Oamkin Luontokato-webinaarissa 30.5. pureudutaan luontokadon torjumiseen mahdollisuutena

Julkaistu: 17.5.2023 klo 16:40Oamk järjestää Luontokato-webinaarin 30. toukokuuta kello 9–10.30. Tilaisuuden pääpuhujiksi saapuvat luontokatoon liittyviä ratkaisuja monessa tehtävässä miettinyt Sitran entinen teemajohtaja, tohtori Mari Pantsar sekä luontokatoa sekä tietokirjoissaan että esikoisromaanissaan sivunnut kirjailija-toimittaja Jenni Räinä.

Tervetuloa mukaan maksuttomaan Yhdessä muutamme maailmaa -webinaarisarjamme pariin!

Luontokato-webinaarin pääsee katsomaan suoraan tästä linkistä.

Webinaarista voi lukea lisää tästä linkistä.

Luontokadon torjunta on keskeinen kysymys

Monipuoliset luonnonympäristöt, joissa elää runsas kasvi- ja eläinlajien kirjo, ovat kaiken elämän edellytys. Ihmisen toiminta on johtanut luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen tavalla, jonka kaikkia vaikutuksia emme pysty edes arvioimaan. Hallitustenvälisen luontopaneeli IBPESin mukaan sukupuutto uhkaa jopa miljoonaa eläin- ja kasvilajia.

Keskeisin syy luonnon köyhtymiselle on elinympäristöjen yksipuolistuminen ja häviäminen. Maatalous, asutus, tiet ja muu rakennettu ympäristö valtaa tilaa luonnolta. Myös saasteet, ilmastonmuutos ja vieraslajit vaikuttavat luontokatoon. Suomen luonnossa merkittävä uhanalaisuuden aiheuttaja on metsänhoidosta johtuva lahopuun väheneminen.

Luontokatoon on mahdollista vaikuttaa, mutta toimeen on tartuttava pikaisesti. Miten luontokato näkyy ympäristössämme ja Suomen maisemissa? Entä millaisia mahdollisuuksia luontokadon torjumiseen liittyy?


Mari Pantsar ja Jenni Räinä tilaisuuden pääpuhujina

Tohtori Mari Pantsar kertoo alustuksessaan luontokadon torjumisen mahdollisuuksista. Muun muassa Sitran teemajohtajana ja lukuisten puhtaan teknologian yritysten hallituksissa työskennellyt Pantsar näkee luontokadon torjumisen asiana, joka yritysten kannattaisi ottaa strategiatasolla huomioon.

Finlandia-palkittu kirjailija Jenni Räinä on käsitellyt sekä tietokirjoissaan että esikoisromaanissaan luonon ja maisemien muuttumista monesta näkökulmasta. Luontokato-webinaarissa hän tarkastelee aihetta otsikon “luontokato ja unohtunut maisema” alla.

Alta voi lukea tilaisuuden ohjelman.

Ohjelma

Avaus
rehtori Heidi Fagerholm

Luontokadon torjuminen mahdollisuutena
tohtori Mari Pantsar

Luontokato ja unohtunut maisema
tietokirjailija Jenni Räinä

Paneelikeskustelu, keskustelemassa Mari Pantsar, Jenni Räinä ja Oamkin luonnonvara-alan koulutuspäällikkö Jouni Kääriäinen

Webinaarin juontaa lehtori Tilly Andersson