Kollaboratiivisen robotiikan erityisosaajia aletaan kouluttaa Oulun ammattikorkeakoulussa

Julkaistu: 28.8.2018 klo 13:11 :: Tiedotteet medialle

Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) alkaa syksyllä ainutlaatuinen täydennyskoulutus, jossa lisätään kollaboratiivisen robotiikan erityisosaajien määrää Oulun seudulla. Kaksivuotinen robotiikan erikoisosaamiskoulutus järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana.

– Joustavan automaation osaajista on pula alueen yrityksissä. Meille tulee alueen yrityksistä niin paljon kysyntää kollaboratiivisten robottien osaajista, ettemme ole pystyneet vastaamaan kysyntään. Tämän koulutuksen tarkoituksena on vastata tähän yritysten huutoon ja kouluttaa lisää alan osaajia, kertoo konetekniikan tutkintovastaava Timo Väyrynen Oulun ammattikorkeakoulusta. 

Väyrysen mukaan yritykset tarvitsevat osaajia, jotka voivat parantaa yritysten kilpailukykyä yhteistoiminnallisten robottien eli cobottien avulla. Cobotit soveltuvat täydellisesti yksinkertaisiin, toistuviin työvaiheisiin pienten ja keskisuurten sarjojen tuotannossa sekä palvelutoiminnassa. Cobotteja voidaan käyttää esimerkiksi työstökoneen panostamiseen, erilaisten kappaleiden ja tuotteiden käsittelyyn, hitsaukseen tai vaikkapa hierontaan. Sovelluskohteita on rajattomasti, sillä cobotit voivat työskennellä yhteistoiminnassa ihmisten kanssa, eikä niitä tarvitse eristää häkkiin perinteisten teollisuusrobottien tavoin. 

Roboedu-täydennyskoulutus on tarkoitettu tekniikan alan korkeakoulutetuille työttömille tai työttömyysuhan alla oleville henkilöille. Koulutuksen tavoitteena on laajentaa työnhakijoiden teknillistä osaamista, erityisesti joustavan automaation käytännön osaamisessa.

Koulutus alkaa lokakuussa 2018 ja sen laajuus on 120 opintopistettä. Koulutus koostuu konetekniikan teorian ja käytännön opiskelusta. Koulutuksen viimeiset kuukaudet opiskelija tekee käytännön työharjoittelua yhteistyöyrityksessä, jossa opiskelija suunnittelee ja toteuttaa joustavan automaatioratkaisun yrityksen tarpeisiin.

– Opiskelijan luoma automaationratkaisu tulee antamaan yritykselle nopeasti hyödyllistä tietoa, kuinka paljon investointi joustavan automaation ratkaisuihin tulisi vaikuttamaan esimerkiksi yrityksen tuottavuuteen ja siten kilpailukykyyn. Tämä on loistava tilaisuus niin opiskelijoille kuin yrityksille parantaa omia mahdollisuuksiaan menestyä tulevaisuuden markkinoilla, kertoo Väyrynen.

Koulutuksesta järjestetään infotilaisuus TE-toimistossa (Torikatu 34-40) perjantaina 7.9.2018 kello 9.00-11.00.

Hakuaika koulutukseen on 7.–16.9.2018. Lisätietoja ja ohjeet hakemiseen löytyvät osoitteesta www.oamk.fi/roboedu.

 

Lisätietoja:

Tutkintovastaava Timo Väyrynen
040 652 6826
timo.vayrynen#oamk.fi (korvaa # -> @)