sinaosaat.png

sinaosaat.png

Mikä ongelma?

 

  • Suomalaiset tytöt ovat luonnontieteissä maailman toiseksi parhaita heti Singaporen jälkeen. (PISA 2015 -tutkimus)
  • PISA 2015:n mukaan suomalaiset tytöt ovat OECD-maista kuitenkin kaikkein vähiten kiinnostuneita hakeutumaan tekniikan ja luonnontieteiden aloille
  • Suomi oli ainoa maa, jossa erinomaisesti luonnontieteitä osaavista oppilaista enemmistö oli tyttöjä (PISA 2015).
  • Erinomaisista PISA-tuloksista huolimatta tyttöjen luottamus omaan osaamiseensa tiedeaineissa on Suomessa heikkoa: Microsoftin tutkimukseen (2017) osallistuneista suomalais-tytöistä ja -naisista suurempi osuus arvioi taitonsa fysiikassa, kemiassa ja tietojenkäsittelyssä huonoksi kuin hyväksi. (Why don’t European girls like science or technology? Microsoft, 2017)
  • 49 % yläkoululaisista ja lukiolaisista mieltää pojat itsevarmoiksi: vain 7 % liittää tyttöihin käsityksen itsevarmuudesta. (Kun koulu loppuu -tutkimus, TAT, 2017)
  • Hoiva-ala on yhä tyttöjen suosikki, tekniset alat poikien. (Kun koulu loppuu -tutkimus, TAT, 2017)
  • Ruotsissa 18–29-vuotiaiden naisten toiveammattien ykkönen on tällä hetkellä insinööri (Arbetslivspanel 2017, Manpower).

Sinä osaat! esittely

 

  • Teknologiayritysten työntekijöistä Suomessa vain 21,9 % on naisia.
  • Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologia-alan työllisyys Euroopassa on kasvanut kolme kertaa nopeammin kuin muu työllisyys.
  • Jos teknologia-alan työmarkkinoilla olisi yhtä paljon naisia kuin miehiä, EU:n bruttokansantuote voisi kasvaa jopa 9 miljardilla eurolla (Why don’t European girls like science or technology? Microsoft, 2017).

 

Ratkaisu

Tytöille
#TytötJaTeknologia 

Sinä osaat! antaa sinulle mahdollisuuden tutustua teknologia- ja teollisuusalojen yrityksiin ja siellä työskenteleviin naisosaajiin sekä hahmottamaan koulussa tekemiesi valinnaisaineiden vaikutusta tuleviin opiskelu- ja työpaikkoihin.  

Sinä osaat! on kohtaamispaikka sinulle ja ystävillesi. YouTube-kanavallamme voit tutustua teknologia- teollisuusalojen naisosaajiin ja esikuviin, jotka ovat uskoneet unelmiinsa ja toteuttaneet niitä välittämättä stereotypioista tai yhteiskunnan odotuksista tyttöä tai poikaa kohtaan.  

Rakennamme sinua, tyttöä varten sovellusta, jonka kautta pääset pelaamalla tutustumaan valinnaisaineiden vaikutuksiin ja tutustumaan erilaisiin yrityksiin virtuaalisesti. Haluaisitko sinä jutella vaikkapa valinnaisaineista, matematiikan opiskelusta tai urahaaveista jonkun toisen samassa tilanteessa olevan tytön kanssa? Sovelluksen avulla se on mahdollista. Sovelluksen kehittämiseen osallistuu koulutyttöjä alaluokilta eli siitä tulee myös sinunnäköisesi! 

Muista uskoa unelmiisi, koska Sinä osaat! Kerro tämä itsellesi, mutta myös luokkakavereillesi ja ystävillesi. Uskotaan yhdessä unelmiimme ja taitoihimme.  

Vaikuttajille, opettajille, huoltajille 
#JottaTeknologiaEiSyrjäytyisNaisista 

Ratkaisumme on kaikki kohderyhmäsegmenttimme innovatiivisesti huomioiva kolmitasoinen toimintamalli, jossa tyttöjen hakeutumista teknologia-alalle edistetään eri segmenteille tarjottavien tuotepakettien, toimintojen ja palveluiden kautta. Tietoa ja mielikuvaa tekniikka- ja teknologia-aloista lisätään virtuaalikierroksilla yrityksiin sekä uudenlaisilla TET-jaksoilla. Lisäksi tytöt pääsevät jo alakoululaisina tutkimaan ja kehittämään erilaisia teknologisia ratkaisuja teknologiatyöpajoissa ja alakoululaisten työelämään tutustumisissa. Yrityksille ja kouluille tuotetaan valmiita palvelu- ja materiaalipaketteja, joiden avulla kynnys uudenmuotoiselle TET-yhteistyölle mataloituu. Lisäksi tarjoamme lähipiirille, organisaatioiden johdolle (mm. rehtorit) ja yrityksille koulutuksia tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen toiminnan kehittämiseksi. Laadittavat materiaalit kytketään opetussuunnitelmaan, ratkaisu valtavirtaistetaan ja viedään osaksi koulun, kodin ja yritysten toimintaa.

Toimintamalli muodostaa aktiivisen, vuorovaikutteisen ja monikanavaisen ekosysteemin, jota koordinoi Sinä osaat! -osaamiskeskus. Osaamiskeskus toimii verkostomaisesti alueellisesti ja valtakunnallisesti.  

Tule mukaan Sinä osaat! -verkostoon muuttamaan maailmaa! Tavoitteenamme on tuoda koulutuksen ja työmarkkinoiden segregaatiota ylläpitävät ajatusmallit tietoisuuteen ja edistää mahdollisuuksien tasa-arvoa.