Opintopsykologi

Opintopsykologit tarjoavat yksilö- ja ryhmäohjausta, työpajoja, verkkokursseja, webinaareja ja opiskeluun liittyviä ohjausmateriaaleja. Kaikki ajankohtainen tarjonta löytyy tältä sivulta.

Yksilöohjaus

Voit varata ajan opintopsykologille, jos

 • olet kirjoilla oleva Oulun ammattikorkeakoulun perustutkinto-, jatko -tai vaihto-opiskelija (palvelut eivät kuulu avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille) 
 • tarvitset apua opiskeluun ja oppimiseen liittyvissä pulmatilanteissa, joita muu opintojen ohjaus ja neuvonta ei ole ratkaissut

Esimerkiksi seuraavissa asioissa:

 • jumissa olevat opinnot tai opinnäytetyö
 • opiskelutaidot, ajankäyttö ja arjenhallinta
 • opiskeluitsetuntoon liittyvät ongelmat
 • esiintymisjännitys
 • motivaatio-ongelmat
 • jaksaminen ja stressi
 • oppimisvaikeudet
 • palaaminen opintojen pariin pitkän tauon jälkeen

Ohjausta järjestetään Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla sekä etäyhteyksin. Otathan huomioon, että riippuen toiveiden määrästä, voi jonotusaika olla pidempi kampusaikoihin. Etäaikoja on mahdollista järjestää joustavammin. Ajanvarauksessa kerro, haluatko kampusajan Linnanmaalle, Kontikankaalle vai etäjan. Kerro myös, jos sekä kampusaika että etäaika sopivat molemmat. Ethän tule lievissäkään flunssaoireissa kampukselle, vaan ota yhteyttä opintopsykologiin, jolloin aika on mahdollista vaihtaa etäajaksi tai sopia uusi aika.

Keskustelut opintopsykologin kanssa ovat luottamuksellisia ja kestävät tavallisesti noin 45 minuuttia. Ensimmäisellä kerralla sovitaan mahdollisista jatkotapaamisista ja työskentelyn tavoitteista. Tapaamisten tavoitteena on jäsentää opiskelijan tilannetta, kehittää opiskelutaitoja, lisätä toimijuutta, löytää uusia ajattelu- ja toimintatapoja ja parantaa opiskeluedellytyksiä. 

Tapaamiskertoja on yleensä 1-5 noin kuukauden välein. Huomaathan, että opintopsykologin ohjaus on suosittua, joten peruutathan varatun ajan viimeistään 24h ennen tapaamista, jotta voimme tarjota vapautunutta aikaa jonossa olevalle opiskelijalle. Perumattomat ajat lasketaan käytetyiksi kerroiksi. 

Voit varata ajan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen opintopsykologi#oamk.fi (korvaa # -> @) . Laita viestiin yhteystietosi eli nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja tutkinto-ohjelma, jossa opiskelet. Kerro myös toiveesi siitä, haluatko kampusajan vai etäajan. Tarjoamme ensimmäistä vapaata olevana aikaa.

Huomaathan:

 • Terveyteen liittyvissä asioissa ole suoraan yhteydessä YTHS:ään tai hyvinvointikeskukseen.  Huomaathan, että opintopsykologit eivät tee psykologisia tutkimuksia (esimerkiksi lukivaikeus- tai keskittymiskyvyn tutkimukset) vaan ne tehdään terveydenhuollossa. 
 • Kriisitilanteissa sinua auttaa mm. Oulun  kriisikeskus, oppilaitospastori, Oulun mielenterveystoimiston päivystys sekä kriisipuhelin
 • Työelämä- ja ohjauspalvelut auttavat opiskelijoita kaikissa urasuunnitteluun, työnhakuun ja työllistymiseen liittyvissä yleisissä kysymyksissä. Jos tulevaisuutesi tai opintosi mietityttävät, kaipaat tukea oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen tai sparrausta työnhakuun, ota yhteyttä: opiskeluntuki@oulu.fi ja pyydä henkilökohtaista ohjausaikaa.  Asiantuntijamme palvelevat Oamkin ja Oulun yliopiston opiskelijoita myös Career Centren toimintapisteessä.
 

Kiia Kilponen
Opintopsykologi (PsM)

Sara Tiainen
Opintopsykologi (PsM)

Pauliina Junnikkala
Opintopsykologi (PsM)
 
Saara Kuusisto (PsM)
Opintopsykologi
 
 
pexels-fauxels-3184454.jpg
 

Moodle-kurssit

Moodle-kurssit ovat auki 23.8.2021-31.5.2022.

