Kirjasto
 
 

Usein kysytyt kysymykset

1. Voinko käyttää Oulun ammattikorkeakoulun kirjastoa, vaikka en ole Oamkin opiskelija?

Oamkin kirjaston Oulun toimipisteet ovat kaikille avoimia. Oulaisten oppimiskeskus palvelee ainoastaan Oamkin opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Sama kortti käy kaikissa Oamkin kirjaston toimipisteissä.

Joidenkin aineistojen lainausoikeus on rajattu vain Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle. Poikkeukset on mainittu kirjaston käyttösäännöissä.
 

2. Millä kortilla voin lainata Oamkin kirjastosta?

Oamkin kirjastosta voi lainata aineistoa vain seuraavilla korteilla: 

   • Oamkin kirjastokortti
   • Oamkin Tuudon kirjastokortti
   • SAMOK-opiskelijakortti, joka on aktivoitu kirjastossa kirjastokortiksi
   • Tiekkö-kortti, joka on aktivoitu Oulaisten oppimiskeskuksessa kirjastokortiksi
   • Oamkin / OSAOn henkilökortti, johon on lisätty kirjastokortin viivakoodi
   • mobiilikortti Leevissä: https://oamk.finna.fi

Lainaamiseen ei käy esim.

   • Oamkin / OSAOn henkilökortti
   • ajokortti, henkilökortti, Kela-kortti, passi tms. henkilöllisyystodistus
   • Oulun kaupunginkirjaston, Oulun yliopiston tai muiden kirjastojen kortit

 

3. Mikä on mobiilikortti?

Voit käyttää aineiston lainaukseen myös mobiilikorttia, jonka löydät Leevi-tililtäsi. Mobiilikortti on sähköinen kopio kirjastokortistasi. 

1. Kirjaudu sisään Leeviin.
2. Valitse pudotusvalikosta 'Kirjastokortit'
3. Klikkaa viivakoodin numeroa
4. Voit tallentaa sivun osoitteen selaimeen, tai ottaa näyttökuvan (screencap) viivakoodista.

Lainausautomaatti pystyy lukemaan viivakoodin useimpien puhelimien näytöltä. Viivakoodia kannattaa zoomata suuremmaksi ja näytön kirkkaus säätää suurimmalle tasolle.

4. Miten voin uusia lainani?

Lainat voi uusia Leevi-kokoelmatietokannassa. Oamkin opiskelijat voivat uusia lainat myös Tuudossa.

Lainat voi uusia myös kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse (yhteystiedot). Puhelin- ja sähköpostiuusinnoissa asiakkaan on ilmoitettava kirjastokorttinsa tai kirjastokortiksi aktivoimansa opiskelijakortin numero.

Mikäli aineistoon ei kohdistu varauksia, lainat voi uusia enintään 20 kertaa. Videotallenteiden uusimiskäytäntö vaihtelee kirjastoittain.
 

5. Mikä on salasana Leeviin? Mistä saan sen?

Salasana on tarpeellinen, kun kirjautuu Leeviin kirjastokortin ja salasanan yhdistelmällä, tai kun kirjautuu Leeviin Oamkin käyttäjätunnuksilla ja liittää tiliin kirjastokortin. 

Jos salasanaa ei ole vaihdettu, salasana on oma sukunimi. 

Jos salasana ei toimi tai se on unohtunut, voit pyytää uutta salasanaa kirjastosta. Pyynnön voi tehdä esim. palautelomakkeella tai chatissä.

 

6. Miten saan lainaksi kirjan toisesta Oamkin kirjaston toimipisteestä? Mitä se maksaa? Voiko kirjan palauttaa eri toimipisteeseen kuin mistä se on lainattu?

Aineistopyynnön tai varauksen voi tehdä itse Leevissä tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Varaaminen ei maksa mitään.

Oamkin kirjastokortilla voi lainata aineistoa mistä tahansa kirjaston toimipisteestä. Lainat voi myös palauttaa kaikkiin toimipisteisiin riippumatta siitä, mistä aineisto alun perin on lainattu. Oulaisten oppimiskeskus palvelee ainoastaan Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja henkilökuntaa, mutta sen lainattavaa aineistoa voivat tilata myös muut asiakkaat Oamkin kirjaston muihin toimipisteisiin.
 

