Opintopsykologi

Yksilöohjaus

Tutkinto-opiskelijoidemme käytettävissä on opintopsykologi. Opintopsykologin yksilöohjauksen  tavoitteena on tukea opiskelijan opiskelua, oppimista ja opiskelukykyä. Tapaamisilla jäsennetään opiskelijan tilannetta, kehitetään opiskelutaitoja, lisätään opiskelijan omaa toimijuutta, etsitään uusia ajattelu- ja toimintatapoja sekä parannetaan opiskeluedellytyksiä. Tyypilliset yhteydenottosyyt liittyvät opiskelun ja oppimisen ympärille. Näitä ovat mm.
 • Motivaatio​
 • Opintojen eteneminen​
 • Oppiminen, opiskelutaidot ja ajankäyttö ​
 • Oppimisen, keskittymisen ja​ tarkkaavuuden vaikeudet
 • Opiskelukyvyn ylläpito: stressi ja jaksaminen
 • Opiskeluun liittyvä itsetunto ja minäkuva​
 • Esiintymisjännitys​
 • Opintojen aloittaminen​
 • Harjoittelu​
 • Opinnäytetyö​
 • Valmistuminen​
 • Opintojen jatkaminen tauon jälkeen

Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Tapaamisia on 1–5 kertaa (45 minuuttia / kerta).  Ensimmäisellä kerralla sovitaan työskentelyn tavoitteista ja mahdollisista jatkotapaamisista.

Huomaathan, että opintopsykologin ohjaus on suosittua, joten peruutathan varatun ajan viimeistään 24 h ennen tapaamista, jotta voimme tarjota vapautunutta aikaa jonossa olevalle opiskelijalle. Perumattomat ajat lasketaan käytetyiksi kerroiksi.

Voit varata ajan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen opintopsykologi#oamk.fi (korvaa # -> @) Kerro viestissä yhteystietosi (nimi, tutkinto-ohjelma, sähköpostiosoite ja puhelinumero). Vastaamme viestiin mahdollisimman pian ja tarjoamme ensimmäistä vapaana olevaa aikaa. 

Ohjausta järjestetään Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla sekä etäyhteyksin. Ajanvarauksessa kerro haluatko kampusajan Linnanmaalle vai Kontikankaalle vai etäjan. Kerro myös, jos sekä kampusaika että etäaika sopivat molemmat. Otathan huomioon, että riippuen toiveiden määrästä, voi jonotusaika olla pidempi kampusaikoihin. Etäaikoja on mahdollista järjestää joustavammin.

Vastaanotto Linnanmaan kampuksella ti-to.

Vastaanotto Kontinkankaan kampuksella joka toinen torstai.

Etävastaanotto ma-to.

Huom. Koronatilanteesta johtuen tällä hetkellä on saatavilla vain etäaikoja.

Huom. Mielenterveyshäiriöiden hoito tapahtuu terveydenhuollossa, joten näissä asioissa otathan suoraan yhteyttä YTHS:ään.
Akuutissa kriisissä voit mennä oman hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle ilman ajanvarausta. 
Kriisiapua tarjoaa myös Oulun kriisikeskus ja seurakuntien oppilaitospastorit.
Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat ja ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tekevät opiskelijat eivät ole oikeutettuja opintopsykologin ohjaukseen.  Avoimen opiskelijoille ohjausta tarjoaa avoimen amkin henkilökunta
 

Kiia Kilponen
Opintopsykologi (PsM)

Sara Tiainen
Opintopsykologi (PsM)

Pauliina Junnikkala
Opintopsykologi (PsM)
 
Pia Partanen
Opintopsykologi (PsM)
 
Saara Kuusisto (PsM)
Opintopsykologi
 
Jussi Tukiainen (PsM)
Opintopsykologi
 
 
pexels-fauxels-3184454.jpg
 

Moodle-kurssit

Moodle-kurssit ovat auki 23.8.2021-31.5.2022.

Opiskelutaidot 

Kehitä opiskelutaitojasi itsenäisesti suoritettavalla Opiskelutaidot Moodle-kurssilla. Saat palautetta suorittamistasi tehtävistä opintopsykologeilta. Kurssin teemoja ovat ajanhallinta, opiskelutekniikat, motivaatio, opiskeluun liittyvä minäkuva ja itsetunto sekä stressinhallinta. 

Kurssin nimi: Opiskelutaidot (OPSY)

Kurssiavain: opiskelutaidot21-22

Löydät kurssin Moodlesta kurssin nimellä ja voit kirjautua kurssille syöttämällä kurssiavaimen.

