Vuonna 2012 tuli voimaan nk. soralainsäädäntö, jonka periaatteena on turvallisen ja tervehenkisen opiskeluympäristön vaaliminen. Soralainsäädäntö koskee opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista, opiskelijaksi ottamisen esteitä, huumausainetestausta ja kurinpitoa. Oamk edellyttää sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin pyrkiviltä hakijoilta hyvää terveydellistä tilaa, jotta opiskelija soveltuisi opintoihin ja erityisesti opintojen jälkeiseen työelämään.
Terveydelliset vaatimukset sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa
Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin hakevilta edellytetään hyvää terveydentilaa. Tämä koskee myös sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin erillistä opiskeluoikeutta hakevia.
Hakijalta kysytään hakuvaiheessa mahdollisista terveydellisistä ongelmista, jotka voisivat olla esteenä opinnoissa ja myöhemmin työelämässä. Terveydelliset vaatimukset perustuvat vuonna 2012 voimaan tulleeseen soralainsäädäntöön, jonka tavoitteena on korkeakoulutuksen ja sen jälkeisen työelämän turvallisuuden parantaminen
(laki).
LAKI: Hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun, jos 25 a §:ssä tarkoitettuihin opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:20 a.1 §).
Soralainsäädännön mukaan ammattikorkeakouluilla on oikeus perua opiskelijan opiskeluoikeus, jos opiskelija on ammattikorkeakouluun hakiessaan jättänyt tietoisesti kertomatta oleellisen opintoja ja työllistymistä haittaavan terveydellisen esteen, jonka vuoksi hän ei olisi alun perinkään voinut tulla valituksi koulutukseen
(laki).
LAKI: Jos on perusteltua aihetta epäillä, että opiskelijalla on 25 a §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettu terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä este, hänet voidaan määrätä terveydentilan toteamiseksi laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamiin tarkastuksiin ja tutkimuksiin, jos ne ovat välttämättömiä opiskelijan terveydentilan tai toimintakyvyn selvittämiseksi. Ammattikorkeakoulu vastaa määräämistään tarkastuksista ja tutkimuksista aiheutuvista kustannuksista. (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:25 b.1 §.)
Aiemman opiskelupaikan peruminen
Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan tutkintoon johtaviin koulutuksiin ja erillistä opiskeluoikeutta hakevilta kysytään hakuvaiheessa mahdollisen aiemman opiskelupaikan peruuttamisesta.
Opiskelijalta voidaan perua opiskeluoikeus aikaisemman opiskeluoikeuden peruuttamispäätöksen perusteella, jos sitä on tiedusteltu opiskelijavalinnassa
(laki).
LAKI:…opiskelija on hakuvaiheessa salannut sellaisen 20 a §:n 2 momentissa tarkoitetun tiedon opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:25 a.1 §).
Kun kysymys on 25 a §:ssä tarkoitetuista opinnoista, opiskelijaksi ottamisen esteenä on myös ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) 32 §:n, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain 11 §:n 9 kohdan, tämän lain 25 a §:n tai yliopistolain (558/2009) 43 a §:n mukainen opiskeluoikeuden peruuttamista koskeva päätös, jos toisten henkilöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemiseen liittyvät seikat sitä edellyttävät (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:20 a.2 §).
Rikostaustaote
Kaikilta olennaisesti alaikäisten parissa työskenteleviltä opiskelevalta pyydetään opintojen aikana rikostaustaselvitys. Jos opiskelija on tuomittu rangaistukseen rikoksesta joka estää työskentelyn alaikäisten parissa, voidaan opiskelijan opiskeluoikeus peruuttaa. Opiskeluoikeus voidaan peruuttaa myös, jos se on tarpeen alaikäisten suojelemiseksi
(laki).
LAKI: Kun opinnot tai opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttävät olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä, ammattikorkeakoulu voi peruuttaa opiskeluoikeuden, jos se on tarpeen alaikäisten suojelemiseksi ja jos opiskelija on tuomittu rangaistukseen rikoslain (39/1889) 17 luvun 18, 18 a tai 19 §:ssä, 20 luvussa, 21 luvun 1–3 tai 6 §:ssä, 31 luvun 2 §:ssä tai 50 luvun 1, 2, 3, 4 tai 4 a §:ssä tarkoitetusta rikoksesta (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:25 a.2 §).
Huumausainetestaus
Oulun ammattikorkeakoululla on lain mukaan oikeus määrätä opiskelija huumausainetestiin, jos opiskelijan epäillään olevan huumausaineiden vaikutuksen alaisena käytännön tehtävissä tai harjoittelussa sekä jos opiskelijalla on riippuvuus huumeista
(laki).
LAKI: Ammattikorkeakoulu voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos on perusteltua aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä tai harjoittelussa tai että opiskelijalla on riippuvuus huumeista. Edellytyksenä on lisäksi, että testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja opiskelija toimii sellaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä ja jossa huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena toimiminen:
- vakavasti vaarantaa opiskelijan itsensä tai toisen henkeä tai terveyttä;
- vakavasti vaarantaa liikenteen turvallisuutta;
- vakavasti vaarantaa salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suojaa tai eheyttä; tai
- merkittävästi lisää ammattikorkeakoulun tai sen ylläpitäjän tai harjoittelupaikan hallussa olevien huumausainelain (373/2008) 3 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen aineiden laittoman kaupan ja leviämisen riskiä.
(Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:25 d.1 §.)
Opiskeluturvallisuus ja kurinpito
Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön Oulun ammattikorkeakoulussa. Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus opetusta häiritsevästä, väkivaltaisesta tai uhkaavasta käytöksestä tai jos hän toimii vilpillisesti, rikkoo ammattikorkeakoulun järjestystä tai kieltäytyy huumausainetestistä.
(lait).
Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:24 a.1 §).
Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jos hän:
- häiritsee opetusta;
- käyttäytyy väkivaltaisesti tai uhkaavasti;
- menettelee vilpillisesti tai muuten rikkoo ammattikorkeakoulun järjestystä;
- kieltäytyy 25 d §:ssä tarkoitetun huumausainetestiä koskevan todistuksen esittämisestä; taikka
- on 25 d §:ssä tarkoitetun selvityksen perusteella käyttänyt huumausaineita muihin kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin siten, että hänen toimintakykynsä on heikentynyt (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:28.1 §).
Jos teko tai laiminlyönti on vakava tai jos opiskelija jatkaa 1 momentissa tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa ammattikorkeakoulusta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:28.2 §).
Opetusta häiritsevä, väkivaltaisesti tai uhkaavasti käyttäytyvä tai toisen henkeä tai terveyttä vaarantava opiskelija voidaan määrätä poistumaan tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka ammattikorkeakoulun järjestämästä tilaisuudesta. Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai ammattikorkeakoulussa tai muussa opetustilassa työskentelevän turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. (Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta 953/2011 6:28.3 §.)