Anne Aho
15.02.2023

Ylempi korkeakoulututkinto laajensi näkemystä ja osaamista omasta alasta

Lasten toimintaterapeuttina työskentelevä Anni Watroba oli miettinyt pidemmän aikaa ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelua ja jopa alanvaihtoa. Lopulta hän kuitenkin halusi syventää oman alansa osaamista ja valitsi Oamkin kuntoutuksen asiantuntijan opinnot.

Kiireinen arki oli lykännyt Oamkista toimintaterapeutiksi valmistuneen Anni Watroban jatko-opiskelusuunnitelmia. Kuopuksensa aikana äitiyslomalla ollessaan hän kuitenkin päätti, että voisi nyt yhdistää kotona olemisen ja opiskelun.

– Vaikka mietin eri alojakin, kiinnosti kuntoutus minua ilmiönä ja halusin syventää sen osaamistani.  Oamkin kuntoutuksen asiantuntijan opintojen sisällöt kuulostivat kiinnostavilta, joten päätin hakea.

Hänen ystävänsä oli kehunut Oamkin toisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opintoja mielenkiintoisiksi, joten Anni odotti samaa omiltakin opinnoiltaan.

– Yllätyin kuitenkin siitä, miten humpsahdin opintomaailmaan. Välillä piti ihan rajoittaa ja muistaa hoitaa lapset ja työt, Anni sanoo nauraen.

Anni työskentelee psykiatriaan ja neuropsykiatriaan erikoistuneena lasten toimintaterapeuttina Mehiläinen Tutoriksessa. Opinnot ovat antaneet hänelle lisää eväitä tarkastella omaa alaa.

– Ymmärrän nyt paljon paremmin kuntoutusalan pirstaleisuutta ja moninaisuutta sekä sen mahdollisuuksia ja kehitystarpeita. Olen saanut koulutuksesta ikään kuin laajakulmalasit päähäni.

Onnistumisia ja uusia puolia itsestä

Ensimmäisen vuoden Anni opiskeli tiiviisti ja jätti vain muutamia kursseja seuraavaan syksyyn. Kun äitiysloma päättyi, hän palasi töihin osa-aikaisena, jotta sai viimeisteltyä opintonsa. Työnantajan antamat joustot oman kalenterin suunnittelussa tukivat opiskelun sovittelua arjessa.

– Halusin tehdä opinnoista mahdollisimman paljon ennen töihin palaamista. Työni on henkisesti aika kuormittavaa, ja halusin pyhittää illat omalle perheelle.

Vaikka Anni sanoo perheen, työn ja opintojen yhdistämisen olleen kuormittavaa, hän haluaa rohkaista muitakin uskomaan, että se on mahdollista.

– Se vaatii hyvän motivaation ja ajanhallinnan sekä itseohjautumista ja oman itsensä johtamista. Uuden oppiminen on kuitenkin todella mukavaa. Opintoihin saa myös joustoa sovittaa ne omaan elämäntilanteeseen.

Anni iloitsee opintojen myötä saamistaan mahdollisuuksista. Uusien verkostojen ja osaamisen kehittymisen lisäksi hän on löytänyt itsestään uusia puolia. Oman opinnäytetyönsä puitteissa hän pääsi mukaan väitöskirjatutkimukseen toisena tutkijana.

– Alussa ajattelin, ettei tutkimusmaailma olisi niin kiinnostavaa, mutta se olikin lopulta kivointa. Nyt tekemäni systemaattinen kirjallisuuskatsaus on lähdössä julkaisuehdotuksena alan kansainväliseen tieteelliseen lehteen. En olisi uskonut pystyväni sellaiseen, joten tällaiset onnistumiset ovat tosi mahtavia enkä olisi saanut niitä ilman opiskelemaan lähtemistä.

Koulutus lisäsi urahaaveita

Opintojen räätälöiminen omien kiinnostusten ja opinnäytetyön perusteella oli Annille mieleistä.

– Sain opinnoista paljon hyötyä työhöni ja olen esimerkiksi pystynyt ottamaan enemmän vastuuta kollegoideni mentoroinnista.

Koulutuksen myötä hänen urahaaveensakin ovat laajentuneet.

– Tähtään opettajaopintoihin ja haaveilen oman alani opettamisesta.

Opiskelua miettiviä Anni kannustaa hakemaan. Opinnoille hän kehottaa varaamaan aikaa, mutta myös muistamaan nauttia niistä.

– Opiskelu ja kuinka paljon siitä saa irti on omalla vastuulla. Aikuisena opiskelu on kuitenkin mukavaa ja verkossa opiskelu helppoa. Pystyin avaamaan koneen vaikka vauva sylissä. Opinnot saa siis sovitettua elämään. Onnistuinhan minäkin siinä kolmen lapsen perheen ja työn kanssa – ja niin teki muutkin opiskelijat vuosikurssillamme, Anni rohkaisee.