eOhjauspalvelut

eOhjauspalvelut on etäohjauksen ja etäneuvonnan palvelukokonaisuus. Osa palveluista vaatii kirjautumisen, jolloin sinut ohjataan opiskelijaintra Oivaan tai Office 365-palveluun.

 • Chat-palvelut

  Voit ottaa yhteyttä koulutuspalveluihin anonyymin chatin välityksellä. Löydät chatin sivun oikeasta alalaidasta. Chat löytyy myös Oivasta, Opinto-oppaasta ja Tuudosta!

  Chat on anonyymi, joten sinun henkilötietosi eivät näy koulutuspalveluille. Keskustelut kuitenkin tallentuvat ja muistiin jää myös muun muassa koneesi IP-osoite, kaupunki ja maa sekä käytetty selain. Chatista on laadittu myös palveluntarjoajan rekisteriseloste, joka on pyydettäessä saatavilla Ninchatilta.

  Opiskelijapalveluiden chat on pääsääntöisesti avoinna ma-pe klo 12-15. Muina aikoina voit jättää viestin chat-palvelun kautta, jolloin saat vastauksen sähköpostiisi (Huom! Tällöin viesti ei ole anonyymi).  Loma-aikoina chat-palveluissa voi olla supistettuja aukioloja.

  Ninchatin yksityisyystiedote löytyy englanniksi osoitteesta https://ninchat.com/privacy.

  Chateissa toimitaan anonyymisti, joten niissä ei voi vastata esim. opintopistekertymiin tai opiskelijan henkilötietoja koskeviin kysymyksiin, vaan ne hoidetaan joko sähköpostilla tai henkilökohtaisessa ohjauskeskustelussa.

  Myös hakijapalvelut, avoin amk ja Oamkin kirjasto palvelevat opiskelijoita ja hakijoita chatissa. Hakijapalveluiden chat löytyy hakuaikoina hakukohdekohtaisilta Oamkin julkisilta sivuilta. Avoimen amkin chat osoitteesta www.oamk.fi/avoin ja kirjaston chat osoitteista https://oula.finna.fi/oamk ja https://libguides.oulu.fi/oamk . 

 • Ota yhteyttä koulutuspalveluihin

  Voit lähettää kysymyksen tai yhteydenottopyynnön koulutuspalveluihin täyttämällä yhteydenottolomakkeen

 • Tilaa opiskeluasiakirja

  Saat sähköisesti allekirjoitettuja asiakirjoja omatoimisesti 24/7 Pepin ylävalikon TILAUKSET-otsikon alta. Tällä hetkellä saatavissa ovat opiskelutodistus ja ote opintosuorituksista. Asiakirjat ovat välittömästi käytössäsi. Voit siirtää ne sähköisesti eteenpäin tai tulostaa. 

  Ohjeet sähköisen asiakirjan hankkimiseen »

  Oamkin opiskelutodistus käy Oulun paikallisliikenteen kausilippujen oston yhteydessä opiskelijaoikeuden todistamiseen, mutta se ei käy esimerkiksi VR:lle tai Matkahuollolle.

  Ote opintosuorituksista osoittaa kaikki suorittamasi opintojaksot. Se käy viranomaisille todistukseksi opinnoistasi. Voit käyttää sitä myös työpaikkaa tai harjoittelupaikkaa hakiessasi.

  Ota yhteyttä Koulutuspalvelut, Oamk-lähipalveluihin: study.oamk#oulu.fi (korvaa # -> @), jos

  • asiakirjojen tilaus ei onnistu Pepistä tai
  • huomaat puutteita Pepistä saadussa asiakirjassa.
 • Varaa ohjausaika opintopsykologille

  Voit varata ohjausajan opintopsykologille sähköpostitse opintopsykologi@oamk.fi. Mainitse viestissä, että haluat tapaamisen etäohjauksena.

 • Ohjaus- ja neuvontavideot

  Ohjaus- ja Opiskelijapalveluiden soittolistalla YouTubessa on ohjevideoita ja tutoriaaleja opiskeluun ja opiskelijan palveluihin liittyen.

  Unohditko esimerkiksi, milloin ja miten ilmoittaudutaan opiskelijaksi tai tiedätkö, kuinka paljon sinulla on opintotukikuukausia käytettävissä? Oletko menossa ensimmäistä kertaa tekemään examiin tenttiä ja mietit, miten sähköiseen tenttiin ilmoittaudutaan? Kaikkiin näihin kysymyksiin löydät vastauksen soittolistalta.

 • Ohjaus- ja opiskelijapalveluiden Facebook-ryhmä

  kansikuva.jpg

  Ohjaus- ja opiskelijapalveluiden Facebook-ryhmässä tiedotetaan ajankohtaisista ohjaus- ja opiskelijapalveluihin liittyvistä asioista.

  Ryhmään voivat liittyä kaikki Oamkin opiskelijat ja henkilökunta. Facebook-ryhmä on yksi tukikanava virallisten tiedotuskanavien lisäksi. Ryhmä on täysin avoin, joten sinne voivat liittyä myös muutkin ohjauksesta ja opiskelijapalveluista kiinnostuneet.

  Ryhmässä jaetaan ajankohtaista tietoa muun muassa ilmoittautumisesta ja erilaisesta pienryhmäohjauksesta. Tiedotteita poimitaan pääsääntöisesti opiskelijaintrasta ja tapahtumakalentereista. Sivulla julkaistaan myös tutoriaali- ja ohjevideoita.

