolmenkymmenen vuoden työura Nokialla on tuonut eteen siinä määrin monenlaisia mahdollisuuksia, että osaamista oli aika päivittää. Englanninkielinen Modern Software and Computing Solutions on ylempi ammattikorkeakoulututkinto, joka vastaa ohjelmistoalan haasteisiin.

Henkilö seisoo puistossa.

Silloisesta Oulun teknillisestä oppilaitoksesta insinööriksi valmistunut Aki on päässyt kokemaan työuransa aikana kotimaisen teknologiaosaamisen kultavuodet.

– Valmistuin juuri silloin, kun Nokia veti kaikki töihin. Työtaustaa minulla on firmassa vuodesta 1996 alkaen eli kohta alkaa 30-vuotisjuhla lähestyä.

Kolmeen vuosikymmeneen mahtuu työskentelyä useilla osastoilla; tukiasemien parissa tehtävistä haalarihommista aina matkapuhelinten ohjelmistokehitykseen asti.

Uudet opinnot keskellä kiireisintä uraputkea pistivät miettimään voimavarojen riittävyyttä

Pitkän työkokemuksen myötä myös esihenkilön asema on käynyt tutuksi.

– Olen työskennellyt pääsääntöisesti aina projektimanagerina.

Vastuullisen aseman ja tiukan työtahdin keskellä opintojen aloittaminen sai Akin miettimään jaksamistaan. Niinpä ratkaisuksi valikoitui neljän kuukauden mittainen opintovapaa töistä, jotta opinnot saisi ainakin potkaistua vauhtiin ilman suurempia aikatauluhaasteita.

– Oletin, etten ehdi tehdä molempia yhtä aikaa. Alkushokin jälkeen kuitenkin huomasin, että opinnot olisivat hoituneet töitä tehdenkin.

Opintojen alkutaipaleen kivikkoisuus liittyi tekniikan opinnoissa viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtuneeseen hurjaan loikkaan. Kun on edellisen kerran istunut koulun penkillä 90-luvulla, on moni asia ehtinyt muuttumaan.

– Joka kurssilla on saanut tehdä koodaamista. Kun on koko ikänsä tottunut tekemään PowerPointeja, niin alkuun oli vähä opettelemista.

Pienen orientoitumisen jälkeen opinnot ovat soljuneet eteenpäin sujuvasti. Erityiseksi suosikiksi ovat nousseet koneoppimiseen ja tekoälyyn painottuvat kurssit. Erityisesti koneoppimisen opinnot ovat nostaneet mieleen uusia urahaaveita ja -mahdollisuuksia.

– More this, kiitos! Kurssit ovat antaneet sopivan poltteen koneoppimiseen, mutta kokonaisuus on niin laaja, että siitä saisi varmasti kokonaan oman tutkintonsa aikaiseksi.

Käytännössä opiskelu hoituu etätyöskentelyyn tottuneelta Akilta samaan tapaan kuin töiden teko; aamulla tietokoneelle tehtäviä tekemään, sitten palkkatöiden pariin ja alkuillasta vielä etätunnille.

Tekoälybuumin aallonharjalla kohti uusia haasteita

Hyvänä motivaattorina opintojen edistymiselle on ollut tunne siitä, että oma asiantuntijuus laajenee ja syvenee. Uusien asioiden omaksuminen pidemmänkin työuran jälkeen avaa mahdollisuuksia suunnata työpanostaan tulevaisuuden kannalta merkityksellisesti.

– Koulutus antaa minulle mahdollisuudet viedä viimeisin osaaminen mukanani työpaikalleni. Suuri kiitos kuuluu tekoälyn ympärillä nyt olevalle hypelle, sillä meidän kaikkien täytyy osata räätälöidä tekemistämme, olipa kyse sitten prosesseista tai työkaluista.

Valmistuminen Akilla häämöttää vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä, mutta tarkempi ajankohta ei ole vielä tiedossa, koska siihen vaikuttaa vielä aloittamatta olevan lopputyön laajuus. Katse on kuitenkin jo tiukasti uusissa opintojen myötä avautuvissa mahdollisuuksissa.

– Halusin uudistusta ja sain sen. YAMK-tutkinto antaa minulle eväät todellakin tehdä uutta.

