Opinto-opas


Opintojen sisältö »

Avoin ammattikorkeakoulu

Tervetuloa opiskelemaan Oulun ammattikorkeakoulun avoimeen ammattikorkeakouluun! Tähän oppaaseen on koottu tärkeää tietoa koskien opiskelua avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Jos sinulla oppaan lukemisen jälkeen on vielä kysyttävää, otathan meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @) tai puhelimitse: 029 448 9213.

Toivotamme sinulle opiskeluintoa ja menestystä opinnoissasi!

Avoimen amkin yhteyshenkilöt
Oulun ammattikorkeakoulu

 • Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa

  Avoimen ammattikorkeakoulun opetustarjonta muodostuu yksittäisistä opintojaksoista, opintokokonaisuuksista ja polkuopinnoista. Avoimen markkinoitu opetustarjonta julkaistaan kolme kertaa vuodessa www-sivuilla (syys-, kevät- ja kesätarjonta). Markkinoidun tarjonnan lisäksi voit avoimen ammattikorkeakoulun yhteyshenkilön kautta ilmoittautua mille tahansa opintojaksolle, mikäli opintojaksolla on vapaita paikkoja ja mahdolliset esitietovaatimukset täyttyvät. Opinnot toteutetaan pääsääntöisesti tutkinto-opiskelijoiden ryhmissä. Valittavanasi ovat lähes kaikki Oamkin tutkintoon johtavan koulutuksen (myös Yamk-tutkintojen) opintojaksot.

  Jos haluat opiskella muita kuin avoimen ammattikorkeakoulun sivuilla ilmoitettuja opetustarjonnan opintojaksoja, otathan yhteyttä avoimen ammattikorkeakoulun yhteyshenkilöön (avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @)) hyvissä ajoin ennen uuden jakson alkua. Jos mahdollista, ota yhteyttä avoimen sähköpostiin jo ennen lukuvuoden ensimmäisen jakson alkua, jolloin saat alustavaa tietoa siitä, missä vaiheessa lukuvuotta kiinnostustasi vastaavia opintojaksoja järjestetään. Huomaathan, että jokin tietty opintojakso saattaa alkaa vain kerran tai kahdesti lukuvuodessa. Kaikkia opintojaksoja ei toteuteta joka lukuvuotena.

  Yhdessä oman alasi avoimen ammattikorkeakoulun yhteyshenkilön kanssa voit laatia henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi, joka palvelee juuri sinun tarpeitasi.

  Voit hakea sinua kiinnostavia opintojaksoja opintojaksohaun kautta.

  Opintojen suunnittelu

  Opintojen suunnittelussa sinua auttaa ensisijaisesti kampuksen avoimen ammattikorkeakoulun yhteyshenkilö. Opintoja voit suunnitella myös opinto-ohjaajan, tutkintovastaavan tai tuutoriopettajan kanssa (etenkin, jos aiot suorittaa laajemman kokonaisuuden). Opintojakson opettajalta voit kysyä tietyn opintojakson suorittamiseen liittyviä asioita.

  Opintojen laskutus

  Avoimen amkin opintomaksu maksetaan verkkomaksupalvelu Paytrailin kautta. Saat opintojen alkamisen jälkeen sähköpostitse ja tekstiviestitse tiedon sinulle saapuneesta verkkolaskusta. Tämän jälkeen pääset maksamaan laskun Paytrailin verkkomaksupalvelussa kirjautumalla Oulun ammattikorkeakoulun avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumisjärjestelmään ja valitsemalla sieltä kohdan ”Omat ilmoittautumiset ja maksut”. Maksuaika on 14 vuorokautta. Mikäli olet ilmoittautuessasi kirjannut laskun maksajaksi muun tahon kuin itsesi, opinnoista lähetetään paperilasku ilmoittamaasi laskutusosoitteeseen.

  Mikäli laskussa on jotain epäselvää, otathan heti yhteyttä osoitteeseen avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @).

  Opintojen peruminen

  Voit perua avoimen opintosi maksutta ennen opintojakson alkua ilmoittamalla asiasta sähköpostilla avoimen yhteyshenkilölle avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @). Pelkkä ilmoitus opettajalle ei riitä. Voit perua myös opintojakson alkamisen jälkeen, mutta silloin joudut maksamaan opintomaksun. Huomaathan, että nonstop-opinnoissa ilmoittautuminen on sitova, eikä opintojen perumista voi tehdä maksutta. Nonstop-opinnoissa ilmoittautuminen on laskutusperuste.

  Lukuvuoden aikataulu

  Lukuvuosi (1.8.–31.7.) muodostuu jaksoista, joiden kesto on yhteensä 40 viikkoa. Lukuvuoden opetus alkaa pääsääntöisesti elokuun lopussa viikolla 34 tai 35.

