Tutkinto | Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto |
Tutkintonimike | Medianomi (AMK) |
Laajuus/kesto | 240 op / 4 vuotta |
Tutkinto-ohjelma | Viestinnän tutkinto-ohjelma |
Suuntautumisvaihtoehdot | Journalismi Visuaalinen suunnittelu |
Aloituspaikat | 40 |
Kampus/yksikkö | Kotkantien kampus / Kulttuurialan yksikkö Kotkantie 1, 90250 Oulu |
Hakuaika | 3.3. - 1.4.2014 |
Valintakoe | 1. vaihe: 14.5.2014 2. vaihe: 26.5.2014 |
Muuta |
– Näin haet – Hakemisen aikataulu – Koulutus järjestetään myös aikuiskoulutuksena Opintosuunnitelmat – journalismi – visuaalinen suunnittelu |
Koulutamme median asiantuntijatehtäviin ja sisällöntuottamiseen viestinnän ammattilaisia, joiden vahvuutena ovat monipuoliset käytännön taidot, valmius työnsä kehittämiseen ja tekijän asenne. Koulutuksessa korostuu yhteistoiminnallinen tekemällä oppiminen, jossa simuloidaan aitoja työympäristöjä, sekä tutkiva asenne ja luovuus. Lisäksi painotetaan projektityöskentelyä, asiakaslähtöisyyttä, kansainvälisyyttä ja yrittäjyyttä. Koulutus toteutetaan ja sitä kehitetään yhteistyössä työelämän kanssa. Osan opiskelusta voi halutessaan suorittaa eri maiden yhteistyöoppilaitoksissamme.
Aloituspaikat jakautuvat seuraavasti:
- Journalismin suuntautumisvaihtoehto 20
- Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto 20
Tarvittaessa aloituspaikat voidaan jakaa yksikön resurssit huomioon ottaen myös toisin. Hakija voi samanaikaisesti hakea vain yhteen Oulun ammattikorkeakoulun media-alan koulutuksen suuntautumisvaihtoehtoon. Hakija valitsee joko journalismin tai visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehdon hakuaikana ilmoittamalla siitä yhteishakulomakkeessa.
Journalismin suuntautumisvaihtoehto
Suuntautumisvaihtoehto antaa valmiudet työskennellä toimittajana verkkomediassa, sanomalehdessä, radiossa ja televisiossa. Tiedonvälityksen ohella korostetaan kykyä kertoa tarinoita, ottaa huomioon julkaisun vaatimukset, yleisön tarpeet ja yhteisöllisyys. Medianomi kykenee toimimaan tehtävissä, joissa täytyy hallita useiden välineiden ilmaisumuodot ja versioida juttuja. Tämä toteutuu erityisesti verkkojournalismissa. Internet on paitsi jakelukanava myös yhteisöllisen tiedon tuottamisen väline. Sosiaalinen media on toimittajalle yksi työympäristö. Ammatillinen polku rakentuu opiskelijan valinnoista, ja osaamista voi syventää journalismin eri alueilta ja tuottamisesta, tiedottamisesta ja visuaalisesta journalismista.
Opiskelussa korostuu yhteistoiminnallisuus, tekemällä oppiminen ja yhteistyö mediayritysten kanssa. Välineosaamisen ohella journalistin koulutuksen ydintä on yhteiskunnan ja työelämän tarpeiden tuntemus. Läpi opintojen tärkeimpään rooliin nousee sisällön korkeatasoinen tuottaminen eli ammattitaitoinen journalismi. Medianomeja ovat työllistäneet eniten paikallislehdet, maakuntalehdet ja Yleisradio. Koulutus antaa perusvalmiudet toimia myös freelancerina tai yrittäjänä.
Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto
Suuntautumisvaihtoehdosta valmistuu visuaalisen suunnittelun monialaisia osaajia. Opinnoissa menestymisen edellytyksiä ovat hyvä kuvallinen hahmotuskyky, luovuus, ryhmätyötaidot sekä rohkeus tarttua toimeen. Opintoihin kuuluvat tärkeänä osana sähköisissä medioissa julkaiseminen ja internetin visuaalinen sisällöntuotanto; ilmaisullisten taitojen lisäksi opiskelijan tulee omaksua alan uudistuvia tietoteknologisia sovelluksia.
Opinnoissa painottuu monialagrafiikka, jonka opintoja ovat muun muassa graafinen suunnittelu, web-design, valokuvaus, kuvankäsittely, animaatio ja interaktiivinen media. Opetustarjonnassa ovat myös kuvallinen ilmaisu, av-tuotanto, tilaustuotannot. Tärkeää opinnoissa on lisäksi tuotannollinen osaaminen: projektinhallinta ja liiketoiminnallinen osaaminen. Opintojen aikana opiskelija voi syventää opintojaan eri alustoille suunniteltavissa digitaalisissa julkaisuissa, audiovisuaalisissa tuotannoissa tai peliopinnoissa. Osa opetuksesta järjestetään englannin kielellä. Medianomit työllistyvät mainos- ja viestintätoimistoihin, pelialan ja av-alan yrityksiin tai muiden toimialojen visuaalisen suunnittelun tehtäviin. Osa toimii alalla itsenäisinä yrittäjinä.
