Ryhmä(t)
SOS22SPA, SOS22SPB, YHT23K, SOS22SP
Paikkoja
Ei käytössä
Arviointiasteikko
0-5
Opetuskieli
Suomi
Opintojakson tyyppi
Avoin amk, Sosiaali- ja terveysala
Vastuuopettaja
Johanna Huttunen
Toteutustapa
T&k-osuus: 0 op
Virtuaaliosuus: 5 op
Lähiopetus: 0 op
Opettaja(t)
Seija Kokko, Tarja Tapio
Pienryhmä(t)
Avoin AMK
Arviointiasteikko
0-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jaksolla numeerinen arivointi, joka perustuu kirjalliseen tehtävään. Kaikki oppimistehtävät suoritettava hyväksytyksi. Lisäksi edellytetään verkko-opetukseen osallistumista.
Opetusmenetelmät
Opetus toteutetaan verkossa Zoomin välityksellä verkko-opetuksena, oppimistehtävinä sekä arvioitavana kirjallisena lopputehtävänä.
Lisäksi opetuksessa käytetään vierailevia asiantuntijoita gerontologisesta sosiaalityöstä ja ikääntyvien kotikuntoutuksesta.
Aika ja paikka
Opetus alkaaa 12.4. kello 9 -11. Zoomissa. Ensimmäinen läsnäolo on pakollinen.
Opetus koostuu aloituksen lisäksi viidestä 4 tunnin verkko-opetuskerrasta huhti- ja toukokuun aikana. Opetus on pääsääntöisesti maanantaisin kello 14 - 18, 17.4.; 24.4.; 8.5.; 15.5.; 22.5. Muutokset ovat mahdollisia. Opetus Zoomissa: https://oamk.zoom.us/my/tarjattapio
Oppimisympäristöt
Ei käytössä
Opetusmateriaali
Heikkinen, E., Jyrkämä, J., Rantanen R.(toim.) 2013 Gerontologia. Duodecim.
seuraavt luvut, tai *vastaavat vuoden 2022 painoksesta
1: II, 7) * Karisto A: Suuret ikäluokat eläkeiässä; 2: 8) Sarvimäki A, Vanheneminen kulttuureissa ja etnisissä ryhmissä; 3: III 23) Heikkinen R.-L. Kokemuksellinen vanheneminen; 4: VI 44) *Koskinen S. ja Seppänen M., Gerontologinen sosiaalityö; 5: 51) *Topo P., Teknologia; 6: 54) *Jyrkämä, J. ja Nikander, P., Vanheneminen, hoiva ja arkietiikka
Rantanen, T., Kokko, K., Sipilä, S. ja Viljanen, A. (toim.), 2022. Gerontologia. Duodecim.
seuraavat luvut
1): I: luku 4) Vakimo, S. Kulttuurin näkökulmia vanhenemiseen; 2): V luku 27) Jyrkämä, J. Vanheneminen ja arjen toimijuus.
Hakonen. S. ja Marin, M. (toim.) 2003: Seniori ja vanhustyö arjen kulttuurissa. PS-kustannus.
Helminen P., 2020 (tai uudempi): Sosiaaliohjaus sosiaaligerontologisessa työssä. teoksessa Helminen J. (toim.) sosiaaliohjaus -lähtökohtia ja käytäntöjä, EDITA e-kirja
Tapio T., 2019: Ikääntyminen, koti ja arki maaseutuympäristössä toimijuuden ja jatkuvuuden näkökulmasta, teoksessa: Päällysaho, Haasio, Saarikoski ja Uusimäki (toim.) Moninaista osaamista. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A, tutkimuksia 32 . e-kirja
Lisätietoja opiskelijoille
Opetus alkaa 12.4. kello 9.11. Zoomissa osoitteessa: https://oamk.zoom.us/my/tarjattapio
Ensimmäinen opetuskerta on pakollinen.
Avoimen amk:n opiskelijoille:
Opinnot kuuluvat sosiaalialan syventäviin opintoihin. Esitietovaatimuksena on, että opiskelija on suorittanut syventäviä opintoja edeltävät opetussuunnitelman mukaiset pakolliset opinnot.
Opintojaksototeutuksen valinnaiset suoritustavat
Toteutuksella ei ole valinnaista suoritustapaa.
Opettaja(t)
Seija Kokko, Tarja Tapio
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei käytössä
Tenttien ajankohdat
Ei käytössä
Kv-yhteydet
Ei käytössä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Verkko-opetus 22 h ja oppimistehtävät 1/3; kirjallinen essee 2/3, yksilö tai ryhmätyönä riippuen osallistujamäärästä.
Sisällön jaksotus
Ei käytössä
Arviointikriteerit hyväksytty
1-2: Tunnistan ikääntymistä koskevia näkökulmia ja käsitteitä.
Tunnistan sosiaaligerontologisen sosiaaliohjaukseen liittyviä keskeisiä piirteitä ja tunnistan ikääntyvän omaisten ja läheisten aseman.
Tunnistan ikääntyviä asiakkaita koskevaa lainsäädäntöä ja suosituksia, ja tiedän mistä etsiä lakitekstejä ja suosituksia.
Tunnistan erilaisia osallistavia menetelmiä.
Tunnistan kriittisen näkökulman ikääntymiseen liittyvien ilmiöiden tarkastelussa.
3-4: Kuvailen keskeiset, ikääntymistä koskevat teoriat ja käsitteet ja niiden yhteyden ikääntyneiden sosiaaliohjaukseen.
Kuvailen gerontologisen sosiaaliohjauksen periaatteita ikääntyvän asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa tehtävän suunnitelmallisen työn yhteydessä.
Kuvailen keskeiset ikääntyviä koskevan lainsäädännön ja suositusten kohdat ja sovellan niitä ikääntyvien ja heidän läheistensä kanssa tehtävässä työssä.
Kuvailen osallistavia ja voimaannuttavia menetelmiä ja niiden tavoitteita. Sovellan menetelmiä ikääntyvien kanssa tehtävässä työssä.
Kuvailen ikääntymisen yhteiskunnallista asemaa ja voimavaroja kriittisesti arvioiden, ja esitän parannusehdotuksia omaa ammattia kehittäen.
5: Sovellan ikääntymistä koskevia teorioita ja käsitteitä ja arvioin niiden käytettävyyttä ikääntyvien sosiaaliohjaukseen.
Arvioin gerontologisen sosiaaliohjauksen periaatteiden toteutumista asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa tehtävän suunnitelmallisen työn ja sen toteutumisen arvioinnin yhteydessä.
Arvioin kriittisesti ikääntyneitä koskevaa lainsäädäntöä ja suosituksia. Arvioin niiden toteutumista suunnitelmallisessa työssä ja osaan esittää parannuksia.
Sovellan suunnitelmallisesti osallistavia ja voimaannuttavia menetelmiä ja arvioin työskentelyn tavoitteiden toteutumista. Arvioin tavoitteiden toteutumista ja suuntaan menetelmän soveltamista ikääntyvän asiakasryhmän tarpeiden mukaan.
Arvioin kriittisesti ikääntyvien yhteiskunnalliseen asemaan ja voimavaroihin liittyviä tekijöitä ja esitän monipuolisia parannusehdotuksia omaa ammattialaani kehittäen.
Arviointikriteerit hylätty
Ei käytössä