 • Digitaaliset apuvälineet opintojen tukena

  Opintojen tueksi on saatavilla erilaisia digitaalisia sovelluksia. Opiskelun digitaalisina apuvälineinä voivat toimia sekä mobiililaitteet eli tabletit ja älypuhelimet kuin tietokoneetkin. Osa tässä esitellyistä sovelluksista on saatavilla vain Apple-laitteille, osa myös Android-laitteille ja Windows-ympäristöön. Osa sovelluksista on maksullisia. Jotkut sovellukset vaativat toimiakseen datayhteyden. Sovelluksista saa lisätietoa sovelluskaupoista (AppStore, Google Play, Microsoft Store).

  Digitaalisia lukemisen ja kirjoittamisen apuvälineitä ovat muun muassa: 

  Kuvastatekstiksi.png Puheesta tekstiksi -sovellukset
  (esim. Google Docs)
  Kuvastatekstiksi.png Laitteen oma muistiosovellus äänimuistiinpanoille
  (esiasennettuna iPadilla)
  Kuvastatekstiksi.png Tekstistä puheeksi -sovellukset
  (esim. Wordin syventävä lukuohjelma, Voice Dream Reader)
  Kuvastatekstiksi.png Digitaaliset lukikalvosovellukset
  (esim. Wordin syventävä lukuohjelma)
  Kuvastatekstiksi.png Äänimuistiinpanot -sovellukset
  (esim. iPad/iPhone -muistiinpanot, Voice Memos)
  Kuvastatekstiksi.png

  Kuvasta tekstiksi -kuvantunnistuksen sovellukset
  (esim. Mobile OCR)

  Lisää esimerkkejä digitaalisista sovelluksista oppimisen tueksi

  Saavutettavuutta tukevia lisälaitteita ja -palveluita ovat myös: 

  • skannaavat kynät ja A4-skannerit (langattomat ja USB-yhteydellä liitettävät)
  • erilliset lisämikrofonit puheentunnistuksen tarkentamiseen
  • Celia-äänikirjapalvelu (Ajantasaiset sovellustiedot Daisy-äänikirjojen kuunteluun: www.celia.fi).

  Myös mobiililaitteiden ja tietokoneiden käyttöasetuksissa on puhetoiminnon asetuksia, jolloin esimerkiksi valittu teksti on mahdollista kuunnella puhuttuna ilman erillisen sovelluksen asentamista. iPadissa ja iPhonessa löydät nämä asetuksista. Apple-laitteiden järjestelmäasetuksista löytyy myös esteettömyysasetuksia, joiden avulla voi säätää muun muassa oman laitteen värejä, kontrasteja ja tekstikokoa.

  Windows-ympäristössä esteettömyysasetukset löytyvät ohjauspaneelin helppokäyttötoiminnoista. Voit säätää muun muassa hiiren, näppäimistön ja näytön asetuksia sekä säätää puheentunnistusominaisuuksia. Android-mobiililaitteen Asetukset-valikosta löytyvästä Helppokäyttöisyys-valikosta löydät muun muassa teksti puheeksi -toiminnon Näkö-valikosta.

  Google Drivessä on mahdollista kirjoittaa teksti puhumalla muun muassa Google Docs- ja Google Slides -asiakirjoihin (vrt. Word ja PowerPoint). Speech Recognition -lisäosan saa Google Docsissa käyttöön ylävalikon Add-ons-kohdasta (suom. Laajennukset), josta löytyvästä virtuaalikaupasta maksuttoman lisäosan voi myös asentaa.

  Myös Google Chrome -selaimessa ja Google Kääntäjä -sanakirjassa on puheentunnistus. Mercury Reader -laajennuksen avulla Chrome-selain muokkaa verkkosivut yksinkertaisempaan, helppolukuisempaan muotoon. Wordin syventävässä lukuohjelmassa on myös puheentunnistus, mutta se ei ole saatavilla vielä suomenkielellä.

  Apurahoja digitaalisten oppimisen apuvälineiden hankintaan myöntää muun muassa Tukilinja. Myös Kelan apuvälinekeskus myöntää apuvälineitä työhön ja opiskeluun. Lisätietoa apurahojen hakemisesta saa Oulun ammattikorkeakoulussa kampusopoilta.  

  Lisätietoa ja havainnollisia ohjeita iPad- ja iPhone-laitteille muun muassa edellä mainittujen digitaalisten oppimisen apuvälineiden käyttöön ja laitteiden puhetoimintojen asetuksiin on koonnut Erilaisten oppijoiden liiton Oppimisen apuvälinekeskus. Erilaisten oppijoiden liitto ry ja Oppimisen apuvälinekeskus tarjoavat lisätietoa ja oppaita sovellusten käyttämiseen ja asentamiseen.

 • Tiedonhaun ohjaus

  Voit varata etäohjausajan tiedonhakuun tai kirjastonkäytön opastukseen. https://www.oamk.fi/kirjasto/fi/palvelut/ota-yhteytta/hakupaja/

 • Ota yhteyttä kirjastoon

  Voit esittää kysymyksiä ja antaa palautetta kaikista Oulun yliopiston kirjaston toiminnoista ja palveluista sähköpostitse kirjasto(a)oulu.fi.