LUE LISÄÄ OPISKELUSTA
VIDEOT
Valintaperusteet
Valinnan pisteytys
Valintaperuste | Valintapisteet |
---|---|
Ensimmäinen hakutoive | 5 |
Valintakoe | 95 |
Yhteensä | 100 pistettä |
Valintakoe
1. vaihe 14.5.2014
2. vaihe 26.5.2014
Journalismin suuntautumisvaihtoehdon valintakokeilla arvioidaan hakijan median tuntemusta, verbaalista lahjakkuutta, yhteiskunnallista tietämystä, yleissivistystä, motivaatiota sekä esiintymisvalmiuksia, ryhmätyötaitoja ja muuta soveltuvuutta.
Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehdon valintakokeilla arvioidaan hakijan visuaalista lahjakkuutta, kulttuurista yleissivistystä, motivaatiota sekä esiintymisvalmiuksia, ryhmätyötaitoja ja muuta soveltuvuutta.
Valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäiseen valintakoevaiheeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat.
Toiseen valintakoevaiheeseen kutsutaan vähintään kolme kertaa aloituspaikkojen mukainen määrä hakijoita ensimmäisen vaiheen menestyksen perusteella. Valintakokeen toiseen vaiheeseen tulee varata koko päivä. Valintakokeen toiseen vaiheeseen kutsuttaville lähetetään valintakoekutsun yhteydessä ennakkotehtävä, joka pisteytetään osana valintakoetta. Tarkemmat ohjeet annetaan toisen vaiheen valintakoekutsussa.
Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti (vähintään 1 piste / osio). Valintakokeen ensimmäisestä vaiheesta voi saada enintään 30 pistettä ja toisesta vaiheesta enintään 65 pistettä. Valintakokeesta on saatava vähintään 50 % valintakokeen enimmäispistemäärästä (47,5 pistettä). Valintakoetulos on voimassa kyseisen haun ajan ja vain Oulun ammattikorkeakoulussa suoritettu valintakoe hyväksytään.
Valintakoemateriaali valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen 14.5.2014
Journalismin suuntautumisvaihtoehto
Valintakokeen ensimmäisessä vaiheessa 14.5.2014 mitataan hakijan yleissivistystä, yhteiskunnallista tietämystä sekä median tuntemusta.
Valintakokeen ensimmäisen vaiheen kysymyksistä noin puolet liittyy teokseen Seppänen J. & Väliverronen E. 2013. Mediayhteiskunta. Helsinki: Vastapaino.
Osa kysymyksistä liittyy Journalistin ohjeisiin ja Julkisen sanan neuvostoon (ks. www.jsn.fi (web.archive.org/web/20120510111112/http:/www.jsn.fi/)) sekä joukkotiedotusvälineissä huhtikuun 2014 aikana olleisiin aiheisiin, erityisesti talouden ja politiikan uutisiin.
Valintakokeen toisessa vaiheessa 26.5.2014 arvioidaan hakijan verbaalista lahjakkuutta, median tuntemusta, motivaatiota sekä esiintymisvalmiuksia, ryhmätyötaitoja ja soveltuvuutta. Osa valintakoetehtävistä liittyy teokseen Seppänen J. & Väliverronen E. 2013. Mediayhteiskunta. Helsinki: Vastapaino.
Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto
Ei erillistä valintakoemateriaalia valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen.
Ennakkotehtävä valintakokeen toiseen vaiheeseen 26.5.2014
Esimerkkitehtäviä vuoden 2013 valintakokeesta
Voit tutustua viime vuoden valintakokeen ennakkotehtäviin alapuolen linkeistä.
Journalismin suuntautumisvaihtoehto
- Ennakkotehtävä valintakokeeseen
[.pdf]
- Valintakokeen 1. vaihe
[.pdf]
- Valintakokeen 2. vaihe
[.pdf]
Visuaalisen viestinnän suuntautumisvaihtoehto
- Ennakkotehtävä valintakokeen toiseen osaan
[.pdf]
- Valintakokeen tehtävä 1
[.pdf]
- Valintakokeen tehtävä 3
[.pdf]
- Valintakokeen tehtävä 4
[.pdf]
Lisätietoja hakemisesta ja valintaperusteista
Hakijapalvelut
Käyntiosoite: Kiviharjuntie 8, 90220 Oulu
Postiosoite: PL 405, 90101 Oulu
Puh. 010 192 000
hakijapalvelut#oamk.fi (korvaa # -> @)
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä ja opetusjärjestelyistä
Yhteyshenkilöt
Jussi Haukkamaa
Puh. 040 195 5446
Jussi.Haukkamaa#oamk.fi (korvaa # -> @)Heli Huttunen
Puh. 050 381 4065
Heli.Huttunen#oamk.fi (korvaa # -> @)
Opiskelijapalvelut
Kotkantien kampus
Kotkantie 1
90250 Oulu
Puh. 010 27 21152
opiskelijapalvelut.kotkantie#oamk.fi (korvaa # -> @)