Opinto-opas


Hyvinvointi »

Opintopsykologi

Yksilöohjaus

Mitä opintopsykologin yksilöohjaus on? Katso esittelyvideo.
 
Tutkinto-opiskelijoidemme käytettävissä on opintopsykologi. Opintopsykologin yksilöohjauksen  tavoitteena on tukea opiskelijan opiskelua, oppimista ja opiskelukykyä. Tapaamisilla jäsennetään opiskelijan tilannetta, kehitetään opiskelutaitoja, lisätään opiskelijan omaa toimijuutta, etsitään uusia ajattelu- ja toimintatapoja sekä parannetaan opiskeluedellytyksiä. Tyypilliset yhteydenottosyyt liittyvät opiskelun ja oppimisen ympärille. Näitä ovat mm.
 • Motivaatio​
 • Opintojen eteneminen​
 • Oppiminen, opiskelutaidot ja ajankäyttö ​
 • Oppimisen, keskittymisen ja​ tarkkaavuuden vaikeudet
 • Opiskelukyvyn ylläpito: stressi ja jaksaminen
 • Opiskeluun liittyvä itsetunto ja minäkuva​
 • Esiintymisjännitys​
 • Opintojen aloittaminen​
 • Harjoittelu​
 • Opinnäytetyö​
 • Valmistuminen​
 • Opintojen jatkaminen tauon jälkeen

Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Tapaamisia on 1–5 kertaa (45 minuuttia / kerta).  Ensimmäisellä kerralla sovitaan työskentelyn tavoitteista ja mahdollisista jatkotapaamisista. Huomaathan, että opintopsykologin ohjaus on suosittua, joten peruutathan varatun ajan viimeistään 24 h ennen tapaamista, jotta voimme tarjota vapautunutta aikaa jonossa olevalle opiskelijalle. Perumattomat ajat lasketaan käytetyiksi kerroiksi.

Voit varata keskusteluajan sähköpostitse osoitteella opintopsykologi#oamk.fi (korvaa # -> @). Liitä viestiin yhteystietosi (nimi, tutkinto-ohjelma, puhelinnumero, sähköposti). Koronatilanteesta johtuen ohjaukset toteutuvat toistaiseksi etäohjauksena videopuhelun, chatin tai puhelun välityksellä. Voit esittää toiveesi työskentelyvälineestä aikaa varatessasi. Saat ohjeet sovellusten käyttöön vastausviestissä. Vastaamme viestiisi heti kun mahdollista, tyypillisesti viimeistään seuraavana arkipäivänä ja tarjoamme seuraavaa vapaata keskusteluaikaa. 

Opiskelijoita ohjaavat:

Kiia Kilponen
Opintopsykologi (PsM)

Sara Tiainen
Opintopsykologi (PsM)

Pauliina Junnikkala
Opintopsykologi (PsM)
 
Pia Partanen
Opintopsykologi (PsM)
 
Saara Kuusisto 
Opintopsykologiharjoittelija (PsK)
 
Työntekiköiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi#oulu.fi (korvaa # -> @)
 
Huom. Mielenterveyshäiriöiden hoito tapahtuu terveydenhuollossa, joten näissä asioissa otathan suoraan yhteyttä YTHS:ään.
Akuutissa kriisissä voit mennä oman hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle ilman ajanvarausta. 
Kriisiapua tarjoaa myös Oulun kriisikeskus ja seurakuntien oppilaitospastorit.
 

Opiskelutaidot Moodle-kurssi

Kehitä opiskelutaitojasi itsenäisesti suoritettavalla Opiskelutaidot Moodle-kurssilla. Kurssi on avoin 31.5.2021 asti. Saat palautetta suorittamistasi tehtävistä opintopsykologeilta. Kurssin teemoja ovat ajanhallinta, opiskelutekniikat, motivaatio, opiskeluun liittyvä minäkuva ja itsetunto sekä stressinhallinta. Löydät kurssin Moodlesta kurssin nimellä OPSY Opiskelutaidot. Kurssiavain on opiskelutaidot2020. 
 

Study with me -opiskeluympäristö

Tuntuuko yksin opiskeleminen ankealta? Kaipaatko rytmiä opiskeluusi? Onko aloittaminen hankalaa?Tule opiskelemaan yhdessä opintopsykologin kanssa virtuaaliseen opiskeluympäristöön. Pääset samalla kokeilemaan, miltä pomodoron eli ajastimen kanssa työskentely tuntuu. Tapaamisen aikana jokainen työstää itsenäisesti omia opiskelutehtäviään opintopsykologin rytmittäessä opiskelua ajastimen avulla. Opiskelu tapahtuu Zoomin välityksellä, voit tulla paikalle ilmoittautumatta.

Tervetuloa mukaan!

Aika: perjantaisin klo 10.00-11.30 

 • 26.3.
 • 1.4. huom torstai! 
 • 9.4.
 • 16.4. 
 • 23.4.  
 • 30.4.  
 • 7.5.  
 • 14.5. 

Osallistumaan pääset Zoomissa.

Workshopit

Ajanhallinnan workshop 28.1.2021

Työpajassa tehdään kalenteriin konkreettinen suunnitelma alkuvuoden opintoihisi.

Tarvitset työpajaan tullessasi tiedon alkuvuoden opintojaksoista, opintojaksojen suoritustavoista sekä kalenterin. Otathan mukaan myös laitteen, jolla pääset Tuudoon.

Aika: 28.1. klo 14.15-15.45
Paikka: Linnanmaan kampus, KK238, Kauppakadun ja Väylän kulmassa toisessa kerroksessa.

Ilmoita osallistumisestasi 25.1. mennessä opiskelu- ja uraohjaaja Salla Herralalle salla.herrala#oulu.fi (korvaa # -> @) (rajattu osallistujamäärä). 

Ryhmät

Opinnäytetyöryhmä

Oulun yliopiston ja Oamkin opiskelijoille suunnatut 2 ryhmää kokoontuvat 9 kertaa kevätlukukaudella 2021 Linnanmaan kampuksella tilassa KK238.

Päästäksesi mukaan ryhmään sinulla tulee olla opinnäytetyöllesi ohjaaja omassa tutkinto-ohjelmassasi ja olet jo aloittanut työn tekemisen. Odotamme myös, että pystyt osallistumaan joka kokoontumiskerralle. Ryhmiin valitaan hakemusten perusteella rajatusti 8 opiskelijaa, jotta tapaamiset voidaan toteuttaa turvallisesti kampuksella.

Kerro hakemuksessasi tutkinto-ohjelmasi, opintojesi aloitusvuosi,  opintopisteet ja perustelut, miksi tämä ryhmä olisi sinulle hyödyllinen. 

RYHMÄ 1 kokoontuu keskiviikkoisin 3.2., 10.2., 17.2., 3.3., 17.3., 31.3., 14.4., 28.4. ja 12.5. klo 12-14

 • ryhmän vetäjät: Pia Partanen (opintopsykologi) ja Saara Kuusisto (opintopsykologiharjoittelija)
 • lähetä hakemus 26.1. klo 15:00 mennessä osoitteeseen pia.partanen#oulu.fi (korvaa # -> @) 

RYHMÄ 2 kokoontuu torstaisin 18.2., 25.2., 4.3., 18.3., 1.4., 15.4., 29.4., 6.5. ja 20.5. klo 12-14

 • ryhmän vetäjät: Tiina Kemppainen (opiskelu- ja uraohjaaja) ja Saara Kuusisto (opintopsykologiharjoittelija) 
 • lähetä hakemus 11.2. klo 15:00 mennessä osoitteeseen tiina.kemppainen#oulu.fi (korvaa # -> @)

Webinaarit 

Itsenäisen opiskelun tukipaketti -webinaaritallenne. Opintopsykologi Kiia Kilponen. Webinaarissa käydään läpi niitä taitoja, joita itsenäinen opiskelu opiskelijalta vaatii. Se tarjoaa myös käytännön vinkkejä siihen, miten itsenäisestä opiskelusta voi tehdä sujuvampaa ja antoisampaa.
 
Motivaatio saa liikkeelle -webinaaritallenne. Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mitä motivaatio on ja mihin sitä tarvitaan? Miten motivaatiota herätellään ja vahvistetaan? Entä mitä tehdä, jos motivaatio on kadoksissa? 
 
Opiskeluhyvinvoinnin tukeminen -webinaaritallenne. Opintopsykologi Sara Tiainen. Kuinka tukea ja ylläpitää omaa opiskeluhyvinvointia ja jaksamista? Mitä stressi on ja kuinka sen tunnistaa? Ovatko kaikki stressinhallintakeinot yhtä hyviä? Kuinka auttaa stressaantunutta mieltä?
 

Miniwebinaarit

 
Opiskelu korkeakoulussa. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskelijaelämää ja elämää opiskelijana - mitä tietoa ja taitoja tarvitsen?
 
Tavoitteellinen opiskelu. Opintopsykologi Hilla Marin.  Miten ylläpitää motivaatiota ja jaksamista yliopisto-opinnoissa? Pitkän tähtäimen tavoitteiden kirkastaminen ja välitavoitteiden asettaminen motivoivat ja auttavat opintojen suunnittelussa. Suunnitelmallisuus puolestaan lisää hallinnantunnetta ja auttaa hallitsemaan stressiä.
 
Ajanhallinta. Opintopsykologi Hilla Marin.  Hyvällä ajanhallinnalla löydät tasapainon opiskelun ja vapaa-ajan välille ja pystyt hallitsemaan stressiä. Ajanhallintataidot ovat tärkeitä niin opiskeluissa kuin myöhemmin työelämässäkin, siksi niihin kannattaa panostaa jo nyt!
 
Kalenterointi. (katso alempi video). Opintopsykologi Pia Partanen. Miten teen konkreettisen suunnitelman opinnoilleni ja miksi kalenterin käyttö on järkevää?
 
Opiskelutekniikat. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskelutekniikoita on monenlaisia ja se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Itsetuntemus on tärkeää, jotta osaat hyödyntää itsellesi parhaiten sopivia keinoja. Erilaisten sisältöjen oppimisessa on usein myös paikallaan soveltaa erilaisia strategioita.
 
Aloittamisen vaikeuden taklaaminen. (katso alempi video). Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mistä aloittamisen vaikeudessa on kyse ja kuinka päästä työskentelyssä alkuun?
 
Huijarisyndrooma. Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mitä huijarisyndroomalla tarkoitetaan ja miten sen kanssa voi tulla toimeen?
 
Opiskeluhyvinvointi. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskeluhyvinvointi on aina subjektiivinen kokemus omasta hyvinvoinnista. Sitä voisi kuitenkin luonnehtia sellaisena tilanteena ja olotilana, missä opinnot etenevät ja myös muulle elämälle jää sopivasti aikaa. Entä mitä sitten tapahtuu, kun opiskeluhyvinvointi on koetuksella? Mitä tehdä kun hyvinvointi kärsii?
 

Podcastit

Oamk-podcastissa keskustellaan opintopsykologiharjoittelija Mira Mäenpään kanssa siitä, millaisia ajatuksia ja tunteita opintojen aloittaminen ja uuden elämänvaiheen alku voi herättää. Mira kertoo myös, miten opintopsykologin juttusille voi hakeutua ja millaisia asioita psykologin kanssa voi käsitellä. 
 
Erilaiset aivot-podcast. Miten karkkipussi liittyy opiskeluun ja keskittymiseen? Millä tavalla ADHD-henkilön opintoja voidaan tukea korkeakouluopinnoissa? ADHD:sta ja opiskelusta kertovat Erilaiset aivot -podcastin kolmannessa jaksossa opintopsykologi Sara Tiainen, opinto-ohjaaja Susanna Saarinen ja toista korkeakoulututkintoa opiskeleva kokemusasiantuntija Sini.
 

Padletit

Vinkkejä opiskeluun. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoamia vinkkejä tehokkaampaan opiskeluun. 
 
Vinkkejä hyvinvointiin. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoamia vinkkejä hyvinvoinnin tueksi.
 

Tietosuojainfo ja rekisteriseloste
Katso opintopsykologien asiakastietoja koskeva tietosuojainfo täältä.
Katso opintopsykologitoimintaan liittyvän tutkimuksen rekisteriseloste täältä.

Ajankohtaista

Sivusta vastaa: Sara Tiainen  |  Päivitetty viimeksi: 15.4.2021