Hyväksyntää arkeen 

Vahvista psykologista joustavuutta ja stressinsäätelytaitojasi Hyväksyntää arkeen Moodle-kurssilla. Saat palautetta suorittamistasi tehtävistä opintopsykologeilta. Kurssin teemoja ovat hyvinvoinnin tukipilarit, ajatukset ja tunteet, arvot, hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja hyväksyntä.

Kurssin nimi: Hyväksyntää arkeen (HYVÄ)

Kurssiavain: hyva2021

Löydät kurssin Moodlesta kurssin nimellä ja voit kirjautua kurssille syöttämällä kurssiavaimen.

Ryhmät

Monialaiset opinnäytetyöryhmät 

Jumittaako opinnäytetyösi? Tarvitsetko vinkkejä opinnäytetyön tekemiseen liittyvissä kysymyksissä? Hae mukaan monialaiseen opinnäytetyöryhmään. 

Ryhmään voit hakea lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen tiina.kemppainen#oulu.fi (korvaa # -> @) 19.1.2022 klo 15.00 mennessä. Kerro viestissä: missä tutkinto-ohjelmassa opiskelet, opintojesi aloitusvuosi ja opintopistemääräsi, mikä on opintojesi tilanne sekä perustele, miksi tämä ryhmä olisi sinulle hyödyllinen

Ryhmä 1 kokoontuu keskiviikkoisin klo 12-14: 26.1, 2.2, 9.2, 23.2, 9.3, 23.3, 6.4, 20.4. sekä  kirjoituspajat  16.2 ja 16.3.​ Ryhmä kokoontuu Linnanmaan kampuksella (KK238). Ryhmän vetäjät: opintopsykologi Saara Kuusisto ja opinto-ohjaaja Tiina Kemppainen.

Study Together 

Kaipaatko opiskeluseuraa, kampuksella oloa ja opiskeluvinkkejä? Ryhmässä pääset opiskelemaan yhdessä muiden kanssa sekä kokeilemaan, miltä Pomodoron eli ajastimen kanssa työskentely tuntuu.  Ryhmä on auki Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston opiskelijoille. Ryhmän tapaamisissa jokainen edistää omia opintojaan valitsemallaan tavalla, esimerkiksi erilaiset kirjoitustyöt ja tenttiin lukeminen.

llmoittaudu mukaan 31.1.2022 mennessä lähettämällä viestiä sähköpostiosoitteeseen saara.kuusisto#oulu.fi (korvaa # -> @) 

Ryhmä kokoontuu torstaisin (3.2.2022-31.3.2022) klo  10-12. Tapaamiset ovat Linnanmaan kampuksella (KK238).

Hyväksyntää arkeen -ryhmä

Vahvista psykologista joustavuutta ja stressinsäätelytaitojasi Hyväksyntää arkeen -ryhmässä. Ryhmä antaa sinulle välineitä stressin ja ahdistuneisuuden lievittämiseen sekä elämän merkityksellisyyden vahvistamiseen. Ryhmän sisältö pohjautuu hyväksymis- ja omistautumisterapian periaatteisiin.  Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia 13.3. mennessä osoitteeseen sara.tiainen#oulu.fi (korvaa # -> @) Kerro ilmoittautumisessa, missä tutkinto-ohjelmassa opiskelet. Ryhmään otetaan 10 opiskelijaa. Ryhmä toteutuu, jos se on mahdollista toteuttaa kampuksella koronatilanne huomioon ottaen. 

Ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 12–14: 22.3., 29.3., 5.4, 12.4., ja 19.4. Tapaamiset ovat Linnanmaan kampuksella (KK238).  

Ryhmän vetäjät: Opintopsykologit Kiia Kilponen ja Sara Tiainen.  

Huomaa vahvuutesi - opiskelutaitoryhmä ADHD-diagnoosin saaneille opiskelijoille 

Onko sinulla todettu ADHD  ja kaipaat apua opiskelujen edistämiseen? Hae mukaan opintopsykologien pitämään ryhmään, jossa käsitellään mm. aloittamisen vaikeutta, ajanhallintaa ja muistitekniikoita. 

Ryhmä 1 (täynnä) kokoontuu tiistaisin klo 12-14: 2.11, 9.11, 16.11, 23.11, 30.11, 7.12 ja 14.12  Linnanmaan kampuksella (KK238). 