Koulutuksen paluusivu: https://oamk.fi/fi/koulutus/ylemmat-ammattikorkeakoulututkinnot/lean-johtaminen
OG title: Leanin keinoilla suunnittelu- ja kehitystyö teollisessa rakentamisessa sujuvoituu
OG url: https://www.oamk.fi/fi/koulutus/oamkin-opiskelijatarinat/leanin-keinoilla-suunnittelu-ja-kehitystyo-teollisessa-rakentamisessa-sujuvoituu
OG image: https://www.oamk.fi/images/Markus_Kiviniemi.jpg
OG description: Kaksi insinöörin AMK-tutkintoa opiskeluaan Markus Kiviniemi tiesi, että seuraavaksi olisi aika opiskella johtamista. Lean-johtamisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto tarjoaa Lean-menetelmiin nojaten asiantuntijan ja esihenkilön tehtävissä työskenteleville valmiudet parantaa laadunhallinnan ja johtamisen strategista ajattelua. Kesäkuussa 2023 valmistunut tutkinto avaa Markukselle oven tuotekehitystyön prosessien tehostamiseen teollisessa rakentamisessa.
React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

Leanin keinoilla suunnittelu- ja kehitystyö teollisessa rakentamisessa sujuvoituu

Kaksi insinöörin AMK-tutkintoa opiskeltuaan Markus Kiviniemi tiesi, että seuraavaksi olisi aika opiskella johtamista. Lean-johtamisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto tarjoaa Lean-menetelmiin nojaten asiantuntijan ja esihenkilön tehtävissä työskenteleville valmiudet parantaa laadunhallinnan ja johtamisen strategista ajattelua. Suoritettu YAMK-tutkinto avaa Markukselle oven tuotekehitystyön prosessien tehostamiseen teollisessa rakentamisessa.

Henkilö istuu pöydän ääressä läppäri edessään.

Sulautettuihin järjestelmiin suuntautuneen tietotekniikan insinöörin AMK-tutkinto toimi Markukselle pohjakoulutuksena, kun hän 20 vuotta sitten asteli teknologiayritykseen laitteistosuunnittelija töihin. Tuolloin tehtäviin kuului pääasiassa matkapuhelinten ja sittemmin myös tablettien suunnittelua, testausta ja kehitystä. Kunnioitettavan työrupeaman jälkeen opiskeltu LVI-insinöörin AMK-tutkinto vei mennessään talotekniikan ja teollisen rakentamisen maailmaan, ja Leanin periaatteet alkoivat kiinnostaa.

Markuksen halu lähteä opiskelemaan YAMK-tutkintoa liittyi nimenomaan tarpeeseen oppia Lean-johtamista, joten tutkinnon valinta oli helppo. Työnantajan myönteinen ja tukeva suhtautuminen kouluttautumiseen auttoi merkittävästi töiden ja opintojen yhteensovittamista. Joustoa työaikoihin onnistui järjestämään jopa silloin, kun luennoille osallistuttiin päiväsaikaan.

Lopputyön kiinnostava aihe vei tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnasta kiinnostuneen Markuksen siinä määrin mukanaan, että opinnäytetyön tekemisen aikana arki meinasi hieman kuormittua.

– Perheelle opiskeluaika näkyi eniten silloin, kun jouduin käyttämään iltoja ja viikonloppuja ryhmätöihin. Niitä hetkiä oli kuitenkin onneksi aika vähän. Hyvällä aikataulutuksella moni asia hoitui niin työhön kuin vapaa-aikaankin liittyen.

Halu itsensä ja toimintojen kehittämiseen puskivat eteenpäin

Markuksen motivaatio YAMK-tutkinnon suorittamiseen oli halu kehittää itseään ja omaa toimintaansa Lean-menetelmien pohjalta. Lean-ajattelussa tarkoituksena on sujuvoittaa prosesseja poistamalla tuottamattomia toimintoja. Pitkä työkokemus matkapuhelinalalla näytti, että Lean-ajattelu on löytänyt hyvin teleteknologian yrityksiin, mutta teollisen rakentamisen tuotekehitystyössä oppeja ei vielä täysin hyödynnetä.

– Opinnoissa pystyin oppimaan uutta niistä menetelmistä ja tavoista, joilla johdetaan tuotekehitystyötä. Toyota Kata -kirjan osio valmentavasta johtajuudesta oli yksi vahvimpia kokemuksia. Siitä ammensin paljon oppia ja materiaalia myös päättötyöhöni.

