Musiikin harjoituskoulu Johtosävel

Musiikkikoulu Johtosävel on Oulun ammattikorkeakoulun yhteydessä toimiva musiikin harjoituskoulu, jossa musiikkipedagogiopiskelijat tarjoavat laadukasta ja edullista soiton- ja laulunopetusta. Tarvitsemme eri instrumentteihin eri-ikäisiä ja eri tasoisia harjoitusoppilaita. Kokeneet opettajamme ohjaavat opiskelijoiden opetusharjoittelua. Olit sitten vasta-alkaja tai edistynyt musiikin harrastaja, voit hakea Johtosävelen oppilaaksi!

Ajankohtaista

  • Haku musiikin harjoitusoppilaaksi käynnistyy jälleen keväällä 2023!
  • Toistaiseksi harjoitusoppilaiden opetus järjestetään lähiopetuksena. Seuraamme valtakunnallista koronatilannetta, ohjeistuksia ja tarvittaessa teemme toimenpiteitä.

Soiton- ja laulun opiskelu Johtosävelessä

Johtosävel tarjoaa oppilailleen mahdollisuuden harrastaa musiikkia yksilöopetuksena. Soitto- ja laulutunnit pidetään Oulussa Linnanmaan kampuksella osoitteessa Yliopistokatu 9. Opetusta annetaan 15 kertaa 30-45 minuuttia lukukaudessa. Tämän lisäksi harjoitusoppilaat käyvät ohjaustunneilla, joilla on läsnä ohjaava opettaja ja mahdollisesti muita saman instrumentin opiskelijoita. Opetuksessa otetaan huomioon oppilaan lähtötaso ja tavoitteet. Tutkintotilaisuuksia voidaan järjestää tarvittaessa ammattikorkeakoulun resurssien mukaan. Harjoitusoppilailla on mahdollisuus esiintyä kevät- ja joulukonsertissa. Opintoihin kuuluu vuosittain vuosinäyte tai tutkinto.

Tuntikäytännöt

Harjoitusoppilaan tulee sitoutua opintoihin. Oppilaan tehtävänä on harjoitella säännöllisesti soitto- tai laululäksyjään sekä käydä sovitusti soitto- tai laulutunneilla. Sairauden tai muun esteen sattuessa tulee siitä viipymättä ilmoittaa omalle opettajalle. Jos harjoitusoppilas on ilmoittamatta pois tunnilta tai ilmoittaa esteestä edellisenä tai samana päivänä, tuntia ei korvata.

Oulun ammattikorkeakoulun musiikin harjoituskoulu Johtosävelen opetussuunnitelma on tehty syksyllä 2018 yhdessä musiikkipedagogiopiskelijoiden ja pedagogian opettajan kanssa. Opetussuunnitelma on laadittu Opetushallituksen määrittelemien Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteiden (2017) pohjalta.

Instrumentit

Laulu

Laulun opiskelu on kokonaisvaltaista musisointia, jossa oma keho toimii instrumenttina. Lauluoppilailla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta laulutunneista, halu laulaa riittää. Lauluharrastuksen voit aloittaa minkä ikäisenä tahansa, noin 6-7 -vuotiaasta alkaen. Nuotinlukutaito ei ole pakollinen, mutta siitä on hyötyä. Johtosävelessä voi opiskella klassista laulua sekä pop/jazz-laulua.

Klassinen laulu

Klassisen laulun tunneilla harjoitellaan laulu- ja hengitystekniikkaa ja opetellaan kappaleita eri tyyli- ja aikakausilta. Klassisessa laulussa pyritään terveeseen ja vapaaseen äänenkäyttöön sekä opetellaan ilmaisua.

Pop/jazz-laulu

Pop/jazz -laulussa opetellaan terveen ja monipuolisen äänenkäytön perusteita sekä harjoitellaan lähestymään eri genrejä tyylinmukaisesti. Opetuksessa käytetään mm. CVT (Complete Vocal Technique) -metodia sekä Estill -äänenkäytön mallia. Laulutunneilla harjoitellaan myös esiintymistä, tulkintaa sekä musiikillista vuorovaikutusta.

Piano

Piano on monipuolinen soitin, jota voidaan soittaa soolona tai erilaisissa kokoonpanoissa. Pianonsoiton voi aloittaa kuka tahansa iästä ja soittotaidosta riippumatta. Nuotinlukutaito ei ole pakollinen, mutta siitä on hyötyä. Soittaminen voidaan aloittaa korvakuulolta, mutta nuotinluvun opettelu aloitetaan mahdollisimman pian oppilaan iästä riippuen. Klassisen pianon tunneilla tutustutaan soittimen toimintaan, opetellaan soittamaan monenlaisia kappaleita ja harjoitellaan nuottien lukemista. Oppilaalla tulisi olla kotonaan oma soitin, jotta harjoittelu onnistuu soittotuntien välillä. Oikea piano ei ole alussa välttämätön, sähköinen soitin toimii aivan yhtä hyvin. Tarvittaessa opettajamme voivat auttaa soittimen hankinnassa.

