Ilmastonmuutos aiheuttaa haasteita logistiikalle – 4,5 miljoonan euron rahoitus LEVITOI-hankkeelle

Julkaistu: 4.2.2022 klo 08:00 Tiedotteet medialle

Ilmastonmuutoksen aiheuttamiin logistiikkaongelmiin etsitään ratkaisuja korkeakoulujen ja suomalaisyritysten yhteistyönä. Business Finland on myöntänyt 4,5 miljoonan euron rahoituksen Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) koordinoimalle LEVITOI-hankkeelle, jossa tutkitaan uusia työkone- ja laiteratkaisuja alkutuotannon logistiikka- ja käsittelyhaasteiden voittamiseksi. Ilmastonmuutos muuttaa toimintaolosuhteita kantavan tieverkon ulkopuolella maailmanlaajuisesti, mikä on otettava huomioon kehitettäessä työkoneita maa- ja metsätalouden tarpeisiin. Esimerkiksi Suomessa lämpötilan nousu ja kasvavat sademäärät heikentävät maapohjan kantavuutta. Uudenlaiset teknologiset ratkaisut ovat tarpeen, sillä maa- ja metsätalouden logistiikkamäärät kasvavat globaalisti.

LEVITOI-hankkeen kenttätutkimuksissa ja -kokeissa selvitetään teknisten vaihtoehtojen toteutuskelpoisuutta sekä niiden vaikutuksia tuottavuuteen ja toimintakykyyn. Lisäksi hankkeessa selvitetään uudenlaisia tapoja tunnistaa ja hallita maapohjan muutoksia, joita kulkuneuvot ja työkoneet aiheuttavat. Tutkimustulokset auttavat yrityksiä hyödyntämään simulointia ja mallinnusta uusien tuotteiden kehittämisessä.

– LEVITOI-hanke vahvistaa suomalaista maatalous- ja työkonetekniikan osaamista, eritoten kyvykkyyttä tuoda nopeasti uusia ja testattuja tuotteita markkinoille. Hankkeen tuloksia hyödynnetään NUVE-LAB tutkimusympäristössämme heikosti kantavilla maapohjilla toimivien työkoneiden testaamiseksi lopullista käyttöympäristöä vastaavissa olosuhteissa, kertoo kehityspäällikkö ja NUVE-LAB tukimusryhmän johtaja Jukka Säkkinen Oulun ammattikorkeakoulusta. NUVE-LAB on Oamkin uusi ajoneuvoteknologioiden tutkimus- ja kehitysympäristö.

Nokian Renkaat -konserniin kuuluva Nokian Raskaat Renkaat Oy on mukana tutkimassa edistyksellisten älyrenkaidensa toimintakykyä ja mahdollisuuksia maa- ja metsätaloudessa sekä raskaissa kuljetuksissa. 

– Projektissa erityinen mielenkiintomme kohdistuu pehmeisiin alustoihin kuten peltomaastoon ja metsäpohjaan ja näiden maastojen erityisominaisuuksien tunnistamiseen. Älyrenkaan välityksellä saatu tieto voi olla merkittävässä roolissa, kun halutaan ehkäistä maan liiallista tiivistymistä ja mahdollisia vaurioita niin metsässä kuin päällystämättömillä teillä, toteaa Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Mika Haapalainen. 

LEVITOI-hankkeessa ovat mukana Nokian Renkaat Oyj, Sampo-Rosenlew Oy, Junkkari Oy, West Coast Roadmaster Oy, Mevea Oy, Metsäteho, Pro-Agria, Luonnonvarakeskus, Lappeenranta-Lahden teknillinen yliopisto sekä Oulun yliopisto. 

Lisätietoja:

Jukka Säkkinen
Kehityspäällikkö, Oulun ammattikorkeakoulu
050 595 7951
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Mika Haapalainen
Kehityspäällikkö, Nokian Renkaat Oyj
040 159 4559
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.