Oulun ammattikorkeakoulu ja Factum Foundation -säätiö kaavailevat AALTOSIILO-tutkimuskeskusta Ouluun

Julkaistu: 17.12.2020 klo 12:00 Tiedotteet medialle

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) ja espanjalainen Factum Foundation -säätiö aloittavat yhteistyön AALTOSIILO-tutkimuskeskuksen perustamiseksi Ouluun. Factum Foundation -säätiö ja palkitut Skene Catling de la Peña -arkkitehdit ostivat elokuussa 2020 Alvar Aallon ikonisen hakesiilon Oulusta tavoitteenaan muuttaa katedraalimainen betonirakenne uudeksi tutkimuskeskukseksi. “AALTOSIILO for Digital Preservation” -tutkimuskeskus keskittyy teollisen perinnön ja sen ympäristövaikutusten vaalimiseen.

AALTOSIILOsta muokataan tutkimus- ja koulutuskeskus, joka edistää 3D-teknologioiden käyttöä kulttuuri- ja ympäristöperinnön suojelussa. Keskuksessa kehitetään tähän tarkoitukseen tarvittavia laitteistoja ja ohjelmistoja. Tavoitteena on perustaa pohjoismainen yhteistyöverkosto sekä osallistaa toimintaan tahoja, joilla on laaja kokemus pohjoisen ja arktisen alueen teollisen perinnön dokumentoinnista.

Factum Foundation -säätiön ja Oamkin yhteishanke tuottaa myös digitaalisuutta hyödyntävän tutkimus- ja koulutusohjelman, jossa keskitytään eettisiin, teoreettisiin ja käytännön vaatimuksiin perinnerakennusten säilyttämistä ja kunnostamista varten. Jatko-opiskelijat, tohtorikoulutettavat ja tutkijat voivat työskennellä monitieteellisissä tutkimus- ja koulutushankkeissa maailman johtavien tutkijoiden ja ammattilaisten kanssa.

Aallon siilo, jota aikoinaan käytettiin puuhakkeen varastointitilana, muotoutuu nyt tietovarastoksi, jossa keskitytään osaamisen jakamiseen, teknologioiden siirtoon ja erityyppisten tietojen keräämiseen. Arkkitehtuurillisesti merkittävän rakennuksen kunnostamista tuetaan varainhankintakampanjalla. Kunnostustöiden on määrä alkaa keväällä 2021.

Factum Foundation on vuonna 2009 Madridissa perustettu säätiö, jonka tehtävänä on maailman kulttuuriperinnön dokumentointi, seuranta, tutkimus ja merkityksen korostaminen korkean resoluution digitaalisen tallennus- ja uudelleenmaterialisointitekniikoiden avulla. Factum Foundation -säätiöllä on vahvaa näyttöä kulttuuriperinnön tallennuksessa sekä  arkkitehtonisten mestariteosten säilyttämisessä löytämällä niille uusi käyttötarkoitus, kuten Factumin ARCHiVe-projekti eli Venetsian kulttuuriperinnön analysointi ja tallentaminen sekä “Theban Necropolis Preservation Initiative” -projekti Kuninkaiden laaksossa Luxorissa. AALTOSIILO-projektin edistämiseksi on nyt koottu johtoryhmä, johon kuuluu varainhankkijoita, arkkitehtejä, insinöörejä ja konservaattoreita.

Skene Catling de la Peña -arkkitehtistudio käyttää ainutlaatuista “geoarkeologista” lähestymistapaa, jossa kohteesta haetaan erilaisia merkityksiä arkkitehtuurin kehittämisen apuvälineiksi. Tähän sisältyy muun muassa tietoja maan koostumuksesta, historiallisista esineistä ja kulttuurimaisemasta.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Kimmo Paajanen, 040 661 2871, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Nicolas Beliard, Factum Foundation, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.