Koulutuksiin haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa keväällä 3.3.–1.4.2014. Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16.15.
- Tarkista, millä pohjakoulutuksella voi hakea nuorten tutkintoon johtavaan koulutukseen.
- Oamkin valintaperusteissa pisteytetään koulutuksittain seuraavia osa-alueita:
- aiempi koulumenestys
Aiempi koulumenestys
Koulumenestyksestä annetaan pisteitä seuraavien vaihtoehtojen perusteella:
- ylioppilastutkinto ja/tai lukion päättötodistus
- ammatillinen tutkinto
- ylioppilastutkinto ja ammatillisen perustutkinnon todistus.
Jos hakija on suorittanut useamman edellä mainituista tutkinnoista, hän voi valita parhaan pistemäärän tuottavan vaihtoehdon. Arvosanat merkitään vain siitä todistuksesta, jolla haetaan.
a) Valinta lukio- ja/tai ylioppilastutkinnon pohjalta
Yksittäiset arvosanat otetaan ylioppilastutkintotodistuksesta ja kaikkien aineiden keskiarvo lukion päättötodistuksesta.
b) Valinta ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon pohjalta
Yksittäiset arvosanat otetaan ylioppilastutkintotodistuksesta ja keskiarvo ammatillisen tutkinnon päättötodistuksesta. Ammatillisen perustutkinnon keskiarvo lasketaan ammatillisen tutkinnon numeroina ilmaistuista tai sellaisiksi muunnettavista arvosanoista. Jos muualla suoritetuista hyväksiluetuista opinnoista on haussa käytettävässä todistuksessa arvosana, se huomioidaan keskiarvoa laskettaessa. Muussa tapauksessa hyväksiluettua muualla suoritettua arvosanaa ei huomioida keskiarvoa laskettaessa.
c) Valinta ammatillisen tutkinnon pohjalta
Ammatillisen perustutkinnon sekä kouluasteen, opistoasteen ja ammatillisen korkea-asteen tutkinnon koulumenestys pisteytetään todistusarvosanojen painottoman keskiarvon perusteella. Poikkeuksena on tekniikan ja liikenteen ala, jolla huomioidaan myös yksittäisiä arvosanoja.
Keskiarvo lasketaan ammatillisen tutkinnon numeroina ilmaistuista tai sellaisiksi muunnettavista arvosanoista. Jos muualla suoritetuista hyväksiluetuista opinnoista on haussa käytettävässä todistuksessa arvosana, se huomioidaan keskiarvoa laskettaessa. Muussa tapauksessa hyväksiluettua muualla suoritettua arvosanaa ei huomioida keskiarvoa laskettaessa.
- ensimmäinen hakutoive
Ensimmäinen hakutoive
Ensimmäisestä hakutoiveesta saa 5 pistettä. Poikkeuksena on kirjasto- ja tietopalvelualan koulutus, jossa ensimmäisestä hakutoiveesta saa 10 pistettä.
- valintakoe
Valintakoe
Kaikissa koulutuksissa järjestetään maksuton valintakoe. Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoja lukuun ottamatta valintakokeisiin kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Valintakoepisteistä ei anneta tietoa ennen lopullisten tulosten julkaisemista.
- työkokemus.
Työkokemus
Työkokemuksesta voi saada 0–25 pistettä koulutuksesta riippuen. Kulttuurialan, sosiaali- ja terveysalan sekä tietojenkäsittelyn koulutuksissa ei huomioida työkokemusta.
Työkokemukseksi hyväksytään 16 ikävuoden jälkeen tehty yleinen työkokemus hakuajan päättymiseen saakka. Varusmies- ja siviilipalvelus luetaan työkokemukseksi. Jokainen kahden kuukauden jakso työkokemusta tuottaa yhden pisteen.
Pisteitä saadakseen hakija merkitsee hakemukseen työkokemuksensa määrän täysinä kuukausina. Tätä varten osa-aikatyö muunnetaan kokoaikatyötä vastaavaksi siten, että 150 tuntia tai 20 täysimittaista työpäivää (vähintään 7 tuntia/päivä) vastaa yhtä kuukautta.
Työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin, jotka tarkastetaan valituksi tulleilta. Työtodistuksesta on käytävä ilmi työaika ja työn sisältö. Omassa tai perheyrityksessä saadusta työkokemuksesta on oltava ulkopuolisen, jäävittömän henkilön todistus. Pohjakoulutukseen sisältyvää harjoittelua ei hyväksytä työkokemukseksi.
Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksiin ylioppilas- ja/tai lukion päättötodistuksella hakeva saa täysiin työkokemuspisteisiin oikeuttavat 20 työkokemuskuukautta ammatillisesta tutkinnosta (ammatillinen perustutkinto, koulu- tai opistoasteen tutkinto). Myös hakukeväänä valmistuvat hakijat ovat oikeutettuja edellä mainittuihin työkokemuskuukausiin.
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan rakennusmestarikoulutuksessa työkokemuspisteitä saa vain rakennusalan työkokemuksesta.
Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:- hakutoivejärjestys
- valintakokeen tulos
- kaikkien aineiden keskiarvo
- opintomenestyspisteet
- työkokemuspisteet.
Valintaperusteet on esitetty koulutuskohtaisesti koulutustarjonnan yhteydessä.
- aiempi koulumenestys
- Täytä yhteishakulomake sähköisessä palvelussa osoitteessa amkhaku.fi.
Jos haet ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla tai ulkomaisella tutkinnolla, toimita jäljennös tutkintotodistuksestasi ensisijaisena hakutoiveena olevan ammattikorkeakoulun hakutoimistoon kevään haussa 9.4.2014 mennessä.
Suomalaisen ylioppilastutkinnon, lukion oppimäärän tai ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden ei tarvitse toimittaa todistusjäljennöksiä hakuaikana.
Valintakoe
Valintakokeet järjestetään 12.5.–13.6.2014. Kaikille valintakokeisiin kutsuttaville lähetetään kirjallinen valintakoekutsu viimeistään viikkoa ennen valintakoetta. Tarkemmat tiedot valintakokeesta ja sen ajankohdasta on esitetty koulutuskohtaisesti koulutustarjonnan yhteydessä. Jos koulutukseen on ennakkotehtävä tai valintakokeeseen ennakkomateriaalia, siitä kerrotaan koulutuskohtaisella sivulla.
Valintojen tulokset
Kevään nuorten yhteishaun valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille 30.6.–15.7.2014 välisenä aikana. Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille kirjeitse.
Valinta on ehdollinen, kunnes Oamk on tarkistanut hakijan todistukset. Oamk voi purkaa valinnan, jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tai hän ei toimita todistuksia tarkistettavaksi Oamkin määräämällä tavalla.