Käytännön IT-asioita etätöissä

Julkaistu: 13.3.2020 klo 16:24 ICT-palveluiden tiedotteet

Yleinen etätyöhön liittyvä käytäntö on, että etätyötä saa tehdä vain työnantajan välineillä, joten etätyöhön siirryttäessä on syytä ottaa kannettava tietokone (sekä tarvittaessa kuulokemikrofoni) työpaikalta mukaan. Kotona pitää huolehtia tietoturvasta ja tietosuojasta ihan kuten työpaikallakin.

Etäopetus ja -kokoukset

Esimerkiksi MS 365 -pilvipalvelun, AC:n, Zoomin, Webropolin tai Oamkin Moodlen käyttö eivät edellytä VPN-yhteyden käyttöä. Etäneuvotteluohjelmistot ovat käytössäsi, eli voit järjestää esimerkiksi etäopetusta kotoa käsin Teamsissa, AC:ssa, Zoomissa tai Moodlen Collaboratessa. (Myös Skype for Business on vielä käytettävissäsi.)  Oamkin tunnuksilla pääsee myös Googlen palveluihin, siellä käytössäsi on Google Hangouts.

Tietoverkot voivat ruuhkautua koronaviruksen aiheuttaman 'etäkokousryntäyksen' takia. Vaikka palveluntarjoajat ovatkin asiasta tietoisia ja esim. AC:n ja Zoomin kapasiteettia on lisätty, kuormitus voi silti olla liikaa. Isot tiedostot kannattaa jakaa OneDriven kautta, koska se on optimoitu tiedostojen siirtämiseen. (Katso tiedote verkkopalveluiden tilanteesta ja keinot kuormituksen vähentämiseen Oamkin julkisilta sivuilta)

Verkkokokoustyökalujen käytöstä on tulossa online-koulutuksia

Oamkin ja Oulun yliopiston yhteiset ICT-palvelut järjestävät koulutusta Zoomin ja Teamsin käytöstä

Voit katsoa aiemmin pidettyjen Teams-koulutusten tallenteita, kun kirjaudut MS 365:een. (Huom. linkit toimivat vain Oamkin henkilökunnan tunnuksilla, eli opiskelijoille nämä eivät näy.)

it.oamk.fi:ssä on verkkokokoustyökalujen käyttöohjeita

  • Isommat kokoukset, max. 250 yhtäaikaista osallistujaa.
  • Mahdollisuus tallentaa kokoukset suoraan Google Driveen.

Käytä VPN-yhteyttä, jos käytät palveluita jotka toimivat vain Oamkin sisäverkossa

Käytä VPN-yhteyttä etätöissä silloin, jos sinun pitää päästä esim. kirjaston etäpalveluihin, Peppiin, Pulmuun tai muihin sellaisiin palveluihin, jotka toimivat vain Oamkin verkossa.

Jos tarvitset VPN-yhteyden, luo se it.oamk.fi:ssä olevien henkilöstölle tarkoitettujen VPN-ohjeiden mukaan.

PS. Seuraathan ICT-palveluiden ohjeita! Ohjeisiin voi tulla muutoksia.


Näithän jo ICT-palveluiden tiedotteen poikkeustilanteen järjestelyistä? 

ICT-palveluiden palvelutiskit ovat kiinni, mutta palvelemme muuten normaalisti. Kaikilla kampuksilla on yksi päivystävä lähitukihenkilö, jonka kanssa voit tarvittaessa sopia tapaamisen.