Oamkin asiantuntijan osaamista Minnesota Morris -yliopistoon

 

Oamkin Ammatillisen opettajankoulutuksen yliopettaja Iiris Happo sai arvostetun Fulbright-stipendin, jolla hän pääsee opettamaan lukuvuoden ajaksi varhaiskasvatusta Minnesota Morris -yliopistoon Yhdysvaltoihin.

Oamkin yliopettaja Iiris Happo

Ennen Oamkille tuloa lastentarhanopettajan töitä tehnyttä ja varhaiskasvatusta ja pedagogiikkaa ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa opettanutta Iiris Happoa kiehtoo oppiminen.

– Minua kiehtoo nähdä se, miten ihmiset oivaltavat asioita eri tavalla, ja miten he innostuvat ja iloitsevat oppimisesta. Se näkyy erityisen aidosti lapsissa.

Kun yhdysvaltalainen Minnesota Morris -yliopisto haki Fulbright Scholar-in-Residence -ohjelman kautta pohjoismaalaista varhaiskasvatuksen asiantuntijaa, haki varhaiskasvattajan asiantuntijuudesta väitellyt Iiris paikkaa heti. Ohjelma on tarkoitettu opettajille, jotka haluavat opettaa maan yliopistossa tai korkeakoulussa lukukauden tai -vuoden ajan.

– Tehtävä osui suoraan omaan asiantuntijuuteeni. Fulbright Finland esitti minua Suomen ehdokkaaksi, ja omat ehdokkaansa esittivät myös Tanska ja Islanti. Lopullisen päätöksen teki vastaanottava yliopisto, joka valitsi minut.

Iiris odottaa erityisesti sitä, että hän pääsee luomaan aitoja kontakteja opiskelijoihin ja kollegoihin yhdeksän kuukauden aikana. Hän haluaa viedä mukanaan erilaisia pedagogisia ratkaisuja ja Oamkin pedagogisen ilmapiirin.

– Ilmapiirimme on innostavaa yhdessä tekemistä, joka antaa vapautta tehdä omia pedagogisia ratkaisuja. Oamk ja ammatillinen opettajankoulutus ovat monessa asiassa etunenässä ja pitkälle kehittyneitä.

Monikulttuurisuuden arvostaminen tärkeää

Iirikselle stipendi on jo toinen. Vuonna 2004 hän sai omaan ammatilliseen kehittymiseen suunnatun Fulbright-stipendin Georgian yliopistoon. Tulevalta matkalta hän odottaa erityisesti asumista yhteisössä sekä aitojen kontaktien luomista opiskelijoihin ja kollegoihin.

– Pääsen oppimaan esimerkiksi yliopiston hyvistä käytänteistä opettajien ja opiskelijoiden välillä, mikä edistää sekä omaa ammatillista kehittymistäni että Oamkin opettajankoulutuksen kehittämistä.

Iiris näkee kansainvälisen yhteistyön opetuksen saralla merkityksellisenä. Myös mahdollisuus kotikansainvälistymiseen on hänestä tärkeää, sillä kaikilla opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta lähteä esimerkiksi vaihtoon.

– Monikulttuurisuuden ja erilaisuuden ymmärtäminen ja arvostaminen tuovat lisäarvoa kaikkiin ammatteihin, mutta erityisesti opettajan ammattiin.

Alun perin Iiriksen piti lähteä Minnesotaan syksyllä, mutta koronavirustilanteen takia suunniteltu lähtö on tällä hetkellä tammikuussa 2021. Minnesota Morris on monikulttuurinen julkinen yliopisto, joka tukee vähemmistöjen edustajien opiskelumahdollisuuksia apurahojen turvin.