Medianomeiksi työn ja perheen ohella

28.10.2015 :: Teksti: Anne Aho  Kuva: Anne Aho

Medianomiksi opiskelevat Janita Jämsén ja Petra Silvennoinen tietävät olevansa omalla alalla.

Psjjvaaka2.png
Janita Jämsén (vas.) ja Petra Silvennoinen ovat onnistuneesti yhdistäneet opiskelun niin työn kuin perheen kanssa.

Tulevat medianomit Janita Jämsén ja Petra Silvennoinen jakavat saman opiskelupaikan lisäksi muutaman kuukauden ajan saman työpaikan. Mediatuottamista opiskeleva Janita työskentelee Oulun kaupungilla tapahtumasihteerinä. Journalismia opiskeleva Petra taas on samassa paikassa tapahtumaharjoittelijana.

– Tehtäviini kuuluvat Valoa Oulu! -tapahtuman tiedottaminen sekä sisällöntuotanto verkkosivuille, ohjelmalehteen ja sosiaaliseen mediaan. Olen päässyt tekemään kunnolla töitä, mikä on mukavaa, Petra kertoo.

Viitisen vuotta Oulun kaupungilla työskennellyt Janita on mukana tavalla tai toisella melkein kaikissa Oulun kaupungin tuotannoissa. Valoa Oulu! -tapahtumassa hän koordinoi aluetapahtumia.

– Parasta työssä on sen luova puoli eli uusien tapahtumakonseptien ideoiminen ja luominen. Tämä työ on erikoistakin, sillä välillä ollaan tietokoneella, välillä taas roudataan esimerkiksi lamppuja, Janita sanoo.

Petra on pitänyt harjoittelussaan siitä, että häneen on luotettu.

– Vastuun saaminen on ollut mukavaa. Osaamiseeni on luotettu eikä minun ole tarvinnut aina kysyä, saanko tehdä jonkin asian.

Petran ja Janitan mukaan hektisen tapahtumatuotannon parissa riittää myös haasteita.

– Ajanhallinta on haastavaa. Vaikka itse tekisi oman osuutensa, voi silti joutua odottamaan muita ennen kuin pääsee jatkamaan. Lisäksi tapahtumien läheisyydessä kiirekin lisääntyy, kaksikko kertoo.

Opiskeluiden, työn ja perheen yhdistelmiä

Petran opintojen harjoittelut ovat jo tehtyinä, mutta hän halusi tehdä vielä yhden ylimääräisen. Hän naurahtaa asiassa olleen oma lehmä ojassa.

– Halusin testata osaamistani, tutustua kaupungin työtarjontaan sekä saada kontakteja. Lisäksi on hyvä tehdä ajatukset avoimena erilaisia töitä. Työllistyminenkin paranee, kun ei tähtää vain yhteen alueeseen.

Petra muutti perheensä kanssa kolmisen vuotta sitten Helsingistä Ouluun. Kun hän ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi, sai hän kuulla mahdollisuudesta omaehtoiseen opiskeluun. Siinä Kela tai työttömyyskassa tukee päätoimista opiskelua työttömyysetuudella.

– Työttömyysetuudella opiskelu sopii perheelliselle opintotukea paremmin, Petra toteaa.

Janita opiskelee tutkintoa töiden ohella. Päivät ovat olleet pitkiä, mutta hän on valmistumassa samaan aikaan muiden kanssa. Ehdotus töiden ohella opiskelusta tuli hänen esimieheltään.

– Kehityskeskustelussa tuli sellainen olo, että osaan tehdä työni, mutta haluan mennä eteenpäin. Esimieheni ehdottikin minulle Oamkin koulutusta.

Vaikka opiskelun ja työn yhdistäminen on tarkoittanut pitkiä päiviä, on se myös antanut Janitalle paljon.

– Opinnoista olen saanut uusinta tietoa, jota olen voinut viedä töihin. Punainen lanka on löytynyt paremmin, kun asioita on voinut kokeilla käytännössä, Janita kertoo.

Sekä Janitan esimies että suuntautumisehtovastaava pitivät tärkeänä sitä, että Janita voisi sekä opiskella että tehdä töitä.

– Molemmin puolin on ollut hyvä yhteisymmärrys, ja joustoa on tarvittaessa löytynyt, Janita sanoo tyytyväisenä.

Intohimo on tärkeää

Petran toi alalle kiinnostus viestintään ja journalismiin. Alavalinta oli luonnollinen myös siksi, että kirjoittaminen on hänen vahvuuksiaan. Janita puolestaan on lapsesta saakka tykännyt järjestää tapahtumia.

– En tosin silloin tiennyt ollenkaan, että tätä voisi tehdä ihan oikeana työnä, Janita nauraa.

Opinnot ovat vastanneet Petran ja Janitan odotuksia. Molemmat puurtavat parhaillaan opinnäytetöiden kimpussa.

– Journalismin opinnot ovat olleet hyödyksi, kun en ole alaa aiemmin opiskellut. Lisäksi tv- ja radiopuolen opinnot ovat tuoneet paljon uutta, Petra kertoo.

Janita puolestaan on pitänyt siitä, että eri asioista on saanut yleiskuvan.

– Tuottajana on hyvä tietää perusteita eri asioista, kuten vaikka studiotyöstä. Näin esimerkiksi työssä tulleita tarjouksia ymmärtää paremmin, kun on jonkinlaista perustietämystä.

He myös tietävät, mitä työelämässä on hyvä olla.

– Intohimo omaa työtä kohtaan on tärkeää. Silloin siinä haluaa myös kehittyä.

Valoa Oulu! -tapahtuma järjestetään 20.–29.11. Petran ja Janitan yhteinen valoteoksen voi tuolloin bongata Oulu10:n (Torikatu 10 A, Oulu) pääsisäänkäynnin yläpuolella olevissa ikkunoissa.