Oulussa haetaan uutta vauhtia rakentamisen ja kiinteistötoimialan digitalisaatioon

Julkaistu: 3.5.2023 klo 10:22 Ammattikorkeakoulu tiedottaa

Uusi, Pohjoismaissa ainutlaatuinen PropTech Oulu -klusteri edistää kiinteistö- ja rakennusalan sekä ICT-toimialan tiiviistä yhteistyöstä syntyviä uusia innovaatioita ja liiketoimintaa. Klusteri aloittaa toimintansa Oulun seudulla. Toiminnan käynnistämisestä vastaa Oulun ammattikorkeakoulu. 

PropTechilla tarkoitetaan ratkaisuja, jotka jalostavat tai hyödyntävät rakentamis- ja kiinteistöalan arvoketjuun liittyvää dataa. Ne voivat liittyä esimerkiksi jakelupalveluihin, älykkääseen liikkumiseen ja pysäköintiin, jätehuoltoratkaisuihin, erilaisiin asumisen palveluihin, terveyttä ja hyvinvointia edistäviin ratkaisuihin ja palveluihin, energiaratkaisuihin, rakentamisen tehokkuuteen, rakennusten ominaisuuksiin, kiinteistön huoltoon tai myyntiin.  

Oulun seudulla tiivistetään nyt alan ratkaisuja kehittävien yritysten yhteistyötä, kun Oulussa aloittaa toimintansa uusi, Pohjoismaissa ainutlaatuinen PropTech Oulu -klusteri. Klusterin ytimen muodostaa noin 50 PropTech-ratkaisuja kehittävää yritystä. Näiden lisäksi toiminnassa on mukana joukko ratkaisujen kehittäjiä ja hyödyntäjiä, kuten tutkimus- ja koulutusorganisaatioita sekä rakennusliikkeitä. Kaikkiaan tässä eri toimialoja yhdistävässä klusterissa on mukana yli 200 toimijaa. 

- Rakennuksissa käytetään lähes 40 % kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne tuottavat yli 30 % kaikista päästöistä. Alaan liittyy paljon muutakin tehottomuutta, esimerkiksi työn tuottavuuden kehittyminen on ollut alalla perinteisesti matalaa muihin toimialoihin verrattuna. Digitalisaatio ei ole samalla tavalla noussut osaksi alan tuottavuuden ja toiminnan tehokkuuden kasvattamista kuin monella muulla toimialalla, ja digitalisoitumiseen liittyy tästä syystä paljon potentiaalia nimenomaan rakennus- ja kiinteistötoimialalla, projektipäällikkö Antti Kemppainen Oulun ammattikorkeakoulusta taustoittaa. 

- Tavoitteemme on auttaa alan yrityksiä löytämään uusia verkostoja ja tukea pääsyä kansainvälisille markkinoille. Lisäksi haluamme rakentaa alalle uutta liiketoimintaa, uusia yrityksiä ja myös tuoda tämän työn mukana Ouluun isoja, globaaleja toimijoita. Klusterin toiminnan läpileikkaavina teemoina ovat vähähiilisyys, digitaalisuus, datan hallinta ja tietoturva, Kemppainen kertoo. 

Klusterin toiminnan käynnistävässä hankkeessa kehitetään toimintamalleja, joilla edistetään alan pilotointi- ja kehitysinfrastruktuurien käyttöä ja niiden kehittämistä. Lisäksi kartoitetaan osaamis- ja koulutustarpeita osaavan työvoiman takaamiseksi. Hanketta toteuttavat Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto. Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Oulun kaupunki Oulun Innovaatioallianssin koordinoimana. 

Klusterin kick-off-tilaisuus pidetään 3.5. klo 1216 Oulun BusinessAsemalla. Kyseessä on Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n, Pohjois-Suomen rakennusklusterin, KTI Kiinteistötieto Oy:n, Kiinko Kiinteistöalan koulutuskeskus Oy:n, Proptech Finlandin, KIRAHub:n, BusinessOulun, Oulun kaupungin, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston järjestämä?Kiinteistömarkkinakatsaus- ja Proptech Oulu?-tilaisuus, jossa on koolla noin 100 alan asiantuntijaa. 

Lisätiedot 

PropTech Oulu -klusterista: projektipäällikkö Antti Kemppainen, Oulun ammattikorkeakoulu, p. 050 4739300, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  

Lisätiedot tapahtumasta: Jarmo Lehto, p. 0408331131, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Tapahtuman esittely ja ilmoittautuminen??