Reetta Salmela
27.06.2023

Itsensä kehittämistä opiskelemalla 

Heikki Kaisto on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta aikanaan automaatiotekniikan insinööriksi. Alalla useamman vuoden työskenneltyään hän kuitenkin huomasi, että maailma ympärillä kehittyi, vaikka hänen työnkuvansa pysyi kutakuinkin samana. Se tarjosi hyvän syyn lähteä päivittämään omaa osaamista.

Henkilö seisoo puistossa.

– Minulle heräsi sellainen uteliaisuus. Työskentelin perinteisen automaation kanssa ja huomasin, että robotiikka alkoi yleistyä teollisuudessa paljon. Päätin, että nyt on aika päivittää omaa osaamista, Heikki Kaisto kertoo.

Älykkään automaation ja robotiikan ylemmän ammattikorkeakoulun tutkinto-ohjelmassa vasta aloittanut Heikki uhkuu intoa alaa kohtaan. 

– En oikein osaa vielä sanoa, mitä odottaisin eniten opinnoilta. Minulla on niin sanotusti runsauden ongelma. Haluaisin käydä vaikka mitä kursseja, mutta aikaa ei millään ole tarpeeksi, hän hymyilee.

Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon osallistumista Heikki ei ollut aiemmin pohtinut. 

– Ei minulla ollut mitään visiota YAMKiin lähdöstä. Töissä vaan huomasin, että nyt minulla olisi mahdollisuus kehittää omaa osaamista mielenkiintoisissa asioissa ja sitä kohti sitten lähdin etenemään.

Sisällön ja sijainnin perusteella Oamkiin

Oulun ammattikorkeakoulussa opintojen suorittaminen oli Heikille lopulta helppo valinta. Hän on suorittanut myös aiemman tutkintonsa samassa paikassa. 

– Pohdin kyllä muitakin, mutta Oulussa koulutuksen sisältö oli minulle itselleni kaikista mielenkiintoisin.

Heikki kertoo myös sijainnin olleen hänelle ihanteellisin, sillä hän työskentelee Oulussa. 

– Tällä hetkellä työskentelen Carbon Balance -nimisessä firmassa ja olen aivan innoissani työstä. Minussa on vähän maailmanpelastajan vikaa ja tässä työssä saan olla kehittämässä ilmastoystävällisiä ratkaisuja.

Heikillä ei ole suunnitelmissa vaihtaa työpaikkaa valmistumisen jälkeen. 

– Tällä hetkellä olen ainakin ihan mahdottoman kiinnostunut ja innostunut tästä työstä, että en ole lähdössä minnekkään. Tästä tulee sellainen kotoisa olo.

Opintojen alku oli uutta täynnä 

Heikki kertoo, että opiskelu on ehdottomasti muuttunut hänen edellisen tutkintonsa jälkeen. 

– Opiskeluun on tullut mukaan paljon esimerkiksi sähköisiä alustoja ja muuta vastaavaa. Alkuun meni aikaa totutella niiden käyttöön.

Hän haluaa kuitenkin korostaa, että pitää sähköisiin järjestelmiin siirtymistä positiivisena asiana. 

– Olisihan se huolestuttavaa, jos järjestelmät eivät olisi kehittyneet viime opinnoistani. Hyvä, että ovat, hän naurahtaa. 

Kiireisestä elämästä haasteita 

Aina opintojen ja töiden yhdistäminen ruuhkavuosielämään ei ole Heikille kuitenkaan helppoa, vaikka innostusta ja kiinnostusta molempia kohtaan häneltä löytyykin runsaasti. 

– Teen töitä ihan täysipäiväisesti, joten välillä on todella kiire kurssien kanssa, että ne saa tehtyä. Koulun puolesta on tullut kuitenkin ihan kiitettävästi joustoa.

Heikki haluaa painottaa, että vaikka yhdistelmä on raskas, innostus alaa kohtaan auttaa häntä jaksamaan.