Rakennusalalle siirryttyään Markus oivalsi, että teollisen rakentamisen puolella talotekniikan suunnittelu ja kehittäminen olivat huomattavasti vähemmän kilpailtuja kuin perinteisen rakentamisen puolella.

– Leanin oppeja ei oltu vielä ulotettu teollisen rakentamisen puolelle.

Tämän vuoksi työympäristö antoi hedelmällisen maaperän lähteä viemään koulutuksen avulla saavutettuja oppeja suoraan prosesseihin. Ymmärrys Leanin teorioista on syventynyt, kun niitä on päässyt yhdistämään käytännön tekemiseen.

– Koulutuksen myötä monta irrallista teoriaa ja asiaa on saanut nivottua isommaksi kokonaisuudeksi.

Tavoitteena tulla Suomen ykkösnimeksi

Työpaikallaan Markuksella oli selkeä osa-alue, johon opinnoista haettiin osaamista: tarve viedä eteenpäin teollisen rakentamisen johtamista ja kehittämistä. Nyt myös yrityksen muu henkilöstö on saanut osansa opeista.

– Nykyisin koulutan firmamme muita työntekijöitä Lean-ajatteluun tuotekehitystyössä. Koulutan ja sparraan myös asiakasyrityksiämme.

Tulevaisuuden suhteen rima on nostettu sopivan korkealle, ja kunnianhimoinen Markus katsoo odottavaisena eteenpäin.

– Tavoitteeni on nousta Suomessa alan kärkeen teollisen rakentamisen talotekniikan suunnittelussa.

Koulutuksen paluusivu: https://oamk.fi/fi/koulutus/ylemmat-ammattikorkeakoulututkinnot/rakennusprojektin-tehokas-johtaminen
OG title: YAMK-tutkinto toimi ponnahduslautana yrittäjyyteen
OG url: https://www.oamk.fi/fi/koulutus/oamkin-opiskelijatarinat/yamk-tutkinto-toimi-ponnahduslautana-yrittajyyteen
OG image: https://www.oamk.fi/images/Jani_Junes.jpg
OG description: Jani Junes on viettänyt koko elämänsä rakennustyömailla ympäri Suomen. Jo varhaisessa vaiheessa hänelle oli selvää, että siinä on hänelle ammatti.
React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

YAMK-tutkinto toimi ponnahduslautana yrittäjyyteen

Jani Junes on viettänyt koko elämänsä rakennustyömailla ympäri Suomen. Jo varhaisessa vaiheessa hänelle oli selvää, että siinä on hänelle ammatti. Haave yrittäjyydestä puolestaan konkretisoitui YAMK-opintojen myötä.

Henkilö istuu puistossa kivien ympäröimänä.

– Se tuntui jotenkin luonnolliselta, viihdyin työmaalla, Jani kertoo ammatinvalinnastaan.

Hän muistelee olleensa lukiossa kovasti eri mieltä, kun opettaja huomautti Janista tulevan varmasti insinööri.

– Väärässä toki olin, rakennusalan insinööriksi lähdin siitä sitten lukemaan, hän naurahtaa.

Tie insinööriopinnoista ylempään ammattikorkeaan

Insinööriopintojen jälkeen Jani viihtyi työelämässä monta vuotta ja aina välillä mielessä kävi toive yrittäjyydestä, mutta se painui lopulta aina kaiken muun alle. Rovaniemellä lukion käynyt ja Kuopiossa ammattikorkeakoulututkinnon opiskellut Jani päätyi Oulun ammattikorkeakoulun ylempään ammattikorkeakoulututkintoon lopulta kampuksen sijainnin ja haun sopivan ajoituksen myötä.

– Olen aina tykännyt kehittää itseäni, mutta ylempään tutkinto-ohjelmaan lähtö ei sillä tavalla ollut mikään itsestäänselvyys. Muita vaihtoehtoja oli uuden työpaikan etsiminen tai yrittäjänä aloittaminen.

Koko opintojen ajan hän teki alan töitä täysipäiväisesti ja haluaakin kehua Oamkia koulutuksen järjestämisestä siten, että se istuu hyvin työssäkäyvän kalenteriin.

