Kirjasto

Lainaus

Oamkin kirjaston toimipisteiden välisen kirjaliikenteen ansiosta käytettävissäsi ovat kaikkien neljän toimipisteen aineistot. Kirjastot ovat erikoistuneita omien koulutusalojensa aineistoihin. Lisäksi lainattavissa ovat laajat ja ajantasaiset lehtikokoelmat. 

Kirjastokortti ja mobiilikortti

Oamkin opiskelijat voivat ottaa käyttöön Tuudon kirjastokortin. Tuudon voi ladata Android- ja iOS- mobiililaitteille ilmaiseksi Google Play ja App Store -sovelluskaupoista. Tuudon kirjastokortin käyttö vaatii kirjautumisen Oamkin käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Tuudon kirjastokortin käyttöönotto ei vaadi käyntiä kirjastossa! Kortin saa heti käyttöön, eikä sen lisäksi tarvitse erillistä kirjastokorttia. Tuudossa voi myös uusia lainoja ja seurata varauksia. Kirjasto-valikko löytyy Tuudon sivuvalikosta.

Oamkin kirjastokortin saat ilmoittautumalla lainaajaksi kirjastossa. Sama kirjastokortti käy kaikissa kirjaston toimipisteissä. Lainaajaksi voit ilmoittautua kirjastoissa tai nettilomakkeella.

Kirjastokortti on maksuton. Uusi kirjastokortti kadonneen kortin tilalle maksaa 2€.

Ilmoittautuessasi lainaajaksi sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen, joten olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Vahingoittuneesta tai palauttamattomasta aineistosta peritään hinnaston mukainen korvaus.

Asiakkaan tulee ilmoittaa muuttuneista yhteystiedoista kirjastoon. Ilmoituksen voit tehdä kirjastossa, sähköpostitse, puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella. Oamkin opiskelijoilta yhteystietoihin tallennetaan ensisijaisesti koulun sähköpostiosoite.

Oamkin opiskelijat voivat käyttää kirjastokorttina myös opiskelijakorttia. Käyttö kirjastokorttina edellyttää rekisteröitymistä kirjaston asiakkaaksi ja sitoutumista kirjaston käyttösääntöihin. Opiskelijakortin voi aktivoida kirjastokortiksi ainoastaan kirjaston asiakaspalvelupisteessä.

Voit käyttää aineiston lainaukseen myös sähköistä kirjastokorttia eli mobiilikorttia, jonka löydät Leevi-tililtäsi, kun sinut on rekisteröity kirjaston asiakkaaksi. 

 

Lainaaminen ja lainojen uusiminen

Oamkin kirjastokortilla voit lainata aineistoa kaikista kirjaston toimipisteistä. Lainat voi myös palauttaa kaikkiin toimipisteisiin riippumatta siitä, mistä aineisto alun perin on lainattu. Oulaisten oppimiskeskus palvelee ainoastaan Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja henkilökuntaa, mutta sen lainattavaa aineistoa voivat tilata myös muut asiakkaat Oamkin kirjaston muihin toimipisteisiin. Käsikirjastolainat on palautettava siihen toimipisteeseen, mistä aineisto on lainattu. Kirjastojen ollessa kiinni lainat voi palauttaa kirjastojen ulkopuolelta löytyviin palautuslaatikoihin. Tarkista palautuslaatikon sijainti omasta kirjastostasi. Palautuslaatikoita voi käyttää ainoastaan kampusten aukioloaikoina. Huomaa, että lainat näkyvät tiedoissasi, kunnes palautuslaatikko tyhjennetään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä.

Lainoja on mahdollista uusia 20 kertaa, mikäli lainoihin ei kohdistu varauksia. Videoaineistoa voi uusia yhden kerran. 

Lainoja voi uusia Leevissä, Tuudossa, kirjastojen asiakaspalvelussa, sähköpostitse ja puhelimitse. Puhelin- ja sähköpostiuusinnoissa asiakkaan on ilmoitettava kirjastokorttinsa tai kirjastokortiksi aktivoimansa opiskelijakortin numero.

Ilmoitamme sähköpostilla lähestyvästä eräpäivästä 3-5 päivää ennen lainojen erääntymistä. Asiakas on velvollinen huolehtimaan lainojensa uusimisesta ilman tiedotettakin.


Laina-ajat ja lainojen erääntyminen


Laina-ajat

  • Yleiskokoelmassa olevat kirjat: 3 viikkoa.
  • Kurssikirjakokoelmassa olevat kirjat: 2 viikkoa.
  • Lehdet: 3 viikkoa, uusinta lehteä ei lainata.
  • CD-levyt: 3 viikkoa.
  • Nuotit ja musiikkikirjat: 4 viikkoa.
  • Videotallenteet: 1 viikko.
  • Käsikirjastoaineisto: yö- ja viikonloppulainoja.

Kirjoja voi jättää kuljetettavaksi myös Outi- ja Tiekkö-kirjastojen alueellisen kuljetuksen kautta. Huom! Kirjat palautuvat lainasta vasta, kun ne saapuvat Oamkin kirjastotoimipisteeseen, joten lainat näkyvät omissa tiedoissa, ja maksua kertyy koko matkan ajalta. Kirjakuljetukset kulkevat vain tiettyinä päivinä, joten matka Oamkin kirjastoon voi kestää yli viikon.

Kirjasto lähettää palautuspyynnön erääntyneistä lainoista eräpäivää seuraavana päivänä. Palautuspyyntö lähetetään ensisijaisesti sähköpostitse. Jos lainoja ei palauteta, lähetetään toinen palautuspyyntö 8 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Erääntyneistä lainoista kertyy myöhästymismaksuja kirjaston hinnaston mukaisesti.

Lainauskielto astuu voimaan, kun lainat ovat vähintään 14 päivää tai käsikirjastolainat 7 päivää myöhässä, tai myöhästymismaksuja on vähintään 20 euroa. Kun lainat ovat myöhässä 14 päivää, kertyy niistä myöhästymismaksua 6 euroa / laina.

Palauttamattomista lainoista lähetetään kirjallinen muistutus 15 päivän kuluttua eräpäivästä. Mikäli lainoja ei palauteta, lähetetään lasku 7 päivää muistutuskirjeen jälkeen.

Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, niin vältyt maksuilta.

Palauttamattoman tai vahingoittuneen aineiston korvaamiseen liittyvät maksut on eritelty kirjaston hinnastossa.

 

Aineiston varaaminen

Oamkin kirjaston aineistoon voi tehdä varauksia Leevissä, kirjaston asiakaspalvelussa, sähköpostitse tai puhelimitse. Aineistoa voi myös pyytää noudettavaksi toimipisteestä toiseen.

Puhelin- ja sähköpostivarauksissa asiakkaan on ilmoitettava kirjastokorttinsa tai kirjastokortiksi aktivoimansa opiskelijakortin numero.

Saapuneista varauksista lähetetään ilmoitus sähköpostitse. Varattu aineisto on noudettavissa viikon ajan. Aineiston varaaminen sekä pyytäminen toisista toimipisteistä ovat maksuttomia. Kirjeenä lähetettävästä saapumisilmoituksesta peritään 2 €, jos asiakas ei ole ilmoittanut sähköpostiosoitetta kirjastoon. Sähköpostitse saapumisilmoitus on ilmainen.