POTKE - Peruskoulunsa päättävien opiskelijoiden työelämävalmiuksen kehittäminen


Vipuvoimaa EU:lta

ELY-keskus

Euroopan sosiaalirahasto

Vastuullinen yksikkö

Liiketalous

Hankkeen kesto

01.09.2019 - 30.08.2022


POTKE-hankkeessa (1.9.2019-30.8.2022) kehitetään toimintamalli, jossa tradenomiopiskelijat valmentavat 9. luokkalaisia nuoria auttaen heitä työnhakuun liittyvissä aihealueissa, työelämän pelisääntöjen oppimisessa ja työelämävalmiuksien kehittämisessä.

Hankkeen projektipäällikkö Eija Rajakangas, puh. 040 141 5342.

Tavoitteet

Hankkeen päätavoite on, että 9. luokkalaiset nuoret (15-16-vuotiaat) motivoituvat työn hakemiseen, hakevat ja saavat kesätöitä ja työkokemusta, sekä kehittävät työelämävalmiuksiaan. Näin he kiinnittyvät työelämään ja saavat työelämäkokemusta.

Monissa kunnissa on 15-17-vuotiaille nuorille tarjolla kesätyösetelit, mutta kaikki nuoret eivät käytä niitä. Tässä hankkeessa pyritään aktivoimaan ja motivoimaan nuoret hakemaan ja löytämään kesätöitä.

Hankkeen tavoitteena on myös yhteistyön kehittäminen kahden koulutusasteen välille, jotka eivät ole koulutuspolussa peräkkäin. Syntyvä yhteistyön muoto luo luontevan ja pitkäkestoisen yhteistyön ammattikorkeakoulun ja peruskoulun välille.

Hankkeen toteutus

Hankkeessa luodaan toimintamalli, jossa tradenomiopiskelijat opastavat, ohjaavat ja valmentavat peruskouluikäisiä nuoria auttaen heitä työnhakuun liittyvissä aihealueissa ja osaamisen tunnistamisessa.

Valmennuksiin sisältyy mm. työmahdollisuuksien kartoittaminen, nykyaikaisten työnhakumenetelmien käytön opastaminen, oman ansioluettelon luominen, työhakemusten tekeminen, työhaastatteluun valmistautuminen ja oman osaamisen sanoittaminen.

Hankkeen vahvuus on, että nuoria opastavat henkilöt ovat vain noin 6-7 vuotta vanhempia opiskelijoita, joihin nuori pystyy samaistumaan. Neuvojen kysyminen ja keskustelu on välittömämpää ja epämuodollisempaa.

Tulokset

Yläkoulujen mukaan hankkeessa syntyvä toimintamalli sopii erinomaisesti täydentämään koulujen omaa työelämätietouteen liittyvää opetusta. Hankkeessa syntyvät valmennuspaketit voidaan integroida koulujen opetukseen.

Toimintamallia voidaan toistaa vuosittain osana Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden tradenomikoulutusta ja se voidaan integroida opintojaksoilla tapahtuvaan työelämätyhteistyöhön.

Pitkäkestoinen korkea-asteen ja perusasteen välinen yhteistyömuoto luo tietoutta ja osaamista koulutusten sisällöistä ja tavoitteista kummallekin koulutusasteelle.

Yhteyshenkilön sähköpostiosoite

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tietolähde: Thinking Portfolio