Ryhmä 2 (täynnä) kokoontuu tiistaisin klo 12-14: 18.1, 25.1, 1.2, 8.2, 15.2, 22.2 ja 1.3 Linnanmaan kampuksella (KK238). 

Ryhmän vetäjät: Opintopsykologit Pauliina Junnikkala ja Sara Tiainen.

Kumpaankin ryhmään valitaan hakemusten perusteella 8 osallistujaa.  Hae ryhmään lähettämällä sähköpostia osoitteeseen pauliina.junnikkala#oulu.fi (korvaa # -> @). Ryhmä 1:n viimeinen hakupäivä on 19.10.2021 ja ryhmä 2:n 19.12.2021. Kerro sähköpostissa mitä odotat ryhmältä, kumpaan ryhmään haluaisit osallistua ja pystytkö sitoutumaan kaikille ryhmäkerroille.

Työpajat

Unelmatyöpaja

Unelmatyöpajassa selkiytetään omia tulevaisuuden ajatuksia ammatinvalintaan, uraan ja omaan itseen liittyen. Työpajan aikana käytetään eri taiteen muotoja (kuvataide ja kirjoittaminen) apuna oman tulevaisuuden hahmottamiseen. Sopii kaikille opiskelijoille, jotka miettivät esimerkiksi omaa urapolkuaan, valintojaan, mahdollisuuksiaan ja ammatti-identiteettiään.  Työpajan teemoja: Millainen minä olen? Mitkä asiat minua kiinnostavat, mitä minulla on jo ja mitä haluaisin saavuttaa? Tulevaisuuteni? Konkreettiset tavoitteeni? 

Ryhmään mahtuu 10 opiskelijaa. Voit hakea lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen: pauliina.junnikkala#oulu.fi (korvaa # -> @) Ilmoittautuminen on auki 3.3.2022 saakka tai kunnes ryhmä on täynnä.

Ryhmä kokoontuu torstaisin kello 14.15-15.45, 17.3., 24.3., 31.3. ja 7.4.2022.  Tapaamiset ovat Linnanmaan kampuksella (KK238). 

Ryhmän vetäjät: opintopsykologi Pauliina Junnikkala ja ura-ohjaaja Salla Herrala. 

Ajanhallinnan työpaja 

Tule suunnittelemaan opinnot ja ajanhallinta ohjatusti! Työpajassa tehdään kalenteriin konkreettinen suunnitelma opinnoistasi. Tarvitset työpajaan tullessasi tiedon loppuvuoden kursseista, kurssien suoritustavoista sekä kalenterin. Otathan mukaan myös laitteen, jolla pääset Tuudoon. Ilmoittautuminen 21.1.2022 mennessä sähköpostiosoitteeseen: salla.herrala#oulu.fi (korvaa # -> @) 

Työpaja järjestetään  25.1.2022 klo 14.15.-15.45 Linnanmaan kampuksella (KK238). 

Aloittamisen vaikeus työpaja 

Tule taklaamaan aloittamisen vaikeus opintopsykologien järjestämään työpajaan! Työpajassa käydään erilaisia vinkkejä ja tehdään harjoituksia, joiden avulla tartut toimeen silloinkin, kun se tuntuu vaikealta. Ennakkotehtävänä katso video aloittamisen vaikeudesta

Työpaja järjestetään 23.3.2022 klo 9.00-10.30 Linnanmaan kampuksella (KK 238). 

Työpajaan otetaan 10 henkilöä. Ilmoittaudu 16.3.2021 mennessä osoitteeseen sara.tiainen#oulu.fi (korvaa # -> @). Kerro viestissä, missä tutkinto-ohjelmassa opiskelet.

Ohjaajina toimivat opintopsykologit Sara Tiainen ja Kiia Kilponen.

pexels-bich-tran-760710.jpg

 

 

 

 

Webinaarit 

Itsenäisen opiskelun tukipaketti -webinaaritallenne. Opintopsykologi Kiia Kilponen. Webinaarissa käydään läpi niitä taitoja, joita itsenäinen opiskelu opiskelijalta vaatii. Se tarjoaa myös käytännön vinkkejä siihen, miten itsenäisestä opiskelusta voi tehdä sujuvampaa ja antoisampaa.
 
Motivaatio saa liikkeelle -webinaaritallenne. Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mitä motivaatio on ja mihin sitä tarvitaan? Miten motivaatiota herätellään ja vahvistetaan? Entä mitä tehdä, jos motivaatio on kadoksissa? 
 
