kaikkientekniikka-kampanja haastaa tekniikan alan naiset toimimaan roolimalleina

Julkaistu: 17.3.2021 klo 07:45 Tiedotteet medialle

Sinä Osaat! Tytöt ja teknologia -hanke aloittaa #kaikkientekniikka-kampanjan, jolla halutaan tuoda esille tekniikan aloilla toimivia naisia. Kampanja haastaa tekniikan aloilla työskentelevät naiset toimimaan roolimalleina sekä kertomaan, miksi valitsivat alan ja mikä siinä kiehtoo. Myös tekniikan alan yritykset voivat osallistua kampanjaan kertomalla, miksi työntekijöiden moninaisuus on yritykselle tärkeää. Kampanja haluaa painottaa, että ammatilla ei ole sukupuolta.

– Vaikka me kaikki olemme tekniikan ja teknologian käyttäjiä, on tuotteiden takana hyvinkin yksipuolinen porukka. Tuotteista tulee aina parempia, kun niiden takana on moninaisempi tiimi, kertoo Sinä osaat! -hankkeen projektipäällikkö Kaisa Orajärvi Oulun ammattikorkeakoulusta.

Suomessa on edelleen vahvasti miesten ja naisten alat. Tekniikan aloilla 83 % työskentelevistä on miehiä ja sosiaali- ja terveysaloilla 86 % työntekijöistä on naisia. Tekniikan alan yritykset haluaisivat palkata naisia alalle, mutta naiset eivät hakeudu alan koulutukseen, vaikka suomalaiset tytöt ovat PISA-tutkimusten mukaan todella taitavia matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa. Monella teknologiayrityksillä on pula pätevistä työntekijöistä.

– Tyttöjä pitäisi saada tekniikan aloille opiskelemaan, jotta he olisivat teknologiayritysten saatavilla. Monella nuorella on hyvin stereotyyppinen kuva tekniikan aloista ja tekniikan alat myös niputetaan yhteen, vaikka tekniikassa on paljon eri aloja. Tekniikan aloilla toimivat naiset eivät myöskään ole samalla tavalla esillä kuin perinteiset ammatit kuten opettaja, lääkäri tai poliisi, sanoo Orajärvi.

#kaikkientekniikka-kampanjalla halutaan tuoda esille, kuinka tärkeää sukupuolten moninaisuus on tekniikan aloilla ja kuinka kaikkien tulisi olla mukana sen kehittämisessä. Kampanjaan voi osallistua  jakamalla sosiaalisessa mediassa kampanjan kuvia, sometarroja tai kehystämällä oman profiilikuvan #kaikkientekniikka-kehyksellä. Myös päättäjien ja vaikuttajien toivotaan osallistuvan kampanjaan ja kertovan, miten he vaikuttavat toiminnallaan sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

Hanke palkitsee parhaimman somepostauksen, jossa on #kaikkientekniikka.

Sinä osaat! Tytöt ja teknologia on Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama kansainvälinen hanke, joka toteutetaan 1.10.2018 – 30.9.2021 välisenä aikana. Hankkeen toteuttajana toimii Oulun ammattikorkeakoulu sekä KoulutusAvain Oy.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Kaisa Orajärvi, 050 517 6758, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.sinaosaat.fi/kaikkientekniikka
www.sinaosaat.fi/techforall

 Liitetiedostot
rivityyppi Nimi Koko
kaikkientekniikka-tiedote.pdffileicon[.pdf] kaikkientekniikka-tiedote.pdf 94 KB