Projektityönä energiaratkaisusuunnitelma vanhalle koululle

9.5.2016 :: Teksti: Anne Aho  Kuva: Veli-Matti Mäkelä

Voisiko vanhan koulun öljylämmitysjärjestelmän korvata vihreällä energialla? Tätä pohtivat energiatekniikkaa opiskelevat Janne Lehtosaari ja Tommi Järvenpää osana projektiopintojaan.

DSC_0323_vi.jpg
Tommi Järvenpää (vas.) ja Janne Lehtosaari suunnittelivat projektityönä vanhalle koululle uuden lämmitysjärjestelmän.

Tavastkengän kyläyhdistys halusi selvittää, voisiko heidän käytössään olevan vanhan kyläkoulun öljykäyttöisen lämmitysjärjestelmän korvata käyttökuluiltaan edullisemmalla ja vihreän energian ratkaisulla.

Työn tilaaja, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Leiviskä, on jo aiemmin tehnyt yhteistyötä Oamkin kanssa. Niinpä tehtävän selvittämisen antaminen energiatekniikan kolmannen vuoden opiskelijoille, Janne Lehtosaarelle ja Tommi Järvenpäälle, oli luonnollinen jatkumo.

Työn alussa opiskelijat vierailivat Tavastkengän vanhalla koululla ja selvittivät kiinteistön lämpö- ja sähkötarpeet. Tietojen perusteella he valitsivat soveltuvat lämpöjärjestelmät.

– Suunnitelmassa päädyimme korvaamaan nykyisen öljylämmitysjärjestelmän hybridiratkaisulla, jossa hyödynnetään valtaosin maalämpöä, mutta myös aurinkolämpöä, Janne ja Tommi kertovat.

Selvitysten ja mitoitusten jälkeen he suunnittelivat vanhalle koululle resursseihin nähden optimaalisen energiajärjestelmän. Maa- ja aurinkolämmön yhdistelmällä tuotetun energian kustannukset ovat noin 17 prosenttia pienemmät verrattuna siihen, että kohde olisi toteutettu kokonaan maalämmöllä.

– Olen oikein tyytyväinen opiskelijoiden työhön, sillä se vastasi tehtävänantoa. Voimme hyödyntää selvitystä, kun teemme Pyhännän kunnalle ehdotuksen koulun säilyttämisestä kyläyhdistyksen käytössä, työn tilaajana toiminut kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Leiviskä sanoo.

Hyötyä puolin ja toisin

Työn tekeminen oli opiskelijoille mielekästä vaihtelua teoriaopintoihin.

– Vaikka projekti oli työläs, se myös antoi paljon. Asiakkaalta tulleen tehtävänannon jälkeen saimme soveltaa taitojamme ja miettiä ratkaisuja itse, Tommi ja Janne kertovat.

Yhteistyöstä on niin tilaajalla kuin opiskelijoilla hyvää sanottavaa.

– Yhteistyömme toimi oikein hyvin. Tutustuimme kouluun yhdessä, jonka jälkeen toimitimme opiskelijoille tarvittavat materiaalit. Sen jälkeen he työskentelivät itsenäisesti ongelmitta, Matti toteaa tyytyväisenä.

– Tämä oli mukava tapa työskennellä. Asioita sai miettiä eri kanteilta, mikä opetti perusteellisemmin. Työelämälähtöisyys on opinnoissa tärkeää, Tommi ja Janne sanovat.

Matti suosittelee yhteistyötä opiskelijoiden kanssa muillekin.

– Siitä on hyötyä niin tilaajille kuin opiskelijoille, joista on varmasti mielekästä tehdä oikeita käytännön tehtäviä, Matti uskoo.

Tagit: 

Yhteistyöhön Oamkin kanssa?

Tarjoamme yrityksille, organisaatioille ja yhteisöille laadukkaita ja monipuolisia palveluja ja yhteistyömahdollisuuksia. Kun tarvitset yritykseesi motivoituneita ja ammattitaitoisia tekijöitä, ota meihin yhteyttä. Lue lisää »