  Lukuvuoden aikataulun voit tarkastaa opinto-oppaasta.

  Opintojen aikataulu ja lukujärjestykset

  Kampusten lukujärjestykset löytyvät Lukkarikoneesta. Mikäli opintojaksollasi on lähi-/etäopetusta, voit hakea opintojesi aika- ja paikkatietoja Lukkarikoneesta kirjoittamalla Hakusana –kenttään opintojakson nimen, toteutuskoodin tai ryhmän, jonka mukana opiskelet. Klikkaamalla muistiinpanokuvaketta hakutuloksen edessä, saat listauksen toteutuspäivistä.

  Huomaathan, että lukujärjestyksiin voi tulla vielä jakson alettua muutoksia, joten seuraa tiedotusta ja Lukkarikonetta. Jos sinulla on kysyttävää opintojen aikatauluista ja lukujärjestyksistä, ole yhteydessä avoimen yhteyshenkilöön tai opintojakson opettajaan.

  Tiedottaminen ja yhteydenpito Oamkin henkilökuntaan

  Henkilökunta käyttää tiedottamiseen yleensä Oivaa tai sähköpostia. Tiedottamiskäytännöistä kerrotaan opintojakson alussa. Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat useimmiten muotoa etunimi.sukunimi#oamk.fi (korvaa # -> @). Yhteystiedot löydät Oivan hakutoiminnolla.

  Huom! Mikäli yhteystietosi vaihtuvat opintojen aikana, ilmoitathan asiasta heti avoimen yhteyshenkilölle, jotta voimme päivittää muutokset rekisteriin. Tietosi eivät päivity meille automaattisesti Väestörekisterikeskuksen kautta.

  Ilmoittautuminen uusille opintojaksoille

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana sinun tulee ilmoittautua opintoihin aina avoimen yhteyshenkilön kautta. Et siis voi ilmoittautua opintojaksoille opiskelijahallintajärjestelmä Pepin kautta kuten tutkinto-opiskelijat tai pelkästään sopimalla asiasta opettajan kanssa.

  Opintojen hinta

  Opintojen hinta lukuvuonna 2021–2022 on 15 euroa per opintopiste tai 300 euroa lukuvuosi (opintopisteiden määrää ei rajoitettu).

  Huomioithan, että avoimen amkin maksukatto on 300 euroa lukuvuodessa riippumatta siitä, opiskeletko yksittäisiä opintojaksoja vai oletko polkuopiskelija. Huomaathan, että kyseessä on ilmoittautumismaksu eli ilmoittautuminen on sitova ja laskutusperuste.

 • Opintojen suorittaminen

  Käyttäjätunnukset

  Opintojen alussa saat käyttöösi henkilökohtaisen opiskelijatunnuksen eli students-tunnuksen. Käyttöoikeudet edellyttävät, että vaihdat salasanan heti tunnuksen saatuasi. Samat käyttäjätunnukset käyvät kaikkiin järjestelmiin: koneelle kirjautumiseen, opiskelijaintra Oivaan, sähköpostiin ja Moodleen.

  Opiskelijaintra Oiva

  Oiva on ensisijainen tiedotuskanava opintoihin liittyvissä asioissa. Oivan kautta pääset seuraamaan ajankohtaisia asioita ja käyttämään opinnoissa tarvitsemiasi palveluja.

  Moodle

  Oamkissa on käytössä verkko-opiskeluympäristö Moodle. Mikäli opintojaksollasi on käytössä Moodle, voit kirjautua Moodleen students-tunnuksillasi. Ohjeet Moodleen kirjautumiseen ja kurssialustoille rekisteröitymiseen.

  Tiedotamme myös avoimen ammattikorkeakoulun ajankohtaisista asioista omassa Avoimen ammattikorkeakoulun Moodle -työtilassa. Kys. Avoimen amkin työtila lisätään sinulle automaattisesti.

  Sähköposti ja OneDrive

  Sähköpostiosoitteesi on muotoa käyttäjätunnus#students.oamk.fi (korvaa # -> @). Sähköpostisi sijaitsevat Microsoft Office 365 -pilvipalvelussa. Kirjaudu palveluun selaimellasi osoitteessa: 365.oamk.fi. Yläpalkin linkkien kautta pääset käsiksi muihin MS:n pilvipalveluihin, kuten OneDrive-pilvitallennustilaasi.

  Sinun tulee lukea Oamkin sähköpostia säännöllisesti. Opettajat käyttävät opiskelusähköpostia tiedottamiseen. Jos käytät ensisijaisesti jotain muuta sähköpostiosoitetta, voit ohjata opiskelusähköpostisi ko. osoitteeseen. Ohjeet sähköpostin kääntämiseen. Lisäohjeita sähköpostin ja Microsoft Office 365 -pilvipalvelun käyttöön.

