LM00DF17 |
Vastuullinen ruoantuotanto (5 op) |
Esitietovaatimukset |
Ei käytössä |
Osaamistavoitteet |
Opiskelija ymmärtää vastuullisuuden käsitteen ja osaa pohtia ruoantuotantoa vastuullisuuden eri näkökulmista. Opiskelija tietää maaperän ja pellon kasvukunnon tekijät sekä ymmärtää ravinnekierron ja monimuotoisuuden merkityksen kasvintuotannolle ja sen ympäristövaikutuksille. Opiskelija tunnistaa peltoviljelyn vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä tilatasolla. Opiskelija ymmärtää eläinten hyvinvoinnin merkityksen osana vastuullista ruoantuotantoa. Opiskelija tunnistaa tuotantoeläinten luontaisen käyttäytymisen ja osaa havainnoida ja arvioida eläinten hyvinvointiin liittyviä tekijöitä tuotanto-olosuhteissa. Opiskelija ymmärtää bioturvallisuuden ja ruokaturvan sekä eläinten hyvinvoinnin yhteyden. Opiskelija osaa tarttuvien eläintautien ennaltaehkäisyn keskeiset menetelmät ja vastuullisen mikrobilääkkeiden käytön periaatteet. |
Sisältö |
Maan fysikaaliset, kemialliset ja biologiset ominaisuudet
Maan kasvukuntoon vaikuttaminen
Viljelyn monimuotoisuus- ja ympäristövaikutukset
Eläinten hyvinvointi ja luontainen käyttäytyminen
Bioturvallisuus ja tarttuvat eläintaudit
Mikrobilääkkeiden käyttö kotieläintuotannossa |
Suositeltavat muut opinnot |
Tarpeen mukaan opiskelija ja opintojen ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa. |
Suoritustavat |
Verkkotentit ja oppimistehtävät |
Toteutustavat |
Itsenäisesti suoritettava verkkototeutus. |
Oppimateriaalit |
Ei käytössä |
Kurssikirjallisuus |
Ei käytössä |
Arviointiasteikko |
Hyväksytty/Hylätty |
Arviointikriteerit |
hyväksytty/hylätty Opiskelija tietää vastuullisuuden käsitteen ja sen eri näkökulmat. Opiskelija tunnistaa maaperän ja pellon kasvukunnon tekijät. Hän ymmärtää, että ravinnekierto ja monimuotoisuus ovat merkityksellisiä kasvintuotannolle ja sen ympäristövaikutuksille. Opiskelija tunnistaa peltoviljelyn vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä tilatasolla. Opiskelija ymmärtää, millä tavoin eläinten hyvinvointi on osa vastuullista ruoantuotantoa. Opiskelija ymmärtää ainakin jonkin tuotantoeläimen lajinmukaisen käyttäytymisen ja osaa tunnistaa eläinten hyvinvointiin liittyviä tekijöitä tuotanto-olosuhteissa. Opiskelija tunnistaa, että bioturvallisuus ja ruokaturva sekä eläinten hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa. Opiskelija osaa tarttuvien eläintautien ennaltaehkäisyn menetelmiä ja vastuullisen mikrobilääkkeiden käytön perusteet.
|
Arviointikehikot |
Arviointikehikko
|
Lisätietoja opiskelijoille |
Ei käytössä |