Opinto-opas


Hyvinvointi »

Opintopsykologi

Yksilöohjaus

Tutkinto-opiskelijoidemme käytettävissä on opintopsykologi. Opintopsykologin yksilöohjauksen  tavoitteena on tukea opiskelijan opiskelua, oppimista ja opiskelukykyä. Tapaamisilla jäsennetään opiskelijan tilannetta, kehitetään opiskelutaitoja, lisätään opiskelijan omaa toimijuutta, etsitään uusia ajattelu- ja toimintatapoja sekä parannetaan opiskeluedellytyksiä. Tyypilliset yhteydenottosyyt liittyvät opiskelun ja oppimisen ympärille. Näitä ovat mm.
 • Motivaatio​
 • Opintojen eteneminen​
 • Oppiminen, opiskelutaidot ja ajankäyttö ​
 • Oppimisen, keskittymisen ja​ tarkkaavuuden vaikeudet
 • Opiskelukyvyn ylläpito: stressi ja jaksaminen
 • Opiskeluun liittyvä itsetunto ja minäkuva​
 • Esiintymisjännitys​
 • Opintojen aloittaminen​
 • Harjoittelu​
 • Opinnäytetyö​
 • Valmistuminen​
 • Opintojen jatkaminen tauon jälkeen

Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Tapaamisia on 1–5 kertaa (45 minuuttia / kerta).  Ensimmäisellä kerralla sovitaan työskentelyn tavoitteista ja mahdollisista jatkotapaamisista.

Huomaathan, että opintopsykologin ohjaus on suosittua, joten peruutathan varatun ajan viimeistään 24 h ennen tapaamista, jotta voimme tarjota vapautunutta aikaa jonossa olevalle opiskelijalle. Perumattomat ajat lasketaan käytetyiksi kerroiksi.

Voit varata ajan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen opintopsykologi#oamk.fi (korvaa # -> @) Laita viestiin yhteystietosi: nimi, tutkinto-ohjelma, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian, tyypillisesti 1-3 arkipäivän kuluessa.

Huom. Oulun yliopiston etätyösuositus jatkuu toistaiseksi koronatilanteesta johtuen. Yksilöohjaukset toteutetaan lähtökohtaisesti etänä. Etäohjaukseen voidaan käyttää videopuhelua, tavallista puhelua tai chattia. 

Kiia Kilponen
Opintopsykologi (PsM)

Sara Tiainen
Opintopsykologi (PsM)

Pauliina Junnikkala
Opintopsykologi (PsM)
 
Pia Partanen
Opintopsykologi (PsM)
 
Saara Kuusisto (PsM)
Opintopsykologi
 
Roosa Frantsi (PsK)
Opintopsykologiharjoittelija
 
Huom. Mielenterveyshäiriöiden hoito tapahtuu terveydenhuollossa, joten näissä asioissa otathan suoraan yhteyttä YTHS:ään.
Akuutissa kriisissä voit mennä oman hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle ilman ajanvarausta. 
Kriisiapua tarjoaa myös Oulun kriisikeskus ja seurakuntien oppilaitospastorit.
Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat eivät ole oikeutettuja opintopsykologin ohjaukseen. Ohjausta tarjoaa avoimen amkin henkilökunta
 
pexels-fauxels-3184454.jpg
 

Moodle-kurssit

Moodle-kurssit ovat auki 23.8.2021-31.5.2022.

Opiskelutaidot

Kehitä opiskelutaitojasi itsenäisesti suoritettavalla Opiskelutaidot Moodle-kurssilla. Saat palautetta suorittamistasi tehtävistä opintopsykologeilta. Kurssin teemoja ovat ajanhallinta, opiskelutekniikat, motivaatio, opiskeluun liittyvä minäkuva ja itsetunto sekä stressinhallinta. 

Kurssin nimi: Opiskelutaidot (OPSY)

Kurssiavain: opiskelutaidot21-22

Löydät kurssin Moodlesta kurssin nimellä ja voit kirjautua kurssille syöttämällä kurssiavaimen.

Hyväksyntää arkeen 

Vahvista psykologista joustavuutta ja stressinsäätelytaitojasi Hyväksyntää arkeen Moodle-kurssilla. Saat palautetta suorittamistasi tehtävistä opintopsykologeilta. Kurssin teemoja ovat hyvinvoinnin tukipilarit, ajatukset ja tunteet, arvot, hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja hyväksyntä.