Koulunpenkiltä suoraan yritystä perustamaan

Jani sai opinnot rakennusprojektin tehokkaan johtamisen tutkinto-ohjelmasta päätökseen kesäkuussa 2023 ja jo kuun loppupuolella hän oli perustanut oman yrityksen. Tuore yrittäjä on intoa täynnä.

– Yrittäjänä toimiminen oli minulle pitkäaikainen haave ja suunnitelma, jonka toteuttaminen konkretisoitui opintojen myötä.

Hän kertoo päässeensä opinnoissaan mukaan myös Oamkin mentoriohjelmaan, joka oli lopulta sinetöinyt päätöksen yrittäjäksi alkamisesta.

– Mentoriohjelmassa jokainen saa ikään kuin oman yrittäjämentorin. Nämä yrittäjät sitten neuvovat, auttavat ja kertovat kaikkea yrittäjyyteen liittyvää. Ennen ohjelmaan lähtöä sanoin, että nyt on yrityksen perustaminen todella lähellä. Ohjelman aikana päätin, että nyt se täytyy tehdä.

Tulevaisuus näyttää kirkkaalta

Yritystoiminta on vielä alkutekijöissään, mutta Jani on selkeät suunnitelmat jatkon kannalta.

– Nyt alkuun on toki tarkoitus saada toiminta rullaamaan. Aion keskittyä pienrakennuksiin, mutta tulevaisuudessa haluan päästä urakoimaan suurempia rakennuksia ja olla ihan täysimittainen rakennusyritys. Ja toki myös työllistää ihmisiä.

Jani kertoo, että hän kokee saaneensa opinnoilta kaiken, mitä niiltä lähti hakemaankin. Etenkin mentoriohjelmaa hän kuvailee tärkeäksi osaksi opintojaan.

– Opin paljon uusia asioita, vaikka olen ollut rakennusalalla jo kauan. Mielestäni koulutuksen sisältö oli rakennettu hyvin ja siinä sai uusia näkökulmia asioihin. Myös vinkit ja varmuus yrittäjyydestä olivat lopulta todella iso ja tärkeä asia minulle.

Koulutuksen paluusivu: https://www.oamk.fi/fi/koulutus/ylemmat-ammattikorkeakoulututkinnot/alykas-automaatio-ja-robotiikka
OG title: Itsensä kehittämistä opiskelemalla
OG url: https://www.oamk.fi/fi/koulutus/oamkin-opiskelijatarinat/itsensa-kehittamista-opiskelemalla
OG image: https://www.oamk.fi/images/Heikki_Kaisto.jpg
OG description: Heikki Kaisto on valmistunut Oulun ammattikorkeasta aikanaan automaatiotekniikan insinööriksi. Alalla useamman vuoden työskenneltyään hän kuitenkin huomasi, että maailma ympärillä kehittyi, vaikka hänen työnkuvansa pysyi kutakuinkin samana. Se tarjosi hyvän syyn lähteä päivittämään omaa osaamista.
React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

Itsensä kehittämistä opiskelemalla 

Heikki Kaisto on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta aikanaan automaatiotekniikan insinööriksi. Alalla useamman vuoden työskenneltyään hän kuitenkin huomasi, että maailma ympärillä kehittyi, vaikka hänen työnkuvansa pysyi kutakuinkin samana. Se tarjosi hyvän syyn lähteä päivittämään omaa osaamista.

Henkilö seisoo puistossa.

– Minulle heräsi sellainen uteliaisuus. Työskentelin perinteisen automaation kanssa ja huomasin, että robotiikka alkoi yleistyä teollisuudessa paljon. Päätin, että nyt on aika päivittää omaa osaamista, Heikki Kaisto kertoo.

Älykkään automaation ja robotiikan ylemmän ammattikorkeakoulun tutkinto-ohjelmassa vasta aloittanut Heikki uhkuu intoa alaa kohtaan. 

– En oikein osaa vielä sanoa, mitä odottaisin eniten opinnoilta. Minulla on niin sanotusti runsauden ongelma. Haluaisin käydä vaikka mitä kursseja, mutta aikaa ei millään ole tarpeeksi, hän hymyilee.

Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon osallistumista Heikki ei ollut aiemmin pohtinut. 

– Ei minulla ollut mitään visiota YAMKiin lähdöstä. Töissä vaan huomasin, että nyt minulla olisi mahdollisuus kehittää omaa osaamista mielenkiintoisissa asioissa ja sitä kohti sitten lähdin etenemään.