  Peppi

  Peppi on Oamkissa käytössä oleva opiskelijahallintajärjestelmä. Avoimen opiskelijana käytät Peppiä pääasiassa vain opintosuoritustesi selailuun. Pääset helposti Peppiin (ja moniin muihin sähköisiin järjestelmiin) Opinto-oppaan pääsivulta.

  Tenttikäytänteet 

  Opintojakson opettajalta saat tiedon opintojakson tenttikäytänteistä.

  Oamkissa on käytössä sähköinen tenttijärjestelmä Exam. Opettaja tiedottaa, mikäli opintojaksolla on käytössä Exam-mahdollisuus.

  Läsnäolo tunneilla

  Teorialuennoilla ei yleensä ole läsnäolovelvoitetta, mutta esimerkiksi kieliopinnoissa, seminaareissa ja harjoitustunneilla edellytetään yleensä läsnäoloa. Tarkemman tiedon saat opintojakson opettajalta.

  Opintosuoritukset, arviointimenetelmät ja arvosanat

  Avoimen ammattikorkeakoulun opintosuoritusten arviointiin sovelletaan Oamkin arviointimenettelyä. Opintosuoritukset arvioidaan joko numeerisesti asteikolla 0–5 tai sanallisesti asteikolla hylätty-hyväksytty.  Avoimen amkin opiskelijan tulee tehdä opintojaksoon liittyvät suoritukset opintojaksolla annettuun määräaikaan mennessä.

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana voit ilman erillistä maksua korottaa hylättyä opintojaksosuorituksen arvosanaa. Hyväksyttyä opintojaksosuorituksen arvosanaa voit korottaa kerran. Korotusmahdollisuus on käytettävä viimeistään opintojakson päättymistä seuraavan lukukauden aikana.

  Opettajat kirjaavat arvosanasi kolmen työviikon kuluessa arviointitilaisuudesta tai sovitusta suorituksen palautuspäivämäärästä. Suoritusmerkinnän näet opintorekisteristäsi Pepistä.

  Opintojen mitoitus

  Opintojen mitoituksen peruste on opintopiste (op). Opintopisteillä kuvataan työmäärää, jonka opintojakson suorittaminen opiskelijalta edellyttää. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan työtä.

  Opintosuoritusote, läsnäolotodistus ja selvitykset opinnoista

  Avoimen yhteyshenkilö voi pyydettäessä tehdä esimerkiksi opinnoille osallistumistodistuksen tai täyttää erinäiset lausuntopyynnöt esimerkiksi TE-toimistolle tai koulutusrahastoon. Opintojen päätyttyä voit pyytää suorittamistasi opinnoista opintosuoristusotteen osoitteesta avoinamk#oulu.fi (korvaa # -> @).  Pepin "Tilaukset" -osiosta voit ottaa myös itse sähköisesti allekirjoitetun, virallisen opintosuoritusotteen. Voit siirtää sen sähköisesti eteenpäin tai tarvittaessa tulostaa. Huomaathan, että opintosuoritusotetta ei toimiteta ennen kuin maksu opinnoista on suoritettu.

 • Muita opiskelijapalveluita

  Opiskelijapalvelut

  Kampuksen Koulutuspalveluista saat tietoa ammattikorkeakoulun toiminnasta ja käytännöistä (esimerkiksi aikataulut, opintosuoritusote, tenttikäytännöt). Koulutuspalveluiden toimistojen aukioloajat löytyvät Opinto-oppaasta.

  Opiskelijakortti ja opiskelijakunta

  Opiskelijakunnan jäsenyyteen ja valtakunnalliseen opiskelijakorttiin ovat oikeutettuja vain ammattikorkeakoulun päätoimiset tutkinto-opiskelijat. Voit kuitenkin olla yhteydessä Oamkin opiskelijakuntaan (OSAKO) opiskelijan edunvalvontaan liittyvissä asioissa.

  Opiskeluterveydenhuolto ja opintopsykologin palvelut

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat eivät ole oikeutettuja opiskelijaterveydenhuoltoon eikä opintopsykologin palveluihin.

  Opiskelijaravintolat ja avoimen ateriaetukortti

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana voit ruokailla Oamkin kampuksilla toimivissa opiskelijaravintoloissa, mutta et ole oikeutettu Kelan ateriatuettuun ruokailuun. Avoimen opiskelijan ateriaetukortin saat oman alasi avoimen yhteyshenkilöltä. Näyttämällä ateriaetukorttia Oamkin kampuksilla toimivissa opiskelijaravintoloissa, saat linjastolounaan edullisempaan hintaan.