Urut

Urut on mielenkiintoinen ja monipuolinen instrumentti. Urkujen sointia voi kuvata orkesteriksi, jonka monista soittimista koostuu runsas äänen värien ja sävyjen kirjo. Urkutunteja aloittaessa olisi suotavaa omata nuotinlukutaito ja jonkinlainen pianonsoittotausta. Sopiva aloitusikä riippuu oppilaan pituudesta, sillä jalkojen on yllettävä soittamaan jalkion koskettimia. Omaa soitinta ei tarvitse välttämättä, sillä harjoittelu Johtosävelen tiloissa on mahdollista. Urkujen soitto kehittää motoriikkaa, nuotinlukutaitoa ja sävelkorvaa. Urkutunneilla tutustutaan musiikin eri tyylikausiin ja niihin liittyviin soittotapoihin. Lisäksi tutustutaan instrumentin käyttöön, hallintaan ja mahdollisuuksiin.

Viulu/Alttoviulu

Viululla on mahdollista soittaa niin klassista, kansanmusiikkia kuin kevyttäkin musiikkia. Viulutunneilla keskitytään hyvän soittoasennon löytämiseen, soittotekniikan kehittämiseen, musiikilliseen ilmaisuun ja ennen kaikkea soittamisen iloon. Soittotunneilla tutustutaan myös musiikin teoriaan, esimerkiksi nuottien ja rytmien hahmottamiseen. Viulunsoitto kehittää muun muassa sävelkorvaa, hienomotoriikkaa ja rytmitajua. Viulunsoiton aloittaminen on mahdollista minkä ikäisenä tahansa. Oman soittimen hankkiminen/lainaaminen on edellytys opinnoille. Viuluja on erikokoisia ja oikean kokoisen soittimen löytäminen on erityisen tärkeää. Viuluja voi hankkia esimerkiksi musiikkiliikkeistä tai ostaa käytettynä. Tarvittaessa opettaja voi auttaa soittimen hankinnassa.

Harmonikka

 

Huilu

Huilu kuuluu puupuhaltimiin. Poikkihuilu on kapean putken mallinen soitin, jossa ääni muodostetaan puhaltamalla suukappaleeseen. Huilunsoiton voi aloittaa aikaisintaan n. 5- vuotiaana. Huilulla voi soittaa monen tyylistä musiikkia, kuten klassista, kansanmusiikkia ja kevyttä musiikkia. Huilunsoitto aloitetaan hengitysharjoituksista, puhallustekniikasta, äänenmuodostuksesta ja hyvästä soittoasennosta, jatkossa keskitytään myös musiikilliseen ilmaisuun, yhteismusisointiin ja musiikista nauttimiseen. Näiden lisäksi opiskellaan myös musiikin teoriaa. Opiskelija tarvitsee oman huilun. Tarvittaessa opettaja voi auttaa soittimen hankinnassa.

Rummut

Rummuilla soitetaan pop- rock- ja jazzmusiikkia. Useimmiten rumpusettiin kuuluu virvelirumpu, yksi tai useampi tom-tom, lattiatomi, bassorumpu ja lautaset. Rumpusetin kokoa voi muuttaa esitettävän musiikin tyylin tai oman mieltymyksensä mukaan. Rumpujensoiton voi aloittaa heti, kun raajojen pituus riittää, yleensä kuitenkin vasta kouluiässä. Rumpaleilla olisi hyvä olla kotona rumpusetti, jolla harjoitella.

Kitara

Kitaransoiton opiskelun voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, ja kitara sopii hyvin ensimmäiseksi soittimeksi. Oma soitin olisi hyvä olla, mutta ensimmäisillä tunneilla voidaan käyttää myös lainasoitinta ja tarvittaessa opettaja voi neuvoa oman soittimen hankinnassa. Sähkökitaratunneilla voidaan harjoitella esimerkiksi oppilaan suosikkikappaleita, -riffejä ja bändisoiton keskeisiä taitoja. Soittamiseen tutustutaan nuottien, korvakuulon ja improvisaation kautta. Oppitunneilla oppilaan omat mielenkiinnon kohteet ovat etusijalla. Klassisen kitaran tunneilla opetellaan oikea soittoasento ja -tekniikka ja tutustutaan soittamiseen nuottien ja korvakuulon kautta. Oppitunneilla oppilaan omat mielenkiinnon kohteet ovat etusijalla.

Sähköbasso

Bassonsoiton opiskelun voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa ja basso sopii hyvin ensimmäiseksi soittimeksi. Oma soitin olisi hyvä olla, mutta ensimmäisillä tunneilla voidaan käyttää myös lainasoitinta ja tarvittaessa opettaja voi neuvoa oman soittimen hankinnassa. Tunneilla voidaan harjoitella esimerkiksi oppilaan suosikkikappaleita, -riffejä ja bändisoiton keskeisiä taitoja.