Sisällön ja sijainnin perusteella Oamkiin

Oulun ammattikorkeakoulussa opintojen suorittaminen oli Heikille lopulta helppo valinta. Hän on suorittanut myös aiemman tutkintonsa samassa paikassa. 

– Pohdin kyllä muitakin, mutta Oulussa koulutuksen sisältö oli minulle itselleni kaikista mielenkiintoisin.

Heikki kertoo myös sijainnin olleen hänelle ihanteellisin, sillä hän työskentelee Oulussa. 

– Tällä hetkellä työskentelen Carbon Balance -nimisessä firmassa ja olen aivan innoissani työstä. Minussa on vähän maailmanpelastajan vikaa ja tässä työssä saan olla kehittämässä ilmastoystävällisiä ratkaisuja.

Heikillä ei ole suunnitelmissa vaihtaa työpaikkaa valmistumisen jälkeen. 

– Tällä hetkellä olen ainakin ihan mahdottoman kiinnostunut ja innostunut tästä työstä, että en ole lähdössä minnekkään. Tästä tulee sellainen kotoisa olo.

Opintojen alku oli uutta täynnä 

Heikki kertoo, että opiskelu on ehdottomasti muuttunut hänen edellisen tutkintonsa jälkeen. 

– Opiskeluun on tullut mukaan paljon esimerkiksi sähköisiä alustoja ja muuta vastaavaa. Alkuun meni aikaa totutella niiden käyttöön.

Hän haluaa kuitenkin korostaa, että pitää sähköisiin järjestelmiin siirtymistä positiivisena asiana. 

– Olisihan se huolestuttavaa, jos järjestelmät eivät olisi kehittyneet viime opinnoistani. Hyvä, että ovat, hän naurahtaa. 

Kiireisestä elämästä haasteita 

Aina opintojen ja töiden yhdistäminen ruuhkavuosielämään ei ole Heikille kuitenkaan helppoa, vaikka innostusta ja kiinnostusta molempia kohtaan häneltä löytyykin runsaasti. 

– Teen töitä ihan täysipäiväisesti, joten välillä on todella kiire kurssien kanssa, että ne saa tehtyä. Koulun puolesta on tullut kuitenkin ihan kiitettävästi joustoa.

Heikki haluaa painottaa, että vaikka yhdistelmä on raskas, innostus alaa kohtaan auttaa häntä jaksamaan.

Koulutuksen paluusivu: https://oamk.fi/fi/koulutus/ammattikorkeakoulututkinnot/sairaanhoitaja-amk-oulu
OG title: Alanvaihto sairaanhoitajaksi toi elämään merkityksellisyyttä
OG url: https://www.oamk.fi/fi/koulutus/oamkin-opiskelijatarinat/alanvaihto-sairaanhoitajaksi-toi-elamaan-merkityksellisyytta
OG image: https://www.oamk.fi/images/sanna-lassila1.jpg
OG description: Sanna Lassila päätti vaihtaa elämänsä suuntaa ja uudelleenkouluttautui aikuisiällä sairaanhoitajaksi. Uuvuttava esimiestyö talousalalla vaihtui merkitykselliseen ja arvojen mukaiseen työhön.
React & Share: React & Share pois
Kampustieto: Kotkantie
Hakuaika 1: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 2: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 3: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 4: koulutusmuoto: Päivä
Hakuaika 5: koulutusmuoto: Päivä

Alanvaihto sairaanhoitajaksi toi elämään merkityksellisyyttä

Sanna Lassila päätti vaihtaa elämänsä suuntaa ja uudelleenkouluttautui aikuisiällä sairaanhoitajaksi Oamkissa. Uuvuttava esihenkilötyö talousalalla vaihtui merkitykselliseen ja arvojen mukaiseen työhön.

Henkilö istuu sairaalan toimenpidehuoneessa tuolilla.

Sairaanhoitaja Sanna Lassila on työskennellyt Oulun yliopistollisen sairaalan naistentautien poliklinikalla muutaman kuukauden ajan. Työpäiviin kuuluu lääkärin avustamista, potilaiden ohjausta, toimenpiteissä ja leikkauksissa työskentelyä sekä kansliatyötä.

– Täällä päivät ovat hyvin monipuolisia, ja työ haastaa hyvällä tavalla, Sanna kertoo.

