DiHub Oulun alueen diagnostiikkakehityksen ja valmistuksen Hub (DiHub)


EU:n osarahoittama

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Vastuullinen yksikkö

Digitaaliset ratkaisut

Hankkeen kesto

01.01.2023 - 31.01.2025


 

Tavoitteet

Aiemmissa painettavan älyn hankkeissa olemme kehittäneet valmistusmenetelmiä, verkostoja, näytteenkäsittelyä sekä viimeisimmässä hankkeessa palvelumalleja pikadiagnostiikan sovellusten kehittämiseksi ja valmistamiseksi. Vuoden 2022 lopussa päättyvässä PrintoDiSe hankkeessa on keskitytty luomaan palvelumalleja tukemaan alueen yritysten diagnostiikkasovellusten kehittämiseen sekä houkuttelemaan yrityksiä Oulun alueelle hyödyntämään liiketoiminnassa ja tuotekehityksessä painettavan älyn infrastruktuuria ja osaamista.
Suunnitellussa hankkeessa halutaan jatkaa PrintoDISen palvelumallien kehittämistä viemällä teknologiakehitystä vahvemmin mikrofluidiikan ja elektrokemiallisten testien sekä multianalyyttien LFA-testien valmistuksen pilotointiin mm. eri yritysten ehdottamien diagnostisten sovellusten avulla. Hankkeessa halutaan ottaa käyttöön myös uusia valmistus-, laadunvarmistus- ja suunnittelumenetelmiä / työkaluja ja tuoda digitalisaatiota eri prosesseihin. Oulun alueen mahdollisuuksia diagnostiikka sovelluksien kehittämisessä hyödynnetään syventämällä yhteistyötä terveys ja hyvinvointia alojen toimijoiden kanssa. Näitä ovat mm. biopankki Borealis, OYS ja Oulu Health Labs sekä yrityksiä. Partnereina ovat VTT (koordinaattori), Oulun yliopisto mikroelektroniikka ja professori Seppo Vainion työryhmä.
Oamkin tavoitteena on laajentaa elektrokemiallisten sensoreiden teknologiakehitystä vasta-ainetunnistusta käyttäväksi. Menetelmä vaatii usein kaksivaiheisen biokemiallisen reaktion sekä nanopartikkeleiden käyttöä. Painettujen sensoreiden integraatiota näytteen käsittelykomponentteihin (mikrofluidiikka kanavat, suodatus) vaatii myös osaamisen kehittämistä. Haluamme myös perehtyä laajemmin sensoridatan analysointiin ja tarjolla olevien ohjelmien hyödyntämiseen kehitystyössä. Tavoitteena on selvittää voiko biosensoreiden tuotekehitystä osittain digitalisoida ja vähentää laboratoriossa tehtävien testien määrää.
VTT vastaa hankkeessa PrintoCent toiminnan ja lateraalivirtaustestien (LFA) kehittämisestä. Oulun yliopistossa prof Tapio Fabritiuksen työryhmä kehittää optisia laadunvarmistusmenetelmiä sekä simulointia mikrofluidiikkaratkaisujen suunnitteluun. Seppo Vainion työryhmä jatkaa biomarkkerikehitystä hikidiagnostiikkaan liittyen.

Tulokset

-uutta osaamista ec pikatestien kehittämiseen vasta-ainepohjaisiksi: mikrofluidiikka, mittaukset
-osaamista digitaaliseen sensoridatan (data-analytiikka) käsittelyyn
-pikatestin valmistus ja bioaktivointi
-testattu palvelumalli tuotekehityksestä sensorikonseptiin
-OYSTER ja OuluHealth verkosto yhteistyö,
- diagnostiikkavalmistuksen ekosysteemi OuluDiHub

Yhteyshenkilön sähköpostiosoite

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tietolähde: Thinking Portfolio