BioKaMa Blogi

Lue uusimmat näkökulmat biokaasun tuotantoon ja käytön edistämiseen.

10.3.2021 

Pienempään tankkiin biokaasua, isompaan maitoa, molemmat lehmästä peräisin        

 

Tänään on hyvä päivä kirjoittaa blogia biokaasusta. Juuri tulleen tiedon mukaan Vuorenmaan tilalta Haapavedellä täytetään vastedes maitoauton tankkeihin sekä biokaasua että maitoa. Maito noudetaan tilalta H. Vähäaho Oy:n uudella maitoautolla ja samalla auton polttoaineeksi tankataan tilalla tuotettua biokaasua. Kätevää.

Kotimainen ja uusiutuva energialähde

 

Biokaasu on kotimainen ja uusiutuva energialähde, jota voidaan käyttää energiatuotantoon ja puhdistettuna liikenteen polttoaineena. Suomessa biokaasun liikennekäyttö on pitkään ollut pienimuotoista, mutta nyt kaasuautojen rekisteröinti on nousussa ja vuonna 2021 ylitettiin 14 000 kaasuajoneuvon määrä. Tätä on vauhdittanut biokaasun tankkausasemaverkoston laajeneminen. Biokaasua voi tankata nyt yli 60 asemalla. Tällä hetkellä pohjoisin kaasutankkausasema Suomessa on Oulussa, mutta suunnitelmia uusien kaasutankkausasemien perustamiselle myös Lappiin on tehty. Etelä-Suomessa tankkausasemista ei ole enää puutetta, joskin lisää vielä mahtuu.

Suurin osa kaasuajoneuvoista on henkilöautoja, mutta myös raskaassa liikenteessä teillä kulkee yhä enemmän kaasukäyttöisiä rekkoja, linja-autoja, pakettiautoja ja jäteautoja. Liikennekäytön lisäksi biokaasua voisi käyttää myös traktoreissa ja työkoneissa. Ympäristön kannalta biokaasun käyttöön siirtyminen liikenteessä ja myös energiantuotannossa öljyä korvaavana vähentää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä. Bensiiniin verrattuna biokaasun kasvihuonekaasupäästöt ovat n. 85 % pienemmät.

Ravinteet kiertoon

 

Biokaasun positiiviset ympäristövaikutukset eivät rajoitu pelkästään liikennekäyttöön, vaan biokaasun tuotanto on kiertotaloutta parhaimmillaan. Maatilan yhteydessä olevassa biokaasulaitoksessa raaka-aineena käytetään pääosin lantaa ja ylijäänyttä nurmirehua, mutta raaka-aineeksi soveltuvat lukuisat muut orgaaniset raaka-aineet. Biokaasulaitoksen läpikäynyt raaka-aine, jäännös, on oivallista lannoitetta pelloille. Sen ravinteet ovat muuttuneet käsittelyssä kasveille helpommin hyödynnettäviksi, rikkojen itävyys ja kasvitaudinaiheuttajat ovat lähes hävinneet. Biokaasulaitoksen jäännös korvaa tuontilannoitteita ja vähentää lannoitekuluja maatilalla.

Nyt on näytön paikka

 

Suomalaiset maatilat ovat avainasemassa biokaasun tuotannon kasvun moottoreina. Maatiloilla on potentiaalia nykyistä paljon laajempaan biokaasun tuotantoon ja hyödyntämiseen. Etenkin kasvava biometaanin käyttö liikenteessä tuo mahdollisuuksia maaseudun yrityksille, kuten Vuorenmaan tilalla nyt nähdään. Tilojen yhteydessä olevia tankkausasemia mielellään näkisi jatkossa tiheämmässäkin. Vuorenmaan tila Haapavedellä toimii hienona esimerkkinä siitä, kuinka ennakkoluulottomuudella, sitkeällä työllä, yritysten välisellä yhteistyöllä ja luottamuksella rakennetaan pala palalta kestävää maaseutua ja yhteiskuntaa.

Kirjoittaja: Ritva Imppola, Oamk, Luonnonvara-ala, BioKaMa -hanke

 

 

 Vuorenmaan tilan tankkausasema. Kuva: Simo Mäenpää