Sairaanhoitajan työ ei kuitenkaan ole aina ollut hänen unelma-ammattinsa. Suurimman osan työurastaan 51-vuotias Sanna on tehnyt julkisen sektorin taloushallinnon parissa muun muassa esihenkilönä ja projektipäällikkönä. Työ oli stressaavaa, eikä jaksaminen riittänyt töissä sen enempää kuin vapaa-ajallakaan.

– Töiden tekeminen venyi usein iltoihin, ja palavereja piti valmistella viikonloppuisin. En halunnut tehdä työtä, joka kuormitti jatkuvasti.

Sanna mietti alanvaihtoa muutaman vuoden ajan ennen kuin uskalsi ottaa ratkaisevan askeleen. Sosiaali- ja terveysala oli hänelle selkeä päätös uutta suuntaa valitessa, sillä hän halusi auttaa muita ihmisiä.

– Olin muuttunut vuosien aikana ihmisenä ja samalla arvoni olivat muuttuneet paljon. Halusin työltä ennen kaikkea merkityksellisyyttä, avaa Sanna ajatuksiaan.

Lopulta sote-alan tutkinnoista opiskeltavaksi valikoitui sairaanhoitajan tutkinto Oulun ammattikorkeakoulussa. Sannan mukaan se mahdollisti parhaiten vaihtoehtoja ja valinnanvaraa tulevaisuuden työuralle.

– Työvuosien jälkeen opiskelu oli oikein mukavaa vaihtelua. Opinnoissa edettiin aina teoriasta käytännön tunneille, joilla juuri opittua pääsi oikeasti kokeilemaan.

Opinnäytetyönsä Sanna teki erään lääkeaineen käyttökokemuksista lapsipotilailla. Lasten päiväsairaalaa varten tehdyllä tutkimuksella oli todellinen tarve, minkä vuoksi opinnäytetyötä oli kiinnostavaa ja motivoivaa tehdä.

Mielekästä tiimityötä hoitajana

Päivät sairaanhoitajana kuluvat nopeasti. Tekemistä poliklinikalla on sopivasti, ja työ on mielekästä.

– Minulle on tärkeää, että päivän päätteeksi työt jäävät työpaikalle. Sillä on valtavasti vaikutusta jaksamiseen, vertailee Sanna uutta työtään aiempiin tehtäviinsä.

Potilaiden vaikeat tilanteet, kuten keskenmenot, saattavat jäädä pyörimään mieleen työpäivien jälkeenkin, mutta niistä Sanna sanoo selviävänsä hyvin.

– Ei kaikkea voi kuitenkaan ottaa omille harteille, vaikka ne koskettavatkin. Vaikeista tilanteista on osattava päästää irti.

Työn mielekkyyteen vaikuttaa myös työn ihmisläheinen luonne ja työpaikan hyvä ilmapiiri.

– Tämä on myös todellista tiimityötä, kun työskennellään työparina tai ryhmänä lääkärin ja muiden hoitajien kanssa.

Tähtäimessä osaamisen laajentaminen

Sanna toivoo, että tulossa olevien palkankorotusten myötä sote-ala kiinnostaa uusia hakijoita, ja työntekijöitä saadaan alalle lisää.

– Palkkaus sekä riittävät resurssit ja hyvät työolosuhteet ovat parhaita keinoja alan houkuttelevuuden lisäämiseen, ja niillä saadaan myös nykyiset työntekijät pysymään alalla.

Tällä hetkellä resurssien puute näkyy siinä, että leikkausjonot ovat pitkiä, eikä aikoja ole aina antaa potilaille.

– Tietysti potilaan kannalta se on kurjaa, ja tilannetta myötäelää aina mukana. Henkilökunnan ilmapiirissä se ei onneksi ole kuitenkaan näkynyt.

Sannalla on edessään vielä noin viisitoista vuotta työelämässä ennen eläkkeelle jäämistä. Hän viihtyy nykyisessä työssään hyvin, eikä alanvaihtoa ole enää suunnitteilla.

– Tähtäimessä on laajentaa omaa osaamistani eri osa-alueilla entisestään. Muilla naisten poliklinikoilla, kuten lisääntymislääketieteen yksikössä tai naistentautien syöpäpolikilinikalla, työskentely tuo varmasti lisää monipuolisuutta ja haastetta omaan työhön.