7. Miten voin palauttaa lainoja, jos kirjasto on kiinni?

Kontinkankaan kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voi jättää palautettavaa aineistoa Paasi-rakennuksen aukioloaikona. 

Kirjaston omatoimikäyttäjät voivat palauttaa aineistoa kirjastossa palautusautomaatilla. Omatoimikäyttö on rajattu Oamkin sekä OSAOn Kontinkankaan yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle, ja vaatii kulkulätkän jonka voi hankkia virastomestareilta.

Kotkantien kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voi jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. 

Kirjaston omatoimikäyttäjät voivat palauttaa aineistoa kirjastossa palautusautomaatilla. Omatoimikäyttö on rajattu Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle, ja vaatii kulkulätkän jonka voi hankkia virastomestareilta. 

Oulaisten oppimiskeskus:

Oppimiskeskuksen edessä on palautuslaatikko, johon voi jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. 

Jos haluat palauttaa aineistoa kampuksen aukioloaikojen ulkopuolella, ota etukäteen yhteyttä Oulaisten oppimiskeskukseen, josta neuvotaan palautusluukun sijainti.

Teuvo Pakkalan kadun kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voi jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. 

Jos kampuksen ulko-ovet ovat kiinni, palautuksia voi jättää myös kirjaston postilaatikkoon joka sijaitsee B-siiven ulko-oven yhteydessä.

Kirjaston omatoimikäyttäjät voivat palauttaa aineistoa kirjastossa palautusautomaatilla. Omatoimikäyttö on rajattu Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle, ja vaatii kulkulätkän jonka voi hankkia virastomestareilta. 

8. Miten voin saada lainaksi kirjan, jota ei löydy Oamkin kirjastosta?

Asiakkaat voivat tilata Leevin kautta kirjoja yhteistyökirjastoista: Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjastosta ja Oulun yliopiston kirjastosta. Kuopiossa sijaitsevasta Varastokirjastosta voi tilata artikkeleita. Palvelu on maksuton.

Kaukopalvelun kautta asiakkaille voidaan tilata muista kirjastoista kaukolainaksi sellaisia julkaisuja, joita ei ole oman paikkakunnan kirjastoissa. Kaukopalvelumaksut määräytyvät hinnaston mukaan.
 

9. Tiedän hyvän kirjan. Voiko kirjastoa pyytää hankkimaan sen?

Oamkin kirjastolle voi tehdä hankintaehdotuksia www-lomakkeella.
 

10. Miten voin ilmoittaa muuttuneet yhteystietoni kirjastoon?

Kirjastoon tulee ilmoittaa yhteystietojen muutoksista. Ilmoituksen voi tehdä Leevin omissa tiedoissawww-lomakkeella, sähköpostitse, kirjastossa tai puhelimitse.
 

11. Miten voin maksaa myöhästymismaksut? Miten pitää toimia, jos olen joutunut lainauskieltoon?

Myöhästymismaksuja voi maksaa verkossa Leevin kautta (ohje). Kontinkankaan, Kotkantien ja Teuvo Pakkalan kadun kirjastoissa voi maksaa pankki- tai luottokortilla. Oulaisten oppimiskeskuksessa ei voi maksaa maksuja. Jos myöhästyneestä aineistosta on lähetetty lasku, laskun voi maksaa ainoastaan pankkiin.

Maksut on esitetty tarkemmin hinnastossa.

Lainauskieltoon joutuu, jos maksamattomia maksuja on vähintään 20 euroa tai lainat ovat vähintään 14 päivää myöhässä. Lainauskiellossa oleva asiakas ei voi lainata, uusia eikä varata aineistoa.

Lainauskielto puretaan, kun yli 14 päivää myöhässä olevat lainat on palautettu ja 20 euroa ylittävät myöhästymismaksut on maksettu.

12. Miten voin etäkäyttää elektronisia aineistoja?

Oamkin henkilökunta sekä opiskelijat voivat etäkäyttää elektronisia aineistoja. Ohjeet etäkäyttöön.
 

