Vuoden opettaja opettelee uuteen arkeen

Vuoden opettajaksi valitun Aira Vähäraution työpäivät vaihtuivat syyskuussa eläkepäiviksi. Nyt opettaja saa itse opetella uudenlaista arkea.

Oamkin vuoden 2020 opettaja Aira Vähärautio
Retkeily on Airalle tärkeä harrastus. Kuvassa hän on Syötteen kansallispuistossa. Kuva: Aira Vähäraution perhealbumi

Sosiaalialan lehtorina Oamkissa työskennellyt Aira Vähärautio sanoo ikävöivänsä työkavereita ja opiskelijoita jo nyt.

– Vaikka se kuulostaa fraasilta, niin meidän opiskelijamme ovat todella mukavia. Ajatukseni ovat monessa opiskelijassa sekä jo valmistuneessa alan ammattilaisessa.

Airalla on pitkä ura opettajana. Oamkissa hän on ollut jo sen perustamisesta lähtien. Aira aloitti vuonna 1988 lehtorina Oulun sosiaalialan oppilaitoksessa. Siitä yhdessä muutaman muun oppilaitoksen kanssa syntyi kokeiluvaiheen jälkeen Oulun ammattikorkeakoulu vuonna 1996.

– Ammattikorkeakoulun kokeiluvaihe oli hyvin kiihkeää aikaa. Vauhti oli välillä todella nopeaa. Opetussuunnitelmaakin teimme yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Varhaiskasvatus on Airan ominta alaa. Häntä on motivoinut mahdollisuus kehittää alaa eteenpäin.

– Opettajan työn etuoikeus on saada seurata alan kehitystä ja tutkimusta. Omaa sydäntäni lähellä on aina ollut aikuisjohtoisen pedagogiikan sijasta lapsen maailmaa tunnusteleva ja tunnustava lähestymistapa.

Opettamisen lisäksi hän on ollut mukana myös hankkeissa.

– Oamk vastaa tässä ajassa hienolla tavalla työelämän kehittämisen haasteisiin.

Tilaa opiskelijoiden luovuudelle

Opetuksessa Aira on tykännyt käyttää toiminnallisia menetelmiä.

– Opettajan ei pidä olla koko ajan itse äänessä, vaan opiskelijoiden luovuudelle ja omille oivalluksille tulee antaa tilaa. Sillä tavalla opiskelijat löytävät asioista uusia ulottuvuuksia, ja myös opettaja voi laajentaa omaa ymmärrystään.

Etäopetuksen hän sanoo haastaneen vuorovaikutteisuutta.

– Viime keväänä joutui miettimään paljon sitä, miten saa aikaan reflektiivisiä kohtaamisia opiskelijoiden kanssa. Ilahduin siitä, että se onnistui jossain määrin myös etäopetuksessa opiskelijoilta saamani palautteen perusteella.

Vuoden opettajaksi valituksi tuleminen herätti Airassa lämpimiä ajatuksia.

– Veljeni onnitteli minua vitsailemalla, että huipulta on hyvä lopettaa. Oikeasti näitä mainintoja saisi jakaa opettajille roppakaupalla. Työ on vaativaa ja monella tapaa haastavaa. Opettajien ponnistelut eivät aina näy ulospäin, mutta he venyvät välillä ihan hurjiin suorituksiin. Tästä hyvänä esimerkkinä on viime kevät ja kurssien muuttaminen nopealla aikataululla etäopetukseksi. Valitettavasti myös työn resurssit ovat vuosien saatossa niukentuneet.

Nyt Aira itse opettelee uudenlaisen arjen rytmiä. Työn sijasta aikaa jää nyt enemmän perheelle, lastenlapsille ja luonnossa retkeilylle.

– Olen aina ymmärtänyt luonnon valtavan eheyttävän voiman ja käyttänyt sitä myös opetuksessani. Iän myötä retket ovat lyhentyneet ja mukavuuskertoimet nousseet, mutta vieläkin annan viisi tähteä sille, että saan istua laavulla nuotiota ja tähtitaivasta katsellen.