Anne Aho
15.02.2023

Ylemmästä korkeakoulututkinnosta hyötyä tulevaisuuden varalle

Ensihoitajana Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella työskentelevä Hannu Orrenmaa lähti opiskelemaan akuutti- ja ensihoidon kehittämisen ja johtamisen ylempää korkeakoulututkintoa lisätäkseen työmahdollisuuksiaan tulevaisuudessa.

Hannu Orrenmaalle opiskelu töiden ohella on tuttua puuhaa. Hän opiskeli Oamkissa sairaanhoitajaksi työskennellessään palomiehenä ja sen jälkeen Kuopiossa hoitotason lisäopinnot toimiessaan ensihoitajana. Nyt hän opiskelee töiden ohella Oamkissa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

– Toistaiseksi palaudun vielä työhöni kuuluvista yövuoroista hyvin. Lähdin kuitenkin opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, jotta voin hankkia hyviä päivätöitä, mikäli yövuorot alkavat iän myötä rasittaa liikaa.

Akuutti- ja ensihoidon kehittämisen ja johtamisen opinnot ovat vastanneet hänen odotuksiaan.

– Koulutus on ollut ihan oikea minulle. Johtamiseen liittyvää teoriatietoa on tullut tosi hyvin ja on ollut hedelmällistä miettiä toisten opiskelijoiden kanssa eri tilanteita ja ongelmia. Samalla olen voinut reflektoida sitä, mitä tekisin itse. Omaan työhöni olen saanut oppeja esimerkiksi itseni ja potilaiden johtamiseen.

Opinnot saa sovitettua arkeen

Opinnot Hannu on suorittanut kokonaan verkossa, mikä on sopinut hänelle mainiosti.

– Minulle se passaa tosi hyvin, sillä kotoa lähteminen voi olla joskus hankalampaa. Helpompaa on mennä omaan työhuoneeseen ja laittaa ovi kiinni.

Hannusta on tärkeää tarttua tehtäviin aina, kun on aikaa eikä vain siirtää niitä eteenpäin. Hän on myös hyödyntänyt sitä, että opintoja voi sovittaa omaan elämäntilanteeseen.

– Toimimme vaimoni kanssa sijaisperheenä ja meille tuli viime kesänä pieni lapsi. Olenkin venyttänyt opintojani ihan suosiolla alkuperäisestä aikataulusta, jotta niistä ei tule liian raskaita.

Verkossa järjestettävä koulutus mahdollistaa sen, että siihen voi osallistua mistä vain. Hannu pitää tätä rikkautena.

– Meistäkin 21 opiskelijasta vain kolme on Oulun seudulta. Asioita kuitenkin tehdään vähän eri tavoilla ja kokemuspohjilla eri paikoissa, niin on mielenkiintoista keskustella niistä muiden opiskelijoiden kanssa.

Opinnäytetyö osuu suoraan oman työn ytimeen

Palo ensihoitoa kohtaan ei ole sammunut, vaikka Hannulla on alalta pitkä kokemus. Hän ei vielä tiedä tarkkaan, millaisia ovia haluaa ylemmän korkeakoulututkinnon avaavan, mutta alalla pysyminen kiinnostaa.

– Mahdollisuuksia on paljon tällä alueella ja myös yksityisellä puolella. Ensihoito kiinnostaa jatkossakin, sillä 20 työvuoden jälkeen se on edelleen hienoa. Mutta jos sitä ei pysty jossain vaiheessa tekemään, niin minua kiinnostaisi johtamiseen liittyvää työ, jossa voin hyödyntää omaa kokemustani.

Opinnäytetyön Hannu tekee kahden muun opiskelijan kanssa.

– Tutkimme sitä, millaisia tehtäviä yksityisiin hoivakoteihin tulee ja mitkä niistä johtavat kuljetukseen sairaalaan. Opinnäytetyö menee ihan ytimeen omassa työssäni ja on hyödyksi työnantajallenikin.

Opiskelemaan lähtemistä miettivää Hannu kannustaa tarttumaan ideaan.

– Kannattaa toki varautua, että tekemistä on. Se kuitenkin kannattaa. Opiskelu on antoisaa ja itseään on aina hyvä sivistää ja kehittää.