Elina Pekki
13.06.2023

”Haluan olla johtajana luotettava ja luottaa myös muihin”

Lotta Lindströmin mukaan rakennusmestarin ammatin keskiössä on tiimityöskentely. Sosiaalisia taitoja ja maalaisjärkeä peräänkuuluttava Lotta on saanut jo paljon kokemusta oman alansa töistä.

Henkilö nojaa konttiin rakennustyömaalla.

Lukiosta valmistumisen jälkeen Lotta Lindström ajautui rakennusalan kausitöihin, joista innostuttuaan hän haki yhteishaussa Oulun ammattikorkeakouluun rakennusmestarilinjalle. Neljättä opiskeluvuottaan aloittava Lotta on viihtynyt opinnoissaan hyvin.

– Laskemista, laskemista ja laskemista, kuvaa hän naurahtaen rakennusmestarin opintojen sisältöjä.

Se sopiikin Lotalle mainiosti, sillä omien sanojensa mukaan hän rakastaa matemaattisia aineita. Toisaalta hän pitää opinnoissaan myös siitä, että niihin kuuluu valtavasti käytännön opiskelua.

– Me pääsemme tosi paljon käsiksi oikeaan työelämään työmaajaksojen ja harjoittelujen aikana. Plussaa on tietysti se, että niistä vieläpä maksetaan.

Lotta on saanut kokemusta työmaan johtamisesta harjoittelujen ohella myös oman alan töistä. Tällä hetkellä hän työskentelee työmaanjohtajana uudiskohteen rakennustyömaalla ja remonttikohteessa. Työ rakentamisen parissa on välillä kiireistä, mutta tylsää hetkeä ei tule.

– Jos saa yhden asian valmiiksi, niin ei tarvitse olla kyselemässä keltään, että mitä seuraavaksi keksisin. Hommia riittää aina, Lotta kertoo.

Rakennusmestarin työkalupakissa vuorovaikutustaidot

Kiireenkin keskellä työn kulmakivinä ovat kunnon maalaisjärki ja vankka asiantuntijuus. Rakennusmestarilta vaaditaan paljon opitun tiedon soveltamista ja nopeita ratkaisuja vaikeisiin tilanteisiin.

– Ei ole välttämättä ketään, jolta mennä kysymään neuvoa, vaan sitä on itse se, jolta tullaan kysymään, Lotta muistuttaa.

Vastuuta kertyy työuran edetessä koko ajan lisää, jolloin on osattava tehdä nopeita päätöksiä ja ratkoa ongelmia.

– Onneksi työkokemuksen mukana karttuu myös pään sisäinen tietopankki. Uran alussa joutuu opettelemaan hirveästi uutta, mutta myöhemmin ei jokaista asiaa tarvitse miettiä niin tarkkaan.

Lotta on pohtinut paljon sitä, millainen johtaja haluaa itse olla. Työmaalla korostuvat ennen kaikkea tiimityöskentely ja vuorovaikutus muiden kanssa.

– Työnjohtajana haluan ennen kaikkea olla reilu ja luotettava. Haluan myös luottaa täysillä omiin työntekijöihin ja tiimiin, avaa Lotta ajatuksiaan.

Omien työntekijöiden lisäksi rakennusmestari kohtaa työssään kohteiden ostajia ja mahdollisia asukkaita.

– Tämä työ on aivan järjettömän sosiaalista. Siinä ei oikeastaan pärjää, jos ei osaa toimia ihmisten kanssa.

Nuoret tuovat alalle uutta energiaa

– Alalle tarvitaan paljon nuorta verta. Tekniikka kehittyy kovaa vauhtia ja nuoret pääsevät siitä nopeasti kärryille, Lotta sanoo.

Rakennusalalla käytetään paljon eri tietokoneohjelmia mittauksiin, kirjauksiin ja suunnitelmiin. Usein tarvittavat asiat löytyvät internetistä, ja Lotta kokee, että nuoret pärjäävät sen kanssa parhaiten.

– Me tuomme mukanamme paljon uutta energiaa ja rohkeutta, hän hehkuttaa.

Rakennusala tarjoaa paljon työpaikkoja, sillä rakennuksia tehdään ja kunnostetaan koko ajan. Lotan mukaan suomalaiset rakennusmestarit ovat haluttuja ulkomailla, joten ura Suomen rajojen ulkopuolella on myös mahdollinen.