Koronavirus ja varautuminen Oamkissa - ajantasaiset ohjeet

Julkaistu: 12.3.2020 klo 11:12 Ammattikorkeakoulu tiedottaa

Oulun ammattikorkeakoulu on tarkentanut ohjeita COVID-19 -koronavirusepidemiatilanteeseen liittyen:

Kohonneen tartunta- ja terveysriskin vuoksi 12.3.2020 alkaen Oulun ammattikorkeakoulun työntekijät ja opiskelijat eivät saa toistaiseksi matkustaa ulkomaille. Ulkomailta palaavan työntekijän tai opiskelijan tulee tehdä etätyötä/etäopiskelua 14 vuorokauden ajan paluun jälkeen. Oulun ammattikorkeakouluun ei myöskään oteta toistaiseksi vastaan vierailijoita eikä myöskään opiskelijoita tai henkilökuntaa vaihtoon ulkomailta. Henkilökuntaa pyydetään pitämään läppärit ja työkännykät mukanaan, jotta he voivat tarvittaessa jäädä etätöihin. Oamk suosittelee, että kaikki vaihdossa olevat opiskelijat palaavat Suomeen. 
Älä tule sairaana töihin tai kouluun.  

Oamk seuraa koronavirustilannetta ja noudattaa toiminnassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä muiden viranomaisten suosituksia ja ohjeita. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut uuden koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. THL päivittää jatkuvasti tietoa epidemia-alueista ja ajantasainen tieto on saatavilla heidän sivuillaan: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 . Seuraa tilannetta THL:n sivuilta.

Koronavirustartuntaa ja muita hengitystieinfektioita voi parhaiten ehkäistä hyvällä käsihygienialla.
Pese kätesi huolellisesti ja usein vedellä ja saippualla. Mikäli näitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on saatavilla Oamkin kampuksilla.
Katso ohjeet oikeasta käsienpesu- ja yskimistekniikasta.

Oamkiin ei ole saapunut kevääksi vaihto-opiskelijoita Kiinasta eikä Oamkin opiskelijoita ole Kiinassa vaihdossa. Wuhanissa ja Shanghaissa Kiinassa ja Etelä-Korean Soulissa maaliskuussa pidettäväksi suunnitellut ammattikorkeakoulujen vieraskielisten tutkinto-ohjelmien yhteiset valintakokeet on peruttu.

Pohjois-Italiasta on suunniteltu täksi kevääksi reilun 10 opiskelijan vaihto- tai harjoittelujaksot Oamkiin/Ouluun. Näistä suurin osa on peruuntunut, osa siirretty myöhemmäksi ja osa on toteutumassa suunnitellusti. Varotoimenpiteenä Oulun yliopistollinen sairaala on perunut kansainvälisten opiskelijoiden harjoittelut keväältä 2020.


Lisätietoja Oamkissa

  • kansainvälisen liikkuvuuden palvelut: kehittämispäällikkö Sami Niemelä p. 050 542 4547, s-posti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • turvallisuuspäällikkö Antti Hirvonen, p. 050 317 4870, s-posti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Katso myös Oamkin Kotkantien, Kontinkankaan ja Teuvo Pakkalan kadun kampusten ravintololapalvelujen tuottajan Compass Groupin koronavirustiedote Oivasta tai Heimosta.


Koronavirus

Uusi koronavirus (COVID-19) on aiheuttanut influenssan kaltaisia hengitystieoireita ja keuhkokuumetapauksia useissa maissa. Manner-Kiinan lisäksi pienempiä virustartuntamääriä on tavattu mm. Etelä-Koreassa, Japanissa, Iranissa ja Pohjois-Italiassa. Suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita, mutta osalle voi kehittyä keuhkokuume. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta yhteistyössä Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. Seuraa viranomaisten tiedotteita. Tuoreimmat tiedot uuden koronaviruksen esiintymisestä ja ohjeet virustartuntojen ehkäisystä on julkaistu THL:n sivuilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19.


Matkustaminen

Koronavirusepidemia-alueelle ei saa matkustaa.

Epidemia-alueilla matkustamiseen liittyy kohonnut riski virustartunnalle. Epidemia-alueella tarkoitetaan aluetta, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Kohonneen tartunta- ja terveysriskin vuoksi Oamkin työntekijät ja opiskelijat eivät saa matkustaa epidemia-alueille. Ainoastaan erityisessä tilanteessa, kun kyseessä on merkittävän taloudellisen vahingon tai henkilöriskin välttäminen, voidaan matkustaminen sallia ammattikorkeakoulun rehtorin tai vararehtorin luvalla.

THL:n sivuilla on ajantasainen tieto epidemia-alueista. Myös Suomen ulkoministeriö antaa säännöllisesti matkustustiedotteita koskien epidemia-alueilla matkustamista. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista tai välttämään tarpeetonta matkustamista epidemia-alueille. Turvallisuussyistä ulkomaanmatkoille tulee aina tehdä matkustusilmoitus ulkoministeriölle.

Epidemia-alueelta palaavan työntekijän tai opiskelijan ei pidä siirtyä paluun jälkeen suoraan kampukselle, vaan hänen tulee tehdä etätyötä tai etäopiskelua 14 vrk:n ajan paluun jälkeen. Ole näissä tapauksissa yhteydessä esimieheesi, tai opintojakson vastuuopettajaan.

HUOM! Oamkin ottama työ- ja opiskelumatkavakuutus ei ole voimassa maassa tai alueella, johon matkustamista Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tai josta Suomen ulkoministeriö suosittelee poistumaan. Tätä rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta kymmeneen päivään suosituksen antamisesta, jos vakuutettu on saapunut edellä kuvattuun maahan tai sen osaan ennen Suomen ulkoministeriön suosituksen antamista.


Tartunnan ehkäisy

Koronavirustartuntoja, kuten muitakin hengitystieinfektioita, voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla.

  • Älä tule sairaana, tai mikäli sinulla on flunssaoireita, kouluun tai töihin.
  • Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla usein ja aina sisään, tai uuteen paikkaan tullessasi. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
  • Kuivaa kädet kertakäyttöpyyhkeillä, vältä yhteispyyhkeitä.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Käytä vaihtoehtoisia tervehtimistapoja kättelyn tai poskisuudelmien sijaan.

Katso THL:n ohjeet hyvästä käsihygieniasta ja yskimistekniikasta: https://thl.fi/kasienpesuohje


Miten toimia koronavirusinfektiota epäiltäessä?

Koronavirustartunnan oireita ovat tyypilliset hengitystieinfektion ja influenssan oireet, kuten esimerkiksi kuume, yskä, lihassäryt ja hengenahdistus. Mikäli tällaisia oireita ilmenee 14 vrk:n kuluessa epidemia-alueelta poistumisen jälkeen, tai henkilö on ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön, tulee pysytellä kotona ja ottaa yhteyttä puhelimitse oman alueen sairaalaan tai terveyskeskukseen, josta annetaan ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

  • Oulussa: Oulun seudun yhteispäivystys (puh. 08 – 315 2655), auki ympäri vuorokauden.
  • Oulaisissa: arkisin klo 8 - 16 Oulaisten terveyskeskuksen päivystys (puh. 08 – 479 3401) ja muina aikoina Oulaskankaan yhteispäivystys (puh. 08 – 315 7840)


Lisätietoa muualla verkossa