13. Voinko käyttää elektronisia aineistoja, jos en ole Oamkin opiskelija tai henkilökuntaa?

Elektronisia aineistoja voi käyttää kirjaston tiloissa olevilta tietokoneilta.
 

14. Miten löydän oman alani amk-opinnäytteitä?
  • Leevistä rajaamalla hakua opinnäytteisiin
  • Theseuksesta valitsemalla sopivan hakumuodon kohdasta "Selaa aineistoja"
    
15. Miten voin lukea opinnäytetöitä?
  • Theseukseen tallennetut opinnäytetyöt ovat internetin kautta vapaasti luettavissa osoitteessa www.theseus.fi.
  • Intraan tallennetut opinnäytetyöt ovat luettavissa koulun verkossa, esimerkiksi kirjaston koneilla. Oamkin opiskelijat ja henkilökunta voivat lukea töitä myös etänä kirjautumalla intraan omilla sähköpostitunnuksillaan. Intraan tallennettuja opinnäytetöitä kaukolainataan muihin kirjastoihin. 
  • Kansitetut opinnäytetyöt lähetetään digitoitavaksi heinäkuussa 2019. Digitoidut opinnäytetyöt ovat jälleen käytettävissä aikaisintaan kesällä 2020.

Sähköiset opinnäytetyöt on tallennettu pdf-tiedostoina, joten niiden lukemiseen tarvitset PFD-lukuohjelman.

16. Mitä ovat asiasanat ja mistä niitä löytyy?

Asiasanat kuvaavat julkaisun sisältöä. Asiasanat ovat aina tietyssä sovitussa muodossa. Oamkin kirjastossa ovat käytössä seuraavat asiasanastot:

17. Mistä löydän ohjeita tiedonhakuun?

Ohjeita tiedonhakuun löytyy esim. Tiedonhaun itseopiskelumateriaalista. Tietokantojen käyttöön löydät apua niiden omista ohjeista. Neuvoa voit myös kysyä kirjaston henkilökunnalta. Kirjasto järjestää tiedonhankinnan opetusta Oamkin sekä OSAOn Kontinkankaan yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle. Henkilökohtaista ohjausta tiedonhakuun saa Hakupajassa.
 

18. Minulla on lukemiseste. Miten voin kuunnella oppikirjoja äänikirjoina?

Lukemisesteinen Oamkin tai OSAOn Kontinkankaan opiskelija voidaan rekisteröidä kirjastossa Celian verkkopalvelun käyttäjäksi.  Palvelu sisältää korkeakoulujen ja toisen asteen oppikirjoja sekä muuta tieto- ja kaunokirjallisuutta. Celian aineistojen käyttö aloitetaan asiakaskeskustelulla. Lue lisää: libguides.oamk.fi/celia

19. Miksi monimuoto-opiskelijoille ei ole pidempiä laina-aikoja?
 
Asiakkaamme ovat tasa-arvoisessa asemassa asuinpaikasta riippumatta laina-aikojen ja maksujen suhteen. Emme voi määritellä monimuoto-opiskelijoille tai muille opiskelijaryhmille poikkeavia laina-aikoja. 
 
Mikäli laina erääntyy ennen seuraava lähijaksoa eikä lainan uusiminen onnistu, voit palauttaa lainan postitse. Kirjoja voi jättää kuljetettavaksi myös Outi- ja Tiekkö-kirjastojen alueellisen kuljetuksen kautta. Huom! Kirjat palautuvat lainasta vasta, kun ne saapuvat Oamkin kirjastotoimipisteeseen, joten lainat näkyvät omissa tiedoissa, ja maksua kertyy koko matkan ajalta. Kirjakuljetukset kulkevat vain tiettyinä päivinä, joten matka Oamkin kirjastoon voi kestää yli viikon.
 
Lainan palauttaminen ajallaan on asiakkaan vastuulla, minkä vuoksi hän on myös velvollinen maksamaan mahdolliset myöhästymismaksut tai muut palauttamiskulut.
 
Monimuoto-opiskelijoiden kannattaa suosia sähköisiä aineistoja silloin, kun niitä on saatavilla, ja hyödyntää painettujen kirjojen tapauksessa paikallisia kirjastoja.