6Aika: Hippa - Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla


Euroopan aluekehitysrahasto

Vastuullinen yksikkö

Sosiaaliala ja kuntoutus

Hankkeen kesto

01.08.2018 - 31.03.2021

Hankkeen kotisivu

https://hippa.metropolia.fi/ 


Metropolia Ammattikorkeakoulun koordinoiman hankkeen osatoteuttajina ovat Oulun ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Helsingin kaupunki ja Oulun kaupunki.

Hanke toteutetaan yhteistyössä yritysten, yrittäjäjärjestöjen, tutkimuslaitosten ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Testausympäristöinä toimivat mm. Pirkanmaan Senioripalvelut Oy, Oulun Palvelusäätiö, Myllypuron monipuolinen palvelukeskus, muut Helsingin ja Oulun kaupunkien asumispalvelut sekä asiakkaiden kodit.

Tavoitteena on tukea yrityksiä tuottamaan markkinoille käyttäjälähtöisiä älykkään palveluasumisen tuotteita ja palveluja.
Päämääränä on palveluasumisen asukkaiden turvallisen ja merkityksellisen elämän mahdollistaminen älykkäiden tuotteiden ja palvelujen avulla.

Tavoitteet

Tavoitteena on tukea yrityksiä tuottamaan markkinoille käyttäjälähtöisiä älykkään palveluasumisen tuotteita ja palveluja.

Hankkeen toteutus

Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanke kehittää älykästä palveluasumista ja tukea tarvitsevien ihmisten kotona asumista 6Aika-kaupungeissa.

Kaupungit ja ammattikorkeakoulut auttavat yrityksiä tuottamaan älykkäitä tuotteita ja palveluja

- tarjoamalla yrityksille yhteiskehittelyprosesseja, joissa yritysten, kaupunkien ja ammattikorkeakoulujen asiantuntijat sekä tukea tarvitsevat kotona asuvat, palveluasumisen asukkaat ja heidän läheisensä nostavat yhdessä esille älykkään asumisen kehittämistarpeita ja tuottavat niihin ratkaisuja. Prosesseissa yhdistetään hyvinvointi-, rakennus-, tietoverkko- ja liiketoiminta-alojen osaaminen
- tarjoamalla yrityksille tuotteiden ja palvelujen testaus- ja referenssipalveluja hyödyntämällä ja kehittämällä olemassa olevia digitaalisia ympäristöjä, vakioituja testausympäristöjä sekä aitoja toimintaympäristöjä
- sparraamalla yrityksiä tuotteiden ja palveluiden viemiseksi kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille sekä tukemalla uusien yritysten syntyä yhdessä yrityspalvelujen kanssa.

Testausympäristöinä Hippa-hankkeessa toimivat mm. Pirkanmaan Senioripalvelut, Oulun Palvelusäätiö, Helsingin ja Oulun kaupunkien asumispalvelut sekä kodit. Hanke toteutetaan yhteistyössä palveluasumista sekä digitaalisia tuotteita ja palveluja kehittävien yritysten, yrittäjäjärjestöjen, tutkimuslaitosten ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Metropolia Ammattikorkeakoulu toteuttaa hankkeen yhdessä Helsingin ja Oulun kaupunkien, Oulun ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Rahoittajana on Uudenmaan liitto 6Aika EAKR-ohjelman kautta.

Oulun ammattikorkeakoulun tehtävänä on koordinoida alueellista osahanketta Oulun alueella sekä vastata testauspalvelujen kehittämisestä.

Tulokset

“HIPPA – Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla” kehittää yritysten kanssa älykkään palveluasumisen tuotteita ja palveluja. Tuemme yrityksiä kasvuun ja kehitykseen sekä edistämme uusien yritysten syntyä. Meille tärkeää on kaupunkilaisten hyvä asuminen kotona ja palveluasumisympäristöissä.

Toteutustapoja on kolme: yhteiskehittely, testaus ja kaupallistamisen sparraus. Prosessin aikana toteutustavat konseptoidaan ja juurrutetaan korkeakoulujen ja kaupunkien käytännöiksi. Hankkeen yhtenä tuloksena syntyy Älykkään palveluasumisen kehittämisen käsikirja.

Yhteyshenkilön sähköpostiosoite

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tietolähde: Thinking Portfolio