Energia-, sähkö- ja talotekniikan oppimisympäristö - EaaSLab (kehittämisosio)


Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahasto

Vastuullinen yksikkö

Rakentamis-, yhdyskunta- ja talotekniikka, energia- ja ympäristötekniikka

Hankkeen kesto

01.01.2019 - 30.06.2021

Hankkeen kotisivu

https://www.oamk.fi/hankkeet/kotimaiset_kaynnissa/?hanke_id=1975 


EaaSLab -hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), jossa tuen myöntäjänä on Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä alueen yritykset. Hankkeen kokonaisbudjetti (sis. investointi ja kehitys -hankkeet) on 1 963 636 €.

Lisätietoja:
Heidi Takalo, projektipäällikkö p. 050 574 8771 heidi.takalo#oamk.fi (korvaa # -> @)
Mikko Mielityinen, projektisuunnittelija p. 040 193 9068 mikko.mielityinen#oamk.fi (korvaa # -> @)
Marko Kukkola, lehtori p. 040 353 4002 marko.kukkola#oamk.fi (korvaa # -> @)

Tavoitteet

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Oulun yliopiston Linnanmaan yhteiskampukselle on rakenteilla energia, talotekniikka, sähkö ja automaatio -laboratorioista koostuva hybridilaboratorio. EaaSLab -hankkeessa korkean teknologian laboratoriosta kehitetään koulutus-, tutkimus- ja yritysyhteistyön keskittymä, joka vastaa meneillään olevan energiamurroksen ja työelämän tarpeisiin pitkälle tulevaisuuteen. Tavoitteena on rakentaa alueen johtava oppimis- ja innovaatioalusta, joka kokoaa yhteen alan toimijat yrityksistä, julkiselta sektorilta, kehitys- ja tutkimuslaitoksista.

Kahteen osaan jaetun hankkeen investointiosuus sisältää hybridilaboratorion perusinfrastruktuurin investoinnit ja kehitysosiossa toteutetaan hankintojen määrittely- ja suunnittelutyöt.

Hankkeen toteutus

Hankkeessa investoidaan hybridilaboratorion energia-, sähkö- ja talotekniikan infrastruktuuriin. Hybridilaboratorio tukee alueen elinkeinoelämän TKI -toimintaa tarjoamalla korkean teknologian tutkimus- ja kehitysalustan. Laboratorio sisältää sekä fyysisiä, että digitaalisia koulutusympäristöjä, joita voidaan hyödyntää testaus- ja tuotekehitysympäristöinä. Hybridilaboratorion infra sisältää älykkäät sähkö- ja lämpöverkot, näihin liittyvät lämpö- ja sähkökattilat, aurinkopaneelit, -keräimet ja energiavarastot. Digitaalinen koulutusympäristö eli digitaalinen kaksonen toteutetaan hybridilaboratorion sähkö- ja lämpöverkoista. Simulaatiomalli mahdollistaa verkkojen toimintaan ja ilmiöihin tutustumisen myös laboratorion ulkopuolella. Pidemmällä aikavälillä kertyvää dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi sähkön kulutusjouston, älykkään kunnossapidon, energiaennusteiden, big data -sovellusten, virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden kehittämisessä.

Tulokset

EaaSLab -hankkeessa toteutettavat korkean teknologian fyysiset ja digitaaliset oppimisympäristöt mahdollistavat ammattitaitoisen, nykyteknologiaa monipuolisesti hyödyntävän osaamisen ja koulutustoiminnan sekä tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kehittämisen. Koulutusorganisaatioiden yhteiset opetusympäristöt lisäävät koulutusyhteistyötä, hybridilaboratorion yhteiskäyttöä ja kustannustehokkuutta. Pitkällä aikavälillä uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkaiden ratkaisujen opetus ja tutkimus johtavat vähähiilisempään yhteiskuntaan.

Yhteyshenkilön sähköpostiosoite

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tietolähde: Thinking Portfolio