Kurssin nimi: Hyväksyntää arkeen (HYVÄ)

Kurssiavain: hyva2021

Löydät kurssin Moodlesta kurssin nimellä ja voit kirjautua kurssille syöttämällä kurssiavaimen.

Ryhmät

Opinnot haltuun

Ryhmä on suunnattu niille opiskelijoille, joilla on jo yksi tai useampi vuosi opintoja takanaan, ja jotka kaipaavat apua opiskeluiden aloittamiseen / opintoihin palaamiseen. Ryhmässä käydään läpi ajanhallintaa, kalenterointia, opiskelutaitojen vinkkejä sekä varmistetaan, että opinnot lähtivät hyvin käyntiin.

Ryhmä kokoontuu kolme kertaa: 14-15.30, 24.8., 31.8. ja 14.9 Linnanmaan kampuksella (KK238).

Ohjaajina opintopsykologi Saara Kuusisto ja uraohjaaja Salla Herrala

Ilmoittautumiset sähköpostiin 19.8.2021 mennessä: saara.kuusisto#oulu.fi (korvaa # -> @)

Monialaiset opinnäytetyöryhmät

Jumittaako opinnäytetyösi? Tarvitsetko vinkkejä opinnäytetyön tekemiseen liittyvissä kysymyksissä? Hae monialaiseen ryhmään, jossa edistetään opinnäytetyön tekemistä opiskelijoiden omista tarpeista käsin. Hae mukaan nyt!  

Ryhmä 1 kokoontuu keskiviikkoisin klo 12-14: 22.9, 29.9, 6.10, 20.10, 3.11, 17.11, 1.12, 15.12 + kirjoituspajat  13.10. ja 10.11​ Linnanmaan kampuksella (KK238). Ryhmän vetäjät: opintopsykologi Saara Kuusisto ja opinto-ohjaaja Tiina Kemppainen. Ilmoittautuminen 14.9 klo 16 mennessä osoitteeseen: tiina.kemppainen#oulu.fi (korvaa # -> @) Kerro viestissä oma tutkinto- tai koulutusohjelmasi, aloitusvuosi sekä op-määrä. Kerro myös, miksi ko. ryhmä olisi sinulle hyödyllinen.

Ryhmä 2 kokoontuu torstaisin klo 12-14: 23.9, 30.9, 7.10, 21.10, 4.11, 18.11, 2.12, 16.12  + kirjoituspajat 14.10 ja 11.11​  Linnanmaan kampuksella (KK238). Ryhmän vetäjät: opintopsykologi Saara Kuusisto ja  opintopsykologiharjoittelija Roosa Frantsi.  Ilmoittautuminen 14.9 klo 16 mennessä osoitteeseen: saara.kuusisto#oulu.fi (korvaa # -> @) Kerro viestissä oma tutkinto- tai koulutusohjelmasi, aloitusvuosi sekä op-määrä. Kerro myös, miksi ko. ryhmä olisi sinulle hyödyllinen.

Kaipaatko opiskeluseuraa, kampuksella oloa ja opiskeluvinkkejä? Hae Study Together -ryhmään, jossa pääset opiskelemaan yhdessä muiden kanssa sekä kokeilemaan, miltä Pomodoron eli ajastimen kanssa työskentely tuntuu.

Ryhmä on auki kaikkien alojen, tiedekuntien ja koulutusohjelmien opiskelijoille. Ryhmän tapaamisissa jokainen edistää omia opintojaan valitsemallaan tavalla, esimerkiksi erilaiset kirjoitustyöt ja tenttiin lukeminen.

Study Together

Ryhmä 1 kokoontuu torstaisin klo 14.15–15.45 7.10., 14.10., 21.10. ja 28.10. Linnanmaan kampuksella (KK238). Ryhmä pidetään suomeksi.

Ryhmä 2 kokoontuu torstaisin klo 14.15–15.45 11.11.,18.11., 25.11. ja 2.12. Linnanmaan kampuksella (KK238). Ryhmä pidetään englanniksi, mutta se on avoin sekä kansainvälisille että suomalaisille opiskelijoille.

Ryhmien ohjaajina toimivat uraohjaaja Salla Herrala ja opintopsykologi Saara Kuusisto.

