kuvakorkeus:

Kyberturvallisuus ja hybridivaikuttaminen 

Aika: 20.5.2022 kello 8.30–10.00
Paikka: Webinaari

llmoittaudu ilmaiseen webinaariin

Kyberhyökkäysten uhkakuvat ovat viime aikoina kasvaneet Ukrainan sodan myötä. Myös kaksi vuotta riehunut koronapandemia on lisännyt yritysten kyberturvallisuusuhkia. 70 % tietoturva-alan ammattilaisista on raportoinut kyberhyökkäysten yleistyneen etätyöhön siirtymisen jälkeen. Hybridivaikuttamiselle on tyypillistä kyberhyökkäykset kuten palvelunestohyökkäykset sekä tarkoituksellisesti harhaanjohtavan tiedon levittäminen. Miten jokainen yksilö ja yritys voi vaikuttaa informaatiovaikuttamiseen ja torjua hybridiuhkia?Kauko-ohjattavista ilma-aluksista eli drooneista on tullut suosittuja niin harrastajien kuin viranomaisten ja yritysten keskuudessa. Minkälaisia turvallisuushaasteita uuteen teknologiaan liittyy?

Tervetuloa mukaan maksuttomaan Yhdessä muutamme maailmaa -webinaarisarjamme pariin! 

Ohjelma

Avaus
rehtori Heidi Fagerholm

Digitalisoituva sodankäynti 
lehtori Panu Moilanen, Jyväskylän yliopisto

Kyberturvallisuuden uusimmat uhkakuvat 
kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll, Aalto-yliopisto

Drooneista uutta liiketoimintaa – mitä pitää huomioida? 
lehtori, projektipällikkö Kimmo Paajanen, Oulun ammattikorkeakoulu

Miten toimii Ukrainan informaatiomaanpuolustus ja miten maailma taistelee informaatiovaikuttamista vastaan?
sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen, Maanpuolustuskorkeakoulu

Paneelikeskustelu: Kyberturvallisuus ja hybridivaikuttaminen 

sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen, Maanpuolustuskorkeakoulu
Partner, Founder Pertti Jalasvirta, Cyberwatch Finland
erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki, Suojelupoliisi
lehtori, projektipäällikkö Kimmo Paajanen, Oulun ammattikorkeakoulu
IT-palvelujohtaja Samuli Malinen, Oulun yliopisto

 

Jarno Limnéll

Jarno Limnéll on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri (majuri evp.). Hän toimii Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessorina sekä dosenttina kolmessa muussa yliopistossa. Hän on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän vaikuttaa myös yrityselämässä ja on Innofactor Oyj:n kyberturvallisuusjohtaja.

Aki-Mauri Huhtinen

Aki-Mauri Huhtinen toimii Maanpuolustuskorkeakoululla sotilasjohtamisen sotilasprofessorina. Hänen yksi tutkimusaloistaan on informaatiovaikuttaminen, jossa hänellä on Suomen Akatemian osahankkeita meneillään. Hän on työskennellyt 2020–2021 kahden vuoden ajan osastopäällikkönä NATOn Strategisen kommunikaation osaamiskeskuksessa Riiassa Latviassa.

 

Panu Moilanen

Panu Moilanen (KTT, LitM) toimii lehtorina Jyväskylän yliopiston Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelmassa, jossa hän opettaa turvallisuuteen, hybridiuhkiin ja resilienssiin liittyviä sisältöjä. Hän valmistelee Maanpuolustuskorkeakoulussa toista väitöskirjaansa informaatiosodankäynnistä. Lisäksi hän toimii Maanpuolustuskoulutus MPK:ssa kyber- ja informaatioturvallisuuden koulutuspäällikkönä.

Veli-Pekka Kivimäki

Veli-Pekka Kivimäki toimii erikoistutkijana Suojelupoliisissa. Lisäksi hän opettaa paikkatietotiedustelua Johns Hopkins -yliopistossa Yhdysvalloissa ja avointen lähteiden tiedustelua Jyväskylän yliopistossa. Ennen Suojelupoliisin tehtäväänsä Kivimäki on työskennellyt strategisen analyysin parissa Puolustusvoimissa ja teknologia-alalla. Kivimäen tutkimusaiheiden ytimessä ovat muun muassa avointen lähteiden tiedustelun kehitys ja teknologian vaikutukset kansalliselle turvallisuudelle. Kivimäki on aiemmin julkaissut analyysejä osana palkittua Bellingcat-ryhmää.

 

Pertti Jalasvirta

Cyberwatch Oy:n partneri ja perustajajäsen Pertti on todellinen monialaosaaja. Hänen kolmekymmentä vuotta kestänyt kansainvälinen työhistoriansa on osoitus vankasta asiantuntemuksesta julkishallinnon, hallitustyön, hallinnon, turvallisuuden, koulutuksen ja lääketieteellisen teknologian aloilta. Lisäksi Pertillä on vankka kokemus CBRN:n turvallisuuden yksiköstä, ja hänellä on kokemusta monikansallisten turvallisuusharjoitusten ja koulutusten suunnittelusta ja toteutuksesta.

Kimmo Paajanen

Oulun ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Kimmo Paajanen vetää Arcic Drone Labsia eli drooneihin liittyvää digitaalista innovaatiokeskittymää. Hän on mukana myös Suomen Akatemian rahoittamassa FUAVE-hankkeessa, jossa kehitetään droonien testialueita kuudelle paikkakunnalle ympäri Suomea.

 

Samuli Malinen

Oulun korkeakoulujen ICT-palveluiden IT-palvelujohtaja Samuli Malinen vastaa operatiivisesta palvelutoiminnasta. Hän on mukana myös Suomen korkeakoulujen IT-johtajien verkostoissa, AAPA:ssa ja FUCIOssa.

Juontajat

 

Tiina Gallén

Tiina Gallén johtaa Oamkin Liiketalouden yksikköä. Hän vastaa myös yksikön tki-työstä, jota tehdään yhteistyössä yritysten ja yhteisöjen kanssa alueen hyvinvoinnin kehittämiseksi.

Eero Nousiainen

Eero Nousiainen johtaa Oamkin Informaatio-teknologian yksikön koulutus- ja tki-toimintoja. Hän vastaa niiden kehittämisestä ja tuloksellisuudesta sekä vuorovaikutuksesta alan elinkeinoelämän kanssa.