Ajankohtaista

Vierailu Puistolassa 17.3.

Julkaistu: 18.3.2020 klo 11:22 Ajankohtaista

Vierailimme Ravintola Puistolassa haastattelemassa ravintoloitsija Sari-Helena Forsmania. Hallituksen linjauksen ja poikkeuslain voimassaolo korona-viruksen vuoksi aiheuttaa tällä hetkellä valtavasti huolta paikallisten yrittäjien toiminnan jatkuvuudesta. Koko Likis työryhmä haluaa painottaa, että tukekaa omalla toiminnallanne paikallisia kivijalkamyymälöitä, paikallisia ravintoloita ja käyttäkää lähialueen tuotteita! Tietenkin huomioon ottaen suositukset, sekä turvallisuuden takaaminen! 

 

Mikä sai teidät lähtemään yhteistyökumppaniksi Likikseen?

Lähdimme mukaan, koska lähiruoka ja sen ympärille järjestettävät markkinat oli mielestämme hyvä ajatus. Ravintola Puistola on ollut mukana Likiksen alusta asti, eli tämä on jo neljäs vuosi, kun Puistola toimii Likiksen yhteistyökumppanina!

Ravintola Puistola on toiminut nyt reilun kymmenen vuoden ajan ja sen arvoja ovat aina olleet, mahdollisimman paljon omin käsin tekeminen ja paikallisten tuotteiden käyttäminen. Tämän vuoksi oli luonnollista lähteä mukaan tähän projektiin.

 

Onko ravintola Puistolan konsepti ollut aina lähiruoka painotteinen vai onko lähiruoan osuus kasvanut vuosien saatossa?

Ravintola Puistolan perustamisesta saakka ajatuksena on ollut pohjoinen-, paikallinen ja puhdas ruoka. Vaikka konsepti on hieman muutettu vuosien saatossa, on perusajatus pysynyt koko ajan samana. Kun laatu, miljöö ja palvelu ovat kunnossa, saadaan asiakkaalle luotua elämys, jonka he muistavat pitkään.

Ravintola Puistolan konseptiin sisältyy ála carte ravintola, jossa tarjoillaan myös lounasta ja brunssia, kahvilan puoli, jossa on tarjolla aamiaista ja oman leipomon herkullisia tuotteita, sekä kellarissa toimiva pizzeria Cantina.  Tavoitteena konseptissa oli ja on edelleen mahdollisimman korkea omavalmistusaste.

Ravintolassa käytetään huolella valittuja raaka-aineita, joiden valintaan käytetään runsaasti aikaa, jotta löydetään juuri oikea raaka-aine haluttuun tuotteeseen. Joskus tähän toimintaan saattaa mennä aikaa useampi kuukausi, mutta tällä taataan se, että tehty lopputuote on juuri halutun kaltainen ja todella laadukas.

Lisäksi joka syksy tarjolla on lähiruoka ja sadonkorjuun teemalla menu, jota mainostetaan ja markkinoidaan myös Likiksen somekanavilla!

 

Teillä on ilmeisesti jo vakiintuneita yhteistyökumppaneita kuten Viskaali, Myllymäen Karitsa, Sovisalon tila, sekä kalastaja Hannu Kuha. Onko vuosien saatossa ollut isoja muutoksia tuottajien suhteen vai ovat he pysyneet samoina?

Moni tuottaja on pysynyt samoina vuosien saatossa. Mutta koko ajan on hyvä kuitenkin kartoittaa uusia tuottajia ja miettiä, kuinka heidän kanssaan voitaisi tehdä yhteistyötä.

Samalla voidaan saada uusia hyviä tuotteita käyttöön. Tämän asian suhteen on tehty hyvää yhteistyötä Pro Agrian Maa- ja kotitalousnaisten projektien kanssa, jonka kautta on kontaktoitu mahdollisia uusia yhteistyökumppaneita.

 

Koetko ravintoloitsijana, että lähiruokaan suhtautuminen on muuttunut viime vuosina? Tai jopa lähikuukausina?

Suhteutuminen on selkeästi muuttunut. Alalle on tullut uusia yrittäjiä, joita tällainen konsepti kiinnostaa ja jotka myöskin markkinoivat toimintaansa lähiruoka-teemalla.

Ilmastonmuutos ja hiilijalanjälki on iso asia ja asiakkaatkin ovat tietoisempia ja kiinnostuneempia lähiruoasta ja sen tuottamisesta.

 

Lopuksi vielä muutama kysymys tähän poikkeukselliseen hetkeen liittyen.

Miten nykyinen tilanne on vaikuttanut ravintolan toimintaan?

Poikkeuslain voimassaolo on luonut ravintola-alalle todella katastrofaalisen tilanteen. Koska hallitus on linjannut, että tarpeetonta kokoontumista ja liikkumista tulisi välttää, on se tyhjentänyt myös ravintoloiden varauskalenterit. Tämä tietenkin heikentää todella radikaalisti kassavirtaa, mutta ravintolan menokulut eivät kuitenkaan pienene. Tämä aiheuttaa todella vaikean tilanteen, jossa häviäjä on valitettavasti pienet yritykset.

Tällä hetkellä mietitään kovasti, kuinka tästä tilanteesta selvitään ja voidaanko omaa tekemistä muuttaa, jotta tappiot saadaan minimoitua. 

 

Millaisia terveisiä haluaisitte kuluttajille antaa?

Tämän hetken ja tilanteen näkökulmasta, pyydän käyttämään maalaisjärkeä ja huomioimaan hallituksen antamat suositukset. Mikäli on terve, niin käyttäkää mahdollisuuksien mukaan paikallisia palveluita! Tällä tavalla saadaan pidettyä rattaat käynnissä ja tuetaan paikallisia toimijoita. Mutta turvallisuus ennen kaikkea, ei oteta turhia riskejä!!