Valmistavan teollisuuden robotiikkatapahtuma Linnanmaan kampuksella 12.5.

Julkaistu: 9.5.2022 klo 15:00 Tiedotteet medialle

Teollisuusautomaatio ja robotiikka kehittyvät nopeasti ja tuovat tehokkuutta tuotantoon. Perinteisten teollisuusrobottien rinnalle on tullut yhteistoiminnallisia robotteja, cobotteja, jotka toimivat yhteistyössä ihmisen kanssa. Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteisessä robotiikkatapahtumassa esitellään alan uusinta teknologiaa. Valmistavan teollisuuden robotiikkatapahtuma järjestetään Linnanmaan kampuksella 12.5. klo 9–15 (Erkki Koiso-Kanttilan katu 1, 2T-ovi, konepaja-alue).

Robotiikkatapahtumassa esitellään robottien ja cobottien käyttömahdollisuuksia esimerkiksi hitsauksessa ja työstökoneen palvelussa. Lisäksi kävijöillä on mahdollisuus tutustua käynnissäpidon tuoreimpiin teknologioihin, kuten paineilma- ja muiden vuotojen havaitsemiseen ultraäänikameran avulla sekä laitteiden värähtelytiedon analysointiin ja keräämiseen. Esillä on myös huipputason lämpökamera, 3D-syvyyskameran hyödyntäminen kunnossapidon suunnittelussa sekä kunnossapitotoimenpiteiden etäopetus.

Oamkin Rokka-hankkeen projektipäällikön Jyri-Jussi Torvisen mukaan robotiikka on järkevä vaihtoehto pienemmillekin yrityksille.

– Cobotti voidaan laittaa tekemään ne yksinkertaisimmat ja ikävimmät työvaiheet ja samalla vapautetaan ihmiset tekemään oikeasti arvoa tuottavaa työtä. Näin toimimalla työhyvinvointi kasvaa ja cobotista tulee mieluinen työkaveri. Robotit eivät vie työpaikkoja, vaan mahdollistavat niiden lisäämisen tuotantovolyymin kasvaessa, Torvinen kertoo.

Korkeakouluyhteistyön ansiosta yritysten on mahdollista hyödyntää viimeisintä teknistä osaamista esimerkiksi älykkäiden järjestelmien ja robotiikan parissa. Tapahtumassa esitellään Oulun ammattikorkeakoulun tarjoamia mahdollisuuksia ratkoa tuotannossa olevia haasteita opiskelijaprojekteina tehtävinä tuotekehitysprojekteina, projektiharjoitteluina ja opinnäytetöinä. Yliopiston vastaava kanava on diplomitöiden tekeminen.

– Yhteiskampuksen paja-alueella avulla pystymme hyödyntämään molempien korkeakoulujen osaamista yritysten ongelmien ratkaisussa. Toimimalla samalla alueella yhteistyö konkretisoituu todellisella tavalla päivittäin, Torvinen summaa.

Tapahtuman järjestävät ESR-rahoitteinen Rokka – rohkeutta yhteistoiminnalliseen robotiikkaan -hanke ja EAKR-rahoitteinen Käypi – käynnissäpidon uusimmat teknologiat -hanke. Mukana järjestämässä ovat myös Oulun yliopisto sekä FABLAB Oulu, SICK, Machine Tool robotiikka, TAMSPARK, OK Vise, Beckhoff ja Schmalz.

Lisätietoja:

Jyri-Jussi Torvinen
Projektipäällikkö, Rokka-hanke
040 188 3690
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kasper Hahtonen,
Työpajan johtaja
050 469 8351
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

oamk.fi/robotiikkatapahtuma