Opiskelutaidot 

Kehitä opiskelutaitojasi itsenäisesti suoritettavalla Opiskelutaidot Moodle-kurssilla. Saat palautetta suorittamistasi tehtävistä opintopsykologeilta. Kurssin teemoja ovat ajanhallinta, opiskelutekniikat, motivaatio, opiskeluun liittyvä minäkuva ja itsetunto sekä stressinhallinta.  

 • Kurssin nimi: OPSY Opiskelutaidot
 • Kurssiavain: opiskelutaidot22-23

Hyväksyntää arkeen 

Vahvista psykologista joustavuutta ja stressinsäätelytaitojasi Hyväksyntää arkeen Moodle-kurssilla. Saat palautetta suorittamistasi tehtävistä opintopsykologeilta. Kurssin teemoja ovat hyvinvoinnin tukipilarit, ajatukset ja tunteet, arvot, hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja hyväksyntä. 

 • Kurssin nimi: Hyväksyntää arkeen (HYVÄ)
 • Kurssiavain: hyva2022

Ryhmät, kevät 2023

Monialainen opinnäytetyöryhmä (täynnä)

Jumittaako opinnäytetyösi? Tarvitsetko vinkkejä opinnäytetyön edistämiseen? Ryhmään päästäksesi opinnäytetyösi tulee olla tekeillä ja työlle on omassa tutkinto-ohjelmassasi nimetty ohjaaja. Edellytämme myös ryhmän kokoontumisiin ja yhdessä sovittuihin sääntöihin sitoutumista.  

Ryhmään voit hakea lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen sara.tiainen#oulu.fi (korvaa # -> @) keskiviikkoon 11.1.2023 klo 15.00 mennessä. Kerro viestissä, missä tutkinto-ohjelmassa opiskelet, opintojesi aloitusvuosi ja opintopistemääräsi, mikä on opintojesi tilanne sekä perustele, miksi tämä ryhmä olisi sinulle hyödyllinen.

Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 12.00–14: 18.1., 25.1., 1.2., 8.2., 15.2., 1.3.,15.3., 29.3., 12.4. ja 26.4. Tapaamiskerroista kaksi on työskentelypajoja, joissa ryhmän jäsenet tekevät omaa opinnäytetyötään. Ryhmä järjestetään Linnanmaan kampuksella (KK238).

Ryhmän ohjaajat: opintopsykologit Sara Tiainen ja Saara Kuusisto

Study Together (täynnä)

Kaipaatko opiskeluseuraa, kampuksella oloa ja opiskeluvinkkejä? Ryhmässä pääset opiskelemaan yhdessä muiden kanssa sekä kokeilemaan, miltä Pomodoron eli ajastimen kanssa työskentely tuntuu. Ryhmän tapaamisissa jokainen edistää omia opintojaan valitsemallaan tavalla, esimerkiksi erilaiset kirjoitustyöt ja tenttiin lukeminen. Ilmoittaudu mukaan sähköpostilla: kiia.kilponen#oulu.fi (korvaa # -> @) 

Kevään 2023 ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 12-14:  31.1. , 7.2., 14.2., 21.2., 28.2., 14.3., 21.3. ja 28.3.2023.  Ryhmä järjestetään Linnanmaan kampuksella, FooDoo Gardenin Meirami-opiskelutilassa.

Ryhmän vetäjät: opintopsykologi Kiia Kilponen ja uraohjaaja Salla Herrala. 

Huomaa vahvuutesi - opiskelutaitoryhmä ADHD-diagnoosin saaneille opiskelijoille (täynnä)

Onko sinulla todettu ADHD  ja kaipaat apua opiskelujen edistämiseen? Ryhmässä käsitellään mm. ajanhallintaa, aloittamisen vaikeutta ja itsemyötätuntoa.  Ryhmään valitaan 10 osallistujaa hakemusten perusteella. Ryhmän tarkoituksena on edistää opintoja eteenpäin. Ryhmä edellyttää opiskelukykyä ja sitoutumista kaikille ryhmäkerroille. Jos et koe opiskelukykyäsi riittäväksi opintojen edistämiseen, hakeuduthan terveydenhuollon palveluihin. Ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet ryhmämuotoiseen toimintaan eikä opiskelijalla ole samanaikaista kuntoutusta tai hoitoa.

Ryhmään voit hakea mukaan lähettämällä sähköpostitse osoitteeseen pauliina.junnikkala#oulu.fi (korvaa # -> @)  Ilmoittautuminen sulkeutuu, kun ryhmä on täynnä. Vastaa hakemuksessa seuraaviin kysymyksiin:

 • opiskeluala ja vuosikurssi
 • miksi haluat mukaan ryhmään?
 • kuinka opintosi tällä hetkellä etenevät?

Ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 12.00-14.00: 10.1, 17.1, 26.1 (huom! poikkeuksellisesti torstaina klo 9-11), 31.1, 7.2, 14.2 ja 21.2. Ryhmä järjestetään Linnanmaan kampuksella (KK238).

Ryhmän vetäjät: opintopsykologi Pauliina Junnikkala ja suunnittelija Katja Holtinkoski-Perttula. 

Tulevaisuutta rakentamassa -ryhmä (ilm. auki)

Pohditko millaiselta oma tulevaisuutesi näyttää? Onko oma urapolkusi suunta hukassa? Tule mukaan uraohjaajan ja opintopsykologin vetämään ryhmään, jossa saat henkilökohtaista ohjausta ja ryhmässä keskustelua. Ryhmässä käytetään toiminnallisia menetelmiä (esimerkiksi maalaaminen, kirjoittaminen, liikunta) apuna tulevaisuuden hahmottamisessa. Saat myös konkreettista tietoa eri mahdollisuuksista pohdintasi tueksi. Ryhmän alussa tarjoamme osallistujille kahvit/teet. Ilmoittaudu mukaan 3.3.2023 mennessä sähköpostitse pauliina.junnikkala#oulu.fi (korvaa # -> @) 

Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa Kasvitieteellisellä puutarhalla to 16.3.2023, to 23.3.2023, ti 28.3.2023, ti 4.4.2023, ti 11.4.2023 ja ti 18.4.2023 klo 14-15.30. Ryhmään mahtuu mukaan 8 opiskelijaa.

Ryhmän vetäjät: uraohjaaja Salla Herrala ja opintopsykologi Pauliina Junnikkala

Avainsanat: vahvuudet, muutos, vaativuus, ammatti, tulevaisuuden suunnittelu

Työpajat, kevät 2023

Fokusta opiskeluun työpaja (täynnä)

Onko keskittyminen opintoihin välillä vaikeaa? Tule työpajaan oppiminaan, mitkä asiat vaikuttavat keskittymisen ylläpitoon ja miten keskittymistä voi tukea opiskelutaitojen avulla.  Ilmoittautuminen aukeaa myöhemmin syksyllä. Ryhmään otetaan mukaan 15 opiskelijaa ilmouttautumisjärjestyksessä.  

Kertojen teemat: mitä eroa on ADHD:lla ja opituilla keskittymisen vaikeuksilla (ADT), mitkä muut asiat vaikuttavat keskittymiseen, miten itseohjautuvuutta ja keskittymistä voi tukea opiskelutaitojen avulla.

Työpaja järjestetään tiistaina 17.1.2023 klo 12.15-13.45 Linnanmaan kampuksella FooDoo Gardenin Timjami -opiskelutilassa. Ohjaajina toimivat opintopsykologit Kiia Kilponen ja Sara Tiainen. Ilmoittaudu 11.1.23 mennessä osoitteeseen sara.tiainen#oulu.fi (korvaa # -> @) 

pexels-bich-tran-760710.jpg

 

 

 

 

Webinaarit 

Itsenäisen opiskelun tukipaketti -webinaaritallenne. Opintopsykologi Kiia Kilponen. Webinaarissa käydään läpi niitä taitoja, joita itsenäinen opiskelu opiskelijalta vaatii. Se tarjoaa myös käytännön vinkkejä siihen, miten itsenäisestä opiskelusta voi tehdä sujuvampaa ja antoisampaa.
 
Motivaatio saa liikkeelle -webinaaritallenne. Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mitä motivaatio on ja mihin sitä tarvitaan? Miten motivaatiota herätellään ja vahvistetaan? Entä mitä tehdä, jos motivaatio on kadoksissa? 
 
Opiskeluhyvinvoinnin tukeminen -webinaaritallenne. Opintopsykologi Sara Tiainen. Kuinka tukea ja ylläpitää omaa opiskeluhyvinvointia ja jaksamista? Mitä stressi on ja kuinka sen tunnistaa? Ovatko kaikki stressinhallintakeinot yhtä hyviä? Kuinka auttaa stressaantunutta mieltä?
 
Itsensä johtaminen -webinaaritallenne. Opintopsykologi Sara Tiainen. Itsensä johtamisen ei tarvitse tarkoittaa itseään piiskaavaa suorittamista. Parempaa hallinnantunnetta saa myötätuntoisella lähestymistavalla ja hyvinvointia tukevilla arjen rutiineilla. 
 

Miniwebinaarit

 
Tavoitteellinen opiskelu. Opintopsykologi Hilla Marin.  Miten ylläpitää motivaatiota ja jaksamista yliopisto-opinnoissa? Pitkän tähtäimen tavoitteiden kirkastaminen ja välitavoitteiden asettaminen motivoivat ja auttavat opintojen suunnittelussa. Suunnitelmallisuus puolestaan lisää hallinnantunnetta ja auttaa hallitsemaan stressiä.
 
Ajanhallinta. Opintopsykologi Hilla Marin.  Hyvällä ajanhallinnalla löydät tasapainon opiskelun ja vapaa-ajan välille ja pystyt hallitsemaan stressiä. Ajanhallintataidot ovat tärkeitä niin opiskeluissa kuin myöhemmin työelämässäkin, siksi niihin kannattaa panostaa jo nyt!
 
Kalenterointi. (alempi video) Opintopsykologi Pia Partanen. Miten teen konkreettisen suunnitelman opinnoilleni ja miksi kalenterin käyttö on järkevää?
 
Opiskelutekniikat. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskelutekniikoita on monenlaisia ja se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Itsetuntemus on tärkeää, jotta osaat hyödyntää itsellesi parhaiten sopivia keinoja. Erilaisten sisältöjen oppimisessa on usein myös paikallaan soveltaa erilaisia strategioita.
 
Aloittamisen vaikeuden taklaaminen. (Alempi video) Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mistä aloittamisen vaikeudessa on kyse ja kuinka päästä työskentelyssä alkuun?
 
Opiskeluhyvinvointi. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskeluhyvinvointi on aina subjektiivinen kokemus omasta hyvinvoinnista. Sitä voisi kuitenkin luonnehtia sellaisena tilanteena ja olotilana, missä opinnot etenevät ja myös muulle elämälle jää sopivasti aikaa. Entä mitä sitten tapahtuu, kun opiskeluhyvinvointi on koetuksella? Mitä tehdä kun hyvinvointi kärsii?
 
Stressin säätelyä tässä ja nyt. (alempi video) Opintopsykologi Sara Tiainen. Miten purkaa stressireaktiota? Videolla annetaan muutama vinkki stressiajatusten ja tunteiden säätelyyn sekä tietoisten valintojen tekemiseen.
 
Huijarisyndrooma. Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mitä huijarisyndroomalla tarkoitetaan ja miten sen kanssa voi tulla toimeen?
 

Podcastit

Oamk-podcastissa keskustellaan opintopsykologiharjoittelija Mira Mäenpään kanssa siitä, millaisia ajatuksia ja tunteita opintojen aloittaminen ja uuden elämänvaiheen alku voi herättää. Mira kertoo myös, miten opintopsykologin juttusille voi hakeutua ja millaisia asioita psykologin kanssa voi käsitellä. 
 
Erilaiset aivot-podcast. Miten karkkipussi liittyy opiskeluun ja keskittymiseen? Millä tavalla ADHD-henkilön opintoja voidaan tukea korkeakouluopinnoissa? ADHD:sta ja opiskelusta kertovat Erilaiset aivot -podcastin kolmannessa jaksossa opintopsykologi Sara Tiainen, opinto-ohjaaja Susanna Saarinen ja toista korkeakoulututkintoa opiskeleva kokemusasiantuntija Sini.
 

Mitä kuuluu kampus -podcastissa opintopsykologi Pauliina Junnikkala kertoo, milloin opiskelijan pitäisi hakea apua, miten selvitä etäopinnoista ja kuinka lopettaa viivyttely.

Materiaalipankki

Vinkkejä opiskeluun -Padlet. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoamia vinkkejä tehokkaampaan opiskeluun. 
 
Vinkkejä hyvinvointiin - Padlet. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoamia vinkkejä hyvinvoinnin tueksi.
 
Opiskelun tueksi -opas. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoama opas.
 

Tietosuojainfo ja rekisteriseloste
Katso opintopsykologien asiakastietoja koskeva tietosuojainfo täältä.
Katso opintopsykologitoimintaan liittyvän tutkimuksen rekisteriseloste täältä.