Julia Asikainen
16.10.2023

Vaihto-opiskelu Budapestissä toi Veera-Maria Palolle uusia kokemuksia ja ihania muistoja – ”Suosittelen vaihtoa ihan kaikille”

Tradenomiopiskelija Veera-Maria Palo on asunut jo useamman kerran ulkomailla. Opiskelusta siellä hänellä ei kuitenkaan ollut kokemusta ennen Oamkin vaihtoa.

Tradenomiksi Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelevalle Veera-Maria Palolle oli opintojen alusta asti selvää, että hän haluaa lähteä vaihtoon. Ulkomailla asuminen oli hänelle tuttua jo ennestään.

– Olen opiskellut ennen tradenomin opintoja media-assistentiksi ja merkonomiksi ammattikoulussa ja tehnyt molempien opintojen aikana työharjoittelut ulkomailla. Olen myös asunut ja työskennellyt Australiassa, Veera-Maria kertoo.

Opiskelusta ulkomailla Veera-Marialla ei kuitenkaan ollut vielä kokemusta, joten hän halusi päästä kokemaan myös sen.

– Halusin tietää, miltä tuntuu opiskella toisella kielellä kansainvälisessä koulussa. Olen myös aina nauttinut ulkomailla olosta ja uusiin ihmisiin tutustumisesta, joten en nähnyt mitään syytä olla hyödyntämättä mahdollisuutta lähteä vaihtoon.

Budapest oli mieluisa kohde

Vaihtokohteeksi Veera-Maria päätyi valitsemaan Unkarin pääkaupungin eli Budapestin, jossa hän vietti noin puoli vuotta.

– Halusin johonkin sellaiseen paikkaan, joka olisi itselleni uusi. En myöskään halunnut lähteä mihinkään kaikista suosituimpiin vaihtokohteisiin.

Valinta osui nappiin, sillä kaupunki oli Veera-Marialle todella mieleinen.

– Siellä oli rento tunnelma, ja vaihto-opiskelijoille järjestettiin paljon ohjelmaa. Tykkäsin myös kaupungin keskeisestä sijainnista, sillä sieltä pääsi hyvin reissaamaan muuallakin vaihdon aikana.

Opiskelua kansainvälisessä koulussa

Vaihto-opiskelu oli Veera-Marian mukaan täysin erilainen kokemus kuin hänen aiemmin tekemänsä työharjoittelut ulkomailla.

– Esimerkiksi kavereiden löytäminen oli opiskelijana huomattavasti helpompaa, kun koulussa oli paljon muitakin samassa tilanteessa olevia. Olin myös nyt vaihdossa paljon pidemmän aikaa kuin työharjoitteluja tehdessäni.

Veera-Marian vaihtokoulu oli International Business School Budapest, jossa oli opiskelijoita ympäri maailmaa. Opetus koulussa tapahtui englannin kielellä.

– Kävin siellä monenlaisia kursseja. Opiskelin muun muassa hr:ää, unkarin kieltä ja visuaalista viestintää.

Veera-Marian mukaan vaihtokoulussa opiskelu poikkesi Suomessa opiskelusta muun muassa siinä, että luokkakoot olivat selvästi pienempiä. Myös kotitehtäviä tuli enemmän.

– Hommaa oli paljon, mutta opiskelu oli siitä huolimatta todella antoisaa. Tykkäsin pienistä luokkakoista ja siitä, että opetus oli hyvin interaktiivista.

Vaikka opintojen kanssa oli välillä kiireistä, jäi Veera-Marialla hyvin aikaa myös muuhun kuin opiskeluun. Hän ehti reissata muun muassa Puolassa, Slovakiassa, Maltalla ja Itävallassa.

– Myös Budapestissä ehti tehdä ja nähdä paljon kaikkea vapaa-ajalla. Mieleen jäivät erityisesti kaupungin rauniobaarit ja kylpylät.

"Ainutlaatuinen kokemus"

Veera-Maria kokee vaihdon antaneen hänelle ennen kaikkea lisää kokemuksia ja ihania muistoja. Hän sanoo myös oppineensa paljon ja saaneen uusia ystäviä.

– Nykyään osaan esimerkiksi kirjoittaa paremmin akateemista tekstiä englannin kielellä. Se on varmasti myös tulevaisuuden työelämässä plussaa, että löytyy kansainvälistä kokemusta ja kielitaitoa.

Vaihtoon lähtöä pohtivia Veera-Maria haluaa kannustaa ehdottomasti tarttumaan tilaisuuteen.

– Suosittelen vaihtoa ihan kaikille. Se on loppupeleissä kuitenkin tosi lyhyt aika elämästä, mutta kokemuksena ainutlaatuinen.