Julia Asikainen
16.10.2023

Vaihto Etelä-Koreassa oli Monalle kasvattava kokemus – ”Vähän mietitytti, että miten vaihdossa pärjää, mutta onneksi lähdin”

Liiketalouden opiskelija Mona Vuolle ryhtyi vaihtonsa jälkeen vaihtolähettilääksi rohkaistakseen myös muita lähtemään vaihtoon.

Oulun ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi opiskeleva Mona Vuolle vietti syyslukukauden 2022 vaihto-opiskelijana Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa.

– Olin ajatellut jo pitkään, että olisi kiinnostavaa asua ulkomailla vähän pidemmän aikaa ja kartuttaa kielitaitoa. Vähän mietitytti, että miten vaihdossa pärjää, mutta onneksi lähdin. Se oli ehkä elämäni paras päätös, Mona kertoo.

Vaihtokohteista Etelä-Korea oli Monan ykkösvaihtoehto, sillä hän tiesi maan kulttuurista jonkin verran jo etukäteen.

– Korea oli herättänyt minussa kiinnostuksen pop-kulttuurin kautta.

Monalle Koreaan lähteminen tuntui myös siinä mielessä helpolta, että hän oli opiskellut jo aiemmin hieman korean kieltä.

Kaupungin monipuolisuus ihastutti

Mona kokee sopeutuneensa yli kymmenen miljoonan asukkaan suurkaupunkiin Souliin hyvin.

– Aluksi väkimäärä jännitti, kun olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta enkä ollut aiemmin käynyt niin isossa kaupungissa. Kaupungissa asuminen tuntui kuitenkin yllättävän mukavalta.

Erityisesti Monan mieleen Soulissa oli kaupungin monipuolisuus. Monalle mieleistä puuhaa oli muun muassa kierrellä kahviloissa, vierailla temppeleissä ja käydä syömässä ravintoloissa.

– Kävin myös muutamissa konserteissa, koska siellä oli huomattavasti Suomea parempi mahdollisuus nähdä monia korealaisia ja ulkomaisia artisteja.

Mona teki vaihdossa myös lyhyet reissut Daeguun, Incheoniin, Busaniin ja itärannikolle Gangneungiin.

– Busanissa oli lokakuussakin mahtavan lämmintä ja Gangneungissa ihana rannikko, vaikka loppuvuodesta siellä oli aika viileää ja tuulista.

Opiskelu ulkomailla toi rohkeutta esiintymiseen

Monan vaihtokouluna toimi University of Seoul, jossa hän suoritti liiketalouteen liittyviä opintoja ja korean kielen kurssin.

– Se opetti paljon, kun pääsi tekemään ryhmätöitä eri kulttuureista tulevien opiskelijoiden kanssa. Koen kehittyneeni myös esiintymisessä ja saaneeni sitä varten lisää rohkeutta.

Korean kielessä Mona olisi halunnut kehittyä enemmän, mutta hän koki valitsemansa kurssin liian haastavaksi.

– En ottanut alkeiskurssia, kun olin opiskellut koreaa jo Suomessa, mutta jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut järkevämpää valita se ja mennä sinne kertaamaan. Toisaalta kehityin paljon englannin kielessä.

Opiskelu korealaisessa yliopistossa vastasi Monan mielestä aika lailla sitä, millaista se on myös Suomessa.

– Oli ryhmätehtäviä, luennointia ja tehtiin muistiinpanoja samaan tapaan kuin Suomessakin. Ainoa ero oli ehkä se, että opettajan asema oli vähän erilainen. Tuntui siltä, että opiskelijan ja opettajan välinen kuilu oli suurempi kuin Suomessa.

Vaihto antoi paljon

Monan mielestä parasta vaihdossa oli ehdottomasti kokemus itsessään.

– Vaihto kasvatti ja antoi lisää rohkeutta sekä itsevarmuutta. Mahtavaa oli myös se, että sain vaihdosta uusia samanhenkisiä kavereita.

Vaihtonsa jälkeen Mona ryhtyi Oamkin vaihtolähettilääksi, sillä hän haluaa rohkaista myös muita opiskelijoita lähtemään vaihtoon.

– Kun itsellä oli niin hyvä vaihtokokemus, jakaa sitä mielellään myös eteenpäin.

Vaihtoon lähteviä Mona kannustaa ottamaan ajasta kaiken irti ja nauttimaan.

– Vaihto menee niin äkkiä, että kannattaa tehdä haluamiaan asioita niitä liikaa miettimättä.