Kumpaankin ryhmään valitaan 10 osallistujaa. Hae ryhmään lähettämällä sähköpostia osoitteeseen saara.kuusisto#oulu.fi (korvaa # -> @). Ryhmä 1:n viimeinen hakupäivä on maanantaina 4.10. ja Ryhmä 2:n maanantaina 8.11. Kerro sähköpostissa, kumpaan ryhmään haluat osallistua.

Huomaa vahvuutesi - opiskelutaitoryhmä ADHD-diagnoosin saaneille opiskelijoille

Onko sinulla todettu ADHD  ja kaipaat apua opiskelujen edistämiseen? Hae mukaan opintopsykologien pitämään ryhmään, jossa käsitellään aloittamisen vaikeutta, ajanhallintaa ja muistitekniikoita. 

Teemat: mitä ADHD on, tarkkaavuus, motivaatio ja ajanhallinta, muisti ja oppimistekniikat, stressi ja rentoutuminen, itsetunto.

Kokoontumiset tiistaisin klo 12-14: 2.11, 9.11, 16.11, 23.11, 30.11, 7.12, 14.12  Linnanmaan kampuksella (KK238). 

Ryhmän vetäjät: Opintopsykologit Pauliina Junnikkala ja Sara Tiainen.

Ryhmään valitaan hakemusten perusteella 8 osallistujaa.  Hae ryhmään lähettämällä sähköpostia osoitteeseen pauliina.junnikkala#oulu.fi (korvaa # -> @) Viimeinen hakupäivä on 19.10.2021. Kerro sähköpostissa mitä odotat ryhmältä ja pystytkö sitoutumaan kaikille ryhmäkerroille.

Työpajat

Ajanhallinnan työpaja

Tule suunnittelemaan opinnot ja ajanhallinta ohjatusti! Työpajassa tehdään kalenteriin konkreettinen suunnitelma opinnoistasi. Tarvitset työpajaan tullessasi tiedon loppuvuoden kursseista, kurssien suoritustavoista sekä kalenterin. Otathan mukaan myös laitteen, jolla pääset Tuudoon. 

Työpaja järjestetään 19.10. 2021 klo 14.15-15.45 Linnanmaan kampuksella (KK238). Ilmoittautumiset 14.10.2021 mennessä sähköpostiosoitteeseen: kiia.kilponen#oulu.fi (korvaa # -> @) 

Aloittamisen vaikeus työpaja

Tule taklaamaan aloittamisen vaikeus opintopsykologien järjestämään työpajaan! Työpajassa käydään erilaisia vinkkejä ja tehdään harjoituksia, joiden avulla tartut toimeen silloinkin, kun se tuntuu vaikealta. Ennakkotehtävänä katso video aloittamisen vaikeudesta.

Työpaja järjestetään 3.11.2021 klo 9-10.30 Linnanmaan kampuksella (KK 238). 

Ilmoittautumiset 29.10.2021 mennessä sähköpostiosoitteeseen: kiia.kilponen#oulu.fi (korvaa # -> @) 

pexels-bich-tran-760710.jpg

 

 

 

 

Webinaarit 

Itsenäisen opiskelun tukipaketti -webinaaritallenne. Opintopsykologi Kiia Kilponen. Webinaarissa käydään läpi niitä taitoja, joita itsenäinen opiskelu opiskelijalta vaatii. Se tarjoaa myös käytännön vinkkejä siihen, miten itsenäisestä opiskelusta voi tehdä sujuvampaa ja antoisampaa.
 
Motivaatio saa liikkeelle -webinaaritallenne. Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mitä motivaatio on ja mihin sitä tarvitaan? Miten motivaatiota herätellään ja vahvistetaan? Entä mitä tehdä, jos motivaatio on kadoksissa? 
 
Opiskeluhyvinvoinnin tukeminen -webinaaritallenne. Opintopsykologi Sara Tiainen. Kuinka tukea ja ylläpitää omaa opiskeluhyvinvointia ja jaksamista? Mitä stressi on ja kuinka sen tunnistaa? Ovatko kaikki stressinhallintakeinot yhtä hyviä? Kuinka auttaa stressaantunutta mieltä?
 

Miniwebinaarit

 
Opiskelu korkeakoulussa. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskelijaelämää ja elämää opiskelijana - mitä tietoa ja taitoja tarvitsen?
 
Tavoitteellinen opiskelu. Opintopsykologi Hilla Marin.  Miten ylläpitää motivaatiota ja jaksamista yliopisto-opinnoissa? Pitkän tähtäimen tavoitteiden kirkastaminen ja välitavoitteiden asettaminen motivoivat ja auttavat opintojen suunnittelussa. Suunnitelmallisuus puolestaan lisää hallinnantunnetta ja auttaa hallitsemaan stressiä.
 
Ajanhallinta. Opintopsykologi Hilla Marin.  Hyvällä ajanhallinnalla löydät tasapainon opiskelun ja vapaa-ajan välille ja pystyt hallitsemaan stressiä. Ajanhallintataidot ovat tärkeitä niin opiskeluissa kuin myöhemmin työelämässäkin, siksi niihin kannattaa panostaa jo nyt!
 
Kalenterointi. (katso alempi video). Opintopsykologi Pia Partanen. Miten teen konkreettisen suunnitelman opinnoilleni ja miksi kalenterin käyttö on järkevää?
 
Opiskelutekniikat. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskelutekniikoita on monenlaisia ja se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Itsetuntemus on tärkeää, jotta osaat hyödyntää itsellesi parhaiten sopivia keinoja. Erilaisten sisältöjen oppimisessa on usein myös paikallaan soveltaa erilaisia strategioita.
 
Aloittamisen vaikeuden taklaaminen. (katso alempi video). Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mistä aloittamisen vaikeudessa on kyse ja kuinka päästä työskentelyssä alkuun?
 
Opiskeluhyvinvointi. Opintopsykologi Hilla Marin. Opiskeluhyvinvointi on aina subjektiivinen kokemus omasta hyvinvoinnista. Sitä voisi kuitenkin luonnehtia sellaisena tilanteena ja olotilana, missä opinnot etenevät ja myös muulle elämälle jää sopivasti aikaa. Entä mitä sitten tapahtuu, kun opiskeluhyvinvointi on koetuksella? Mitä tehdä kun hyvinvointi kärsii?
 
Stressin säätelyä tässä ja nyt. (katso alempi video). Opintopsykologi Sara Tiainen. Miten purkaa stressireaktiota? Videolla annetaan muutama vinkki stressiajatusten ja tunteiden säätelyyn sekä tietoisten valintojen tekemiseen.
 
Huijarisyndrooma. Opintopsykologiharjoittelija Amanda Tistelgren. Mitä huijarisyndroomalla tarkoitetaan ja miten sen kanssa voi tulla toimeen?
 

Podcastit

Oamk-podcastissa keskustellaan opintopsykologiharjoittelija Mira Mäenpään kanssa siitä, millaisia ajatuksia ja tunteita opintojen aloittaminen ja uuden elämänvaiheen alku voi herättää. Mira kertoo myös, miten opintopsykologin juttusille voi hakeutua ja millaisia asioita psykologin kanssa voi käsitellä. 
 
Erilaiset aivot-podcast. Miten karkkipussi liittyy opiskeluun ja keskittymiseen? Millä tavalla ADHD-henkilön opintoja voidaan tukea korkeakouluopinnoissa? ADHD:sta ja opiskelusta kertovat Erilaiset aivot -podcastin kolmannessa jaksossa opintopsykologi Sara Tiainen, opinto-ohjaaja Susanna Saarinen ja toista korkeakoulututkintoa opiskeleva kokemusasiantuntija Sini.
 

Materiaalipankki

Vinkkejä opiskeluun -Padlet. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoamia vinkkejä tehokkaampaan opiskeluun. 
 
Vinkkejä hyvinvointiin - Padlet. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoamia vinkkejä hyvinvoinnin tueksi.
 
Opiskelun tueksi -opas. Opintopsykologi Pauliina Junnikkala. Opintopsykologin kokoama opas.
 

Tietosuojainfo ja rekisteriseloste
Katso opintopsykologien asiakastietoja koskeva tietosuojainfo täältä.
Katso opintopsykologitoimintaan liittyvän tutkimuksen rekisteriseloste täältä.

Ajankohtaista

 • Päivitetty 17.8.2021 Oulun yliopiston etätyösuositus jatkuu toistaiseksi koronatilanteesta johtuen. Yksilöohjaukset toteutetaan lähtökohtaisesti etänä.
 • Vinkkejä etäopiskeluun: https://www.oulu.fi/opiskelijalle/node/200415
Sivusta vastaa: Sara Tiainen  |  Päivitetty viimeksi: 21.9.2021