Bändi (Pop/jazz)

Bänditunneilla pääset harjoittelemaan yhteissoittoa, musiikillista vuorovaikutusta sekä esiintymistä opettajaopiskelijoidemme johdolla. Tunnit koostuvat ohjelmiston tyylinmukaisesta harjoittelemisesta sekä eri soitinroolien yhdistämisestä soivaksi kokonaisuudeksi. Yhtyeet muodostetaan hakijoiden antamien esitietojen pohjalta niin, että kaikilla riittää mielenkiintoista soitettavaa ja kokoonpano voi kehittyä yhdessä.

Hakeminen ja lukukausimaksut

Harjoitusoppilas suorittaa lukukausittain Oamkin avoimessa ammattikorkeakoulussa kolmen opintopisteen laajuisen Harjoitusoppilaan opinnot -opintojakson. Lukukausimaksu on 45 euroa (1 op = 15 €).

Ilmoittautuminen:

  • Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi viestin ilmoittautumisen onnistumisesta.
  • Hakuajan jälkeen: Jos sinut on valittu harjoitusoppilaaksi saat sähköpostiisi maksulinkin, joka on voimassa 24 tuntia linkin lähettämisestä.
  • Tunnit voidaan aloittaa, jos olet maksanut lukukausimaksun. Mikäli maksua ei makseta 24 tunnin kuluessa (kun linkki on voimassa), menetät harjoitusoppilaspaikkasi.
  • Ilmoittautumisen voi perua maksutta ennen opintojen alkamista osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Muussa tapauksessa maksu peritään. 

Harjoitusoppilaspaikkoja on tarjolla rajoitetusti. Paikkojen lukumäärä riippuu siitä, montako opiskelijaa suorittaa opetusharjoittelua ja tilanne vaihtelee lukukausittain. Lukuvuosittain voimme ottaa uusia harjoitusoppilaita vaihtelevasti eri instrumentteihin. Harjoitusoppilaiksi hakeneita ei laiteta paremmuusjärjestykseen vaan harjoitusoppilaat valitaan tarpeittemme mukaan, joka tarkoittaa, että eri instrumentteihin voidaan tarvita aloittelijoita tai opinnoissaan jo pidemmällä olevia. Valituksi tulleisiin harjoitusoppilaisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä. Valintaprosessiin saattaa sisältyä valintakoe, josta ilmoitetaan etukäteen. 

Harjoitusoppilaaksi voi hakea hakulomakkeella elokuussa (1.8. - 28.8.). Lisähakuja voidaan järjestää tarpeen mukaan lukuvuoden aikana, näistä ilmoitetaan sivuilla erikseen. Huom. Voit hakea vain yhteen instrumenttiin ja opiskella vain yhdessä instrumentissa kerralla. Voit opiskella max. 4 lukuvuotta harjoitusoppilaana. 

Jatkavat oppilaat

Kevät- ja syyslukukauden välissä täytyy aina ilmoittautua erikseen jatkavaksi oppilaaksi ilmoittautumislomakkeen kautta hakuaikana eli 1.8. - 28.8. Syyslukukaudella oppilaaksi hyväksytyt jatkavat automaattisesti harjoitusoppilaan opintoja seuraavalle kevätlukukaudelle, ellei oppilaspaikkaa erikseen peruta. 

Oamkin ja Oulun yliopiston tutkinto-opiskelijat

Oamkin ja Oulun yliopiston tutkinto-opiskelijat hakevat harjoitusoppilaaksi saman järjestelmän kautta (hakulomakkeella) kuin Oamkin/Oulun yliopiston ulkopuoliset. Oulun yliopiston opiskelijat täyttävät lisäksi ristiinopiskeluhakemuksen, joka löytyy ristiinopiskelun nettisivuilta: https://www.oamk.fi/opinto-opas/opintojen-sisalto/oamk-oy-ristiinopiskelu. Opiskelijan tulee tarkistaa, hyväksytäänkö harjoitusoppilaan opinnot oman tutkinto-ohjelman vapaasti valittaviin opintoihin ja minkä verran niitä voidaan sisällyttää vapaasti valittavien opintojen opintopisteisiin. Jos harjoitusoppilaan opinnot voi sisällyttää oman alan opintoihin, ovat ne maksuttomia.  Mikäli opiskelija ei voi sisällyttää opintoja omaan tutkintoonsa, tulee hänen lähettää hakemuksen lisäksi sähköposti osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Tällöin opinnot kirjataan avoimen ammattikorkekaoulun opinnoiksi ja peritään sama lukukausimaksu kuin muiltakin avoimen amkin harjoitusoppilailta.