  Opintotuki ja opiskelijaetuudet

  Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot eivät pääsääntöisesti oikeuta opintotukeen. Useimmat opiskelijaetuudet koskevat vain tutkinto-opiskelijoita. Tietyin edellytyksin opintotukea voi kuitenkin saada myös avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin (esim. erillisen arvosanan tai yksittäisen opintokokonaisuuden suorittamiseen, jos olet jo suorittanut korkeakoulututkinnon ja opinnot lisäävät ammatillista kelpoisuuttasi tai saat niillä virkakelpoisuuden). Lisätietoa oikeudesta opintotukeen saat Kelasta.

  Kirjastopalvelut

  Oamkin kirjasto on avoin kaikille lainaajille ja kävijöille. Kirjasto toimii neljässä eri toimipisteessä. Tietoa kirjaston aineistoista ja palveluista löydät Uuden asiakkaan oppaasta ja kirjaston verkkosivuilta. Tarvittaessa voit myös pyytää opastusta kirjaston palveluihin kirjaston henkilökunnalta.

  Sinun kannattaa hankkia kirjastokortti jo opintojesi alussa. Kirjastosta löydät ajantasaiset opiskelua ja oppimista tukevat palvelut ja kokoelmat. Avoimen opiskelijana saat käyttöösi myös elektronisen aineiston etäkäyttöoikeudet toimipisteiden ulkopuolella (toimii students-tunnuksilla).

  ICT-palvelut ja tietokoneiden käyttö kampuksilla

  ICT-palvelut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta helpdesk#oamk.fi (korvaa # -> @) ja puhelimitse numerosta 0294 483 124. Linnanmaan kampuksella toimii Campus ICT -palvelupiste, josta saat tarvittaessa apua tietoteknisissä asioissa. Campus ICT sijaitsee Linnanmaan kampuksen pohjoisosassa, Oamkin tiloissa 1. kerroksessa (huone nro 7D103).  Muilla Oamkin kampuksilla, ole yhteydessä helpdeskiin ja sovi tapaamisaika ja -paikka ICT-palveluiden kanssa erikseen. Jokaisella kampuksella on opiskelijoiden käyttöön tarkoitettuja atk-tiloja, joista osa on käytettävissä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Voit kysyä lisätietoa kampuksesi virastomestareilta.

  Tuudo-mobiilisovellus

  Voit ladata mobiililaitteellesi Tuudo-sovelluksen, josta näet muun muassa lukujärjestyksesi, opintosuorituksesi sekä Oamkin tiedotteita opiskelijoille. Lisätietoja Tuudosta on saatavilla IT-palveluiden ohjesivuilta.

  Kopiointi ja tulostaminen kampuksilla

  Luennoilla käytettävä materiaali selviää opintojakson alussa. Turvatulostus- ja kopiointi on käytössä Oamkin kampuksilla. 

  Vakuutusturva avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille

  Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat on vakuutettu. Opiskelijan vakuutusturvasta löydät lisätietoa Opinto-oppaasta.

  Oulun korkeakoululiikunta ja Sporttipassi

  Oulun korkeakoululiikunta eli OKKL on Oulun ammattikorkeakoulun, yliopiston ja ammattiopiston yhteinen liikuntapalvelu. Jos opiskelet avoimessa ammattikorkeakoulussa lukuvuoden aikana vähintään 15 opintopistettä, voit hankkia itsellesi Oulun korkeakoululiikunnan Sporttipassin, jolla saat alennuksia liikuntakursseista sekä yhteistyökumppaneiden liikuntatarjonnasta. 

  Turvallisuus kampuksilla

  Uusien opiskelijoiden tulee tutustua kampusten turvallisuusohjeisiin. Oman kampuksesi turvallisuusinfon löydät Oivasta ja Avoimen amkin Moodle-alustalta.

  Pysäköinti kampuksilla

  Linnanmaan kampus

  Täältä löydät lisätietoa Linnanmaan kampuksen pysäköinnistä ja muista käytänteistä.

  Kontinkankaan kampus ja Oulainen / Sosiaali- ja terveysala

  Kontinkankaan kampuksen piha-alueella pysäköinti on maksullista. Kontinkankaan kampuksen pysäköintioikeuksien hallinta ja laskutus tapahtuvat Q-Park Finland Oy:n Taskuparkki-verkkokaupassa.

  Ohjeet Kontinkankaan kampuksen pysäköintiin

  Viereinen Rauhanyhdistyksen parkkipaikka on myös käytössä päivisin. Lisää pysäköintitilaa löytyy myös Ouluhallin parkkipaikoilta.

  Oulaisissa lämpöpaikat ovat varattuja, mutta muille paikoille voi pysäköidä rajoituksetta.

Pikalinkit, Opiskelu Oamkissa

Pikalinkit, opintojen suorittaminen

Pikalinkit, muita opiskelijapalveluita

Sivusta vastaa: Henna Alakulju  |  Päivitetty viimeksi: 30.6.2021