Kirjasto

Lainaus

Oamkin kirjaston toimipisteiden välisen kirjaliikenteen ansiosta käytettävissäsi ovat kaikkien neljän toimipisteen aineistot. Kirjastot ovat erikoistuneita omien koulutusalojensa aineistoihin. Lisäksi lainattavissa ovat laajat ja ajantasaiset lehtikokoelmat. 

Kirjastokortti ja mobiilikortti

Oamkin opiskelijat voivat ottaa käyttöön Tuudon kirjastokortin. Voit ladata Tuudon Android- ja iOS- mobiililaitteille ilmaiseksi Google Play ja App Store -sovelluskaupoista. Tuudon kirjastokortin käyttö vaatii kirjautumisen Oamkin käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Tuudon kirjastokortin käyttöönotto ei vaadi käyntiä kirjastossa! Saat kortin heti käyttöön, etkä sen lisäksi tarvitse erillistä kirjastokorttia. Tuudossa voit myös uusia lainoja ja seurata varauksia. Kirjasto-valikon löydät Tuudon sivuvalikosta.

Oamkin kirjastokortin saat ilmoittautumalla lainaajaksi kirjastossa. Sama kirjastokortti käy kaikissa kirjaston toimipisteissä. Lainaajaksi voit ilmoittautua kirjastoissa tai verkkolomakkeella.

Kirjastokortti on maksuton. Uusi kirjastokortti kadonneen kortin tilalle maksaa 2€.

Ilmoittautuessasi lainaajaksi sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen, joten olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Vahingoittuneesta tai palauttamattomasta aineistosta kirjasto perii hinnaston mukaisen korvauksen.

Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita siitä kirjastoon. Ilmoituksen voit tehdä kirjastossa, sähköpostitse, puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella. Oamkin opiskelijoilta yhteystietoihin tallennetaan ensisijaisesti koulun sähköpostiosoite.

Oamkin opiskelijat voivat käyttää kirjastokorttina myös opiskelijakorttia. Käyttö kirjastokorttina edellyttää rekisteröitymistä kirjaston asiakkaaksi ja sitoutumista kirjaston käyttösääntöihin. Opiskelijakortin voit aktivoida kirjastokortiksi ainoastaan kirjaston asiakaspalvelupisteessä.

Voit käyttää aineiston lainaukseen myös sähköistä kirjastokorttia eli mobiilikorttia. Löydät mobiilikortin Leevi-tililtäsi, kun sinut on rekisteröity kirjaston asiakkaaksi ja olet liittänyt Leeviin kirjastokorttisi. 

Lainaaminen ja lainojen uusiminen

Oamkin kirjastokortilla voit lainata aineistoa kaikista kirjaston toimipisteistä. Voit myös palauttaa lainoja kaikkiin toimipisteisiin riippumatta siitä, mistä aineisto alun perin on lainattu. Oulaisten oppimiskeskus palvelee ainoastaan Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja henkilökuntaa, mutta sen lainattavaa aineistoa voivat tilata myös muut asiakkaat Oamkin kirjaston muihin toimipisteisiin. Käsikirjastolainat on palautettava siihen toimipisteeseen, mistä aineisto on lainattu. Jos kirjasto on kiinni, lainat voi palauttaa kirjaston ulkopuolelta löytyvään palautuslaatikkoon. Tarkista palautuslaatikon sijainti omasta kirjastostasi. Palautuslaatikoita voi käyttää ainoastaan kampusten aukioloaikoina. Huomaa, että lainat näkyvät tiedoissasi, kunnes palautuslaatikko tyhjennetään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä.

Voit uusia lainoja 20 kertaa, jos lainoihin ei kohdistu varauksia. Videoaineistoa voit uusia yhden kerran. 

Lainoja voit uusia Leevissä, Tuudossa, kirjastojen asiakaspalvelussa, sähköpostitse ja puhelimitse. Puhelin- ja sähköpostiuusinnoissa on ilmoitettava kirjastokortin tai kirjastokortiksi aktivoidun opiskelijakortin numero.

Kirjasto ilmoittaa sähköpostilla lähestyvästä eräpäivästä 3-5 päivää ennen lainojen erääntymistä. Kirjaston asiakkaana olet velvollinen huolehtimaan lainojesi uusimisesta ilman tiedotettakin.


Laina-ajat ja lainojen erääntyminen


Laina-ajat

  • Yleiskokoelmassa olevat kirjat: 3 viikkoa.
  • Kurssikirjakokoelmassa olevat kirjat: 2 viikkoa.
  • Lehdet: 3 viikkoa, uusinta lehteä ei lainata.
  • CD-levyt: 3 viikkoa.
  • Nuotit ja musiikkikirjat: 4 viikkoa.
  • Videotallenteet: 1 viikko.
  • Käsikirjastoaineisto: yö- ja viikonloppulainoja.

Kirjoja voi jättää kuljetettavaksi myös Outi- ja Tiekkö-kirjastojen alueellisen kuljetuksen kautta. Huom! Kirjat palautuvat lainasta vasta, kun ne saapuvat Oamkin kirjastotoimipisteeseen, joten lainat näkyvät omissa tiedoissa, ja maksua kertyy koko matkan ajalta. Kirjakuljetukset kulkevat vain tiettyinä päivinä, joten matka Oamkin kirjastoon voi kestää yli viikon.

Kirjasto lähettää palautuspyynnön erääntyneistä lainoista eräpäivää seuraavana päivänä. Palautuspyyntö lähetetään ensisijaisesti sähköpostitse. Jos lainoja ei palauteta, lähetetään toinen palautuspyyntö 8 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Erääntyneistä lainoista kertyy myöhästymismaksuja kirjaston hinnaston mukaisesti.

Lainauskielto astuu voimaan, kun lainat ovat vähintään 14 päivää tai käsikirjastolainat 7 päivää myöhässä, tai myöhästymismaksuja on vähintään 20 euroa. Kun lainat ovat myöhässä 14 päivää, kertyy niistä myöhästymismaksua 6 euroa / laina.

Palauttamattomista lainoista lähetetään kirjallinen muistutus 15 päivän kuluttua eräpäivästä. Mikäli lainoja ei palauteta, lähetetään lasku 7 päivää muistutuskirjeen jälkeen.

Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, niin vältyt maksuilta.

Palauttamattoman tai vahingoittuneen aineiston korvaamiseen liittyvät maksut on eritelty kirjaston hinnastossa.

 

Aineiston varaaminen

Voit tehdä varauksia Leevissä, kirjaston asiakaspalvelussa, sähköpostitse tai puhelimitse. Voit myös pyytää aineistoa noudettavaksi kirjaston toimipisteestä toiseen.

Puhelin- ja sähköpostivarauksissa on ilmoitettava kirjastokortin tai kirjastokortiksi aktivoidun opiskelijakortin numero.

Kirjasto lähettää saapuneista varauksista ilmoituksen sähköpostitse. Varattu aineisto on noudettavissa viikon ajan. Aineiston varaaminen ja pyytäminen on maksutonta. Sähköpostitse saapumisilmoitus on ilmainen. Kirjeenä lähetettävä saapumisilmoitus on maksullinen (2 €). Huolehdithan, että kirjastolla on sähköpostiosoitteesi.