Opiskeluhyvinvoinnin tukeminen -webinaaritallenne. Opintopsykologi Sara Tiainen. Kuinka tukea ja ylläpitää omaa opiskeluhyvinvointia ja jaksamista? Mitä stressi on ja kuinka sen tunnistaa? Ovatko kaikki stressinhallintakeinot yhtä hyviä? Kuinka auttaa stressaantunutta mieltä?
 

Miniwebinaarit

 
Opiskelu korkeakoulussa. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskelijaelämää ja elämää opiskelijana - mitä tietoa ja taitoja tarvitsen?
 
Tavoitteellinen opiskelu. Opintopsykologi Hilla Marin.  Miten ylläpitää motivaatiota ja jaksamista yliopisto-opinnoissa? Pitkän tähtäimen tavoitteiden kirkastaminen ja välitavoitteiden asettaminen motivoivat ja auttavat opintojen suunnittelussa. Suunnitelmallisuus puolestaan lisää hallinnantunnetta ja auttaa hallitsemaan stressiä.
 
Ajanhallinta. Opintopsykologi Hilla Marin.  Hyvällä ajanhallinnalla löydät tasapainon opiskelun ja vapaa-ajan välille ja pystyt hallitsemaan stressiä. Ajanhallintataidot ovat tärkeitä niin opiskeluissa kuin myöhemmin työelämässäkin, siksi niihin kannattaa panostaa jo nyt!
 
Kalenterointi. (katso alempi video). Opintopsykologi Pia Partanen. Miten teen konkreettisen suunnitelman opinnoilleni ja miksi kalenterin käyttö on järkevää?
 
Opiskelutekniikat. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskelutekniikoita on monenlaisia ja se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Itsetuntemus on tärkeää, jotta osaat hyödyntää itsellesi parhaiten sopivia keinoja. Erilaisten sisältöjen oppimisessa on usein myös paikallaan soveltaa erilaisia strategioita.
 
Aloittamisen vaikeuden taklaaminen. (katso alempi video). Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mistä aloittamisen vaikeudessa on kyse ja kuinka päästä työskentelyssä alkuun?
 
Opiskeluhyvinvointi. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskeluhyvinvointi on aina subjektiivinen kokemus omasta hyvinvoinnista. Sitä voisi kuitenkin luonnehtia sellaisena tilanteena ja olotilana, missä opinnot etenevät ja myös muulle elämälle jää sopivasti aikaa. Entä mitä sitten tapahtuu, kun opiskeluhyvinvointi on koetuksella? Mitä tehdä kun hyvinvointi kärsii?
 
Stressin säätelyä tässä ja nyt. (katso alempi video). Opintopsykologi Sara Tiainen. Miten purkaa stressireaktiota? Videolla annetaan muutama vinkki stressiajatusten ja tunteiden säätelyyn sekä tietoisten valintojen tekemiseen.
 
Huijarisyndrooma. Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mitä huijarisyndroomalla tarkoitetaan ja miten sen kanssa voi tulla toimeen?
 

Podcastit

Oamk-podcastissa keskustellaan opintopsykologiharjoittelija Mira Mäenpään kanssa siitä, millaisia ajatuksia ja tunteita opintojen aloittaminen ja uuden elämänvaiheen alku voi herättää. Mira kertoo myös, miten opintopsykologin juttusille voi hakeutua ja millaisia asioita psykologin kanssa voi käsitellä. 
 
Erilaiset aivot-podcast. Miten karkkipussi liittyy opiskeluun ja keskittymiseen? Millä tavalla ADHD-henkilön opintoja voidaan tukea korkeakouluopinnoissa? ADHD:sta ja opiskelusta kertovat Erilaiset aivot -podcastin kolmannessa jaksossa opintopsykologi Sara Tiainen, opinto-ohjaaja Susanna Saarinen ja toista korkeakoulututkintoa opiskeleva kokemusasiantuntija Sini.
 

Materiaalipankki

Vinkkejä opiskeluun -Padlet. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoamia vinkkejä tehokkaampaan opiskeluun. 
 
Vinkkejä hyvinvointiin - Padlet. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoamia vinkkejä hyvinvoinnin tueksi.
 
Opiskelun tueksi -opas. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoama opas.
 

Tietosuojainfo ja rekisteriseloste
Katso opintopsykologien asiakastietoja koskeva tietosuojainfo täältä.
Katso opintopsykologitoimintaan liittyvän tutkimuksen rekisteriseloste täältä.