Kirjasto
 
 

Usein kysytyt kysymykset

1. Voinko käyttää Oulun ammattikorkeakoulun kirjastoa, vaikka en ole Oamkin opiskelija?

Oamkin kirjaston Oulun toimipisteet ovat kaikille avoimia. Oulaisten oppimiskeskus palvelee ainoastaan Oamkin opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Sama kortti käy kaikissa Oamkin kirjaston toimipisteissä.

Joidenkin aineistojen lainausoikeus on rajattu vain Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle. Poikkeukset on mainittu kirjaston käyttösäännöissä.
 

2. Millä kortilla voin lainata Oamkin kirjastosta?

Voit lainata aineistoa Oamkin kirjastosta vain seuraavilla korteilla: 

   • Oamkin kirjastokortti
   • Oamkin Tuudon kirjastokortti
   • SAMOK-opiskelijakortti, joka on aktivoitu kirjastossa kirjastokortiksi
   • Tiekkö-kortti, joka on aktivoitu Oulaisten oppimiskeskuksessa kirjastokortiksi
   • Oamkin / OSAOn henkilökortti, johon on lisätty kirjastokortin viivakoodi
   • mobiilikortti Leevissä: https://oamk.finna.fi

Lainaamiseen ei käy esim.

   • Oamkin / OSAOn henkilökortti
   • ajokortti, henkilökortti, Kela-kortti, passi tms. henkilöllisyystodistus
   • Oulun kaupunginkirjaston, Oulun yliopiston tai muiden kirjastojen kortit

 

3. Mikä on mobiilikortti?

Voit käyttää aineiston lainaukseen myös mobiilikorttia, jonka löydät Leevi-tililtäsi. Mobiilikortti on sähköinen kopio kirjastokortistasi. 

1. Kirjaudu sisään Leeviin.
2. Valitse pudotusvalikosta 'Kirjastokortit'
3. Klikkaa viivakoodin numeroa
4. Voit tallentaa sivun osoitteen selaimeen, tai ottaa näyttökuvan (screencap) viivakoodista.

Lainausautomaatti pystyy lukemaan viivakoodin useimpien puhelimien näytöltä. Viivakoodia kannattaa zoomata suuremmaksi ja näytön kirkkaus säätää suurimmalle tasolle.

4. Miten voin uusia lainani?

Voit uusia lainat Leevi-kokoelmatietokannassa. Jos olet Oamkin opiskelija, voit uusia lainat myös Tuudossa.

Lainoja voi uusia myös kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse (yhteystiedot). Puhelin- ja sähköpostiuusinnoissa sinun on ilmoitettava kirjastokorttisi numero. Kirjastokortin numero voi olla myös kirjastokortiksi aktivoidun opiskelijakortin numero tai Tuudon kirjastokortin numero. 

Voit uusia lainat 20 kertaa, jos niihin ei kohdistu varauksia. Videotallenteiden uusimiskäytäntö vaihtelee kirjastoittain.
 

5. Mikä on salasana Leeviin? Mistä saan sen?

Tarvitset salasanaa, kun kirjaudut Leeviin kirjastokortin ja salasanan yhdistelmällä, tai kun kirjaudut Leeviin Oamkin käyttäjätunnuksilla ja liität tiliin kirjastokortin. 

Jos et ole vaihtanut salasanaa aiemmin, salasana on oma sukunimesi.  

Jos salasana ei toimi tai se on unohtunut, voit pyytää uutta salasanaa kirjastosta. Voit tehdä pyynnön esimerkiksi palautelomakkeella tai chatissä.

 

6. Miten saan lainaksi kirjan toisesta Oamkin kirjaston toimipisteestä? Mitä se maksaa? Voiko kirjan palauttaa eri toimipisteeseen kuin mistä se on lainattu?

Voit tehdä varauksen tai aineistopyynnön Leevissä tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Varaaminen on ilmaista.

Voit lainata Oamkin kirjastokortilla aineistoa kaikista kirjaston toimipisteistä. Voit myös palauttaa lainoja kaikkiin toimipisteisiin riippumatta siitä, mistä aineisto alun perin on lainattu. Oulaisten oppimiskeskus palvelee ainoastaan Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja henkilökuntaa, mutta sen lainattavaa aineistoa voivat tilata myös muut asiakkaat Oamkin kirjaston muihin toimipisteisiin.
 

7. Miten voin palauttaa lainoja, jos kirjasto on kiinni?

Kontinkankaan kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voit jättää palautettavaa aineistoa Paasi-rakennuksen aukioloaikona. 

Kirjaston omatoimikäyttäjät voivat palauttaa aineistoa kirjastossa palautusautomaatilla. Omatoimikäyttö on rajattu Oamkin sekä OSAOn Kontinkankaan yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle, ja vaatii kulkulätkän jonka voi hankkia virastomestareilta.

Kotkantien kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voit jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. 

Kirjaston omatoimikäyttäjät voivat palauttaa aineistoa kirjastossa palautusautomaatilla. Omatoimikäyttö on rajattu Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle, ja vaatii kulkulätkän jonka voi hankkia virastomestareilta. 

Oulaisten oppimiskeskus:

Oppimiskeskuksen edessä on palautuslaatikko, johon voit jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. 

Jos haluat palauttaa aineistoa kampuksen aukioloaikojen ulkopuolella, ota etukäteen yhteyttä Oulaisten oppimiskeskukseen, josta neuvotaan palautusluukun sijainti.

Teuvo Pakkalan kadun kirjasto:

Kirjaston edessä on palautuslaatikko, johon voit jättää palautettavaa aineistoa kampuksen aukioloaikona. 

Jos kampuksen ulko-ovet ovat kiinni, voit jättää palautuksia myös kirjaston postilaatikkoon joka sijaitsee B-siiven ulko-oven yhteydessä.

Kirjaston omatoimikäyttäjät voivat palauttaa aineistoa kirjastossa palautusautomaatilla. Omatoimikäyttö on rajattu Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle, ja vaatii kulkulätkän jonka voi hankkia virastomestareilta. 

8. Miten voin saada lainaksi kirjan, jota ei löydy Oamkin kirjastosta?

Voit tilata Leevin kautta kirjoja yhteistyökirjastoista: Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjastosta ja Oulun yliopiston kirjastosta. Jos olet Oamkin opiskelija tai henkilökuntaa, voit lisäksi tilata artikkeleita Kuopiossa sijaitsevasta Varastokirjastosta. Palvelu on maksuton.

Kirjaston henkilökunta voi tilata sinulle kaukopalvelun kautta kaukolainaksi sellaisia julkaisuja, joita ei ole oman paikkakunnan kirjastoissa tai yhteistyökirjastoissa. Kaukopalvelumaksut määräytyvät hinnaston mukaan.

9. Tiedän hyvän kirjan. Voiko kirjastoa pyytää hankkimaan sen?

Voit tehdä Oamkin kirjastolle hankintaehdotuksia www-lomakkeella. Kirjasto hankkii aineistoa kokoelmapolitiikan mukaisesti.
 

10. Miten voin ilmoittaa muuttuneet yhteystietoni kirjastoon?

Ilmoita kirjastoon aina yhteystietojesi muutoksista. Voit tehdä ilmoituksen Leevin omissa tiedoissawww-lomakkeella, sähköpostitse, kirjastossa tai puhelimitse.
 

11. Miten voin maksaa myöhästymismaksut? Miten pitää toimia, jos olen joutunut lainauskieltoon?

Voit maksaa myöhästymismaksut verkossa Leevin kautta (ohje). Kontinkankaan, Kotkantien ja Teuvo Pakkalan kadun kirjastoissa voit maksaa pankki- tai luottokortilla. Oulaisten oppimiskeskuksessa ei voi maksaa maksuja. Jos kirjasto on ehtinyt lähettää laskun myöhästyneestä aineistosta, voit maksaa laskun verkkopankissa.

Voit tutustua maksuihin tarkemmin hinnastossa.

Kirjasto asettaa asiakkaan lainauskieltoon, jos maksamattomia maksuja on vähintään 20 euroa tai lainat ovat vähintään 14 päivää myöhässä. Jos olet lainauskiellossa, et voi lainata, uusia tai varata aineistoa.

Kirjasto purkaa lainauskiellon, kun yli 14 päivää myöhässä olevat lainat on palautettu ja 20 euroa ylittävät myöhästymismaksut on maksettu.

12. Miten voin etäkäyttää elektronisia aineistoja?

Voit etäkäyttää kirjaston elektronisia aineistoja, jos olet Oamkin opiskelija tai henkilökuntaa. Tutustu etäkäytön ohjeisiin >>
 

13. Voinko käyttää elektronisia aineistoja, jos en ole Oamkin opiskelija tai henkilökuntaa?

Voit käyttää osaa elektronisista aineistoista kirjaston tiloissa olevilta tietokoneilta. Joidenkin e-aineistojen, esimerkiksi Ellibs-kirjojen, käyttöoikeus on rajattu vain Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle.
 

14. Miten löydän oman alani amk-opinnäytteitä?
  • Leevistä rajaamalla hakua opinnäytteisiin
  • Theseuksesta valitsemalla sopivan hakumuodon kohdasta "Selaa Theseusta"
    
15. Miten voin lukea opinnäytetöitä?
  • Voit lukea Theseukseen tallennettuja opinnäytetöitä osoitteessa www.theseus.fi.
  • Voit lukea Intraan tallennettuja opinnäytetöitä koulun verkossa, esimerkiksi kirjaston koneilla. Jos olet Oamkin opiskelija tai henkilökuntaa, voit lukea opinnäytetöitä myös etänä. Kirjasto lähettää Intraan tallennettuja opinnäytetöitä myös kaukolainoiksi muihin kirjastoihin. 
  • Kirjasto on lähettänyt kansitetut opinnäytetyöt digitoitavaksi heinäkuussa 2019. Digitoidut opinnäytetyöt ovat käytettävissäsi aikaisintaan kesällä 2020.

Sähköiset opinnäytetyöt on tallennettu pdf-tiedostoina, joten niiden lukemiseen tarvitset PFD-lukuohjelman.

16. Mitä ovat asiasanat ja mistä niitä löytyy?

Kirjasto käyttää asiasanoja kuvailemaan julkaisun sisältöä. Asiasanat ovat aina tietyssä sovitussa muodossa. Oamkin kirjastossa ovat käytössä seuraavat asiasanastot:

17. Mistä löydän ohjeita tiedonhakuun?

Löydät ohjeita tiedonhakuun esimerkiksi Tiedonhaun itseopiskelumateriaalista. Tietokantojen käyttöön löydät apua niiden omista ohjeista. Voit myös kysyä neuvoa kirjaston henkilökunnalta. Kirjasto järjestää tiedonhankinnan opetusta Oamkin sekä OSAOn Kontinkankaan yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle. Henkilökohtaista ohjausta tiedonhakuun saat Hakupajassa.
 

18. Minulla on lukemiseste. Miten voin kuunnella oppikirjoja äänikirjoina?

Jos sinulla on lukemiseste, sinut voidaan rekisteröidä kirjastossa Celian verkkopalvelun käyttäjäksi. Palvelu sisältää korkeakoulujen ja toisen asteen oppikirjoja sekä muuta tieto- ja kaunokirjallisuutta. Celian aineistojen käyttö aloitetaan asiakaskeskustelulla kirjastossa. Lue lisää: libguides.oamk.fi/celia

19. Miksi monimuoto-opiskelijoille ei ole pidempiä laina-aikoja?
 
Kirjaston asiakkaat ovat tasa-arvoisessa asemassa asuinpaikasta riippumatta laina-aikojen ja maksujen suhteen. Kirjasto ei voi määritellä monimuoto-opiskelijoille tai muille opiskelijaryhmille poikkeavia laina-aikoja. 
 
Jos lainasi erääntyy ennen seuraava lähijaksoa eikä lainan uusiminen onnistu, voit palauttaa lainan kirjastoon postitse. Voit jättää kirjoja kuljetettavaksi myös Outi- ja Tiekkö-kirjastojen alueellisen kuljetuksen kautta. Huom! Kirjat palautuvat lainasta vasta, kun ne saapuvat Oamkin kirjastoon, joten lainat näkyvät omissa tiedoissa, ja maksua kertyy koko matkan ajalta. Kirjakuljetukset kulkevat vain tiettyinä päivinä, joten matka Oamkin kirjastoon voi kestää yli viikon.
 
Lainan palauttaminen ajallaan on omalla vastuullasi, minkä vuoksi olet myös velvollinen maksamaan mahdolliset myöhästymismaksut tai muut palauttamiskulut.
 
Jos olet monimuoto-opiskelija, sinun kannattaa suosia sähköisiä aineistoja silloin, kun niitä on saatavilla, ja hyödyntää painettujen kirjojen tapauksessa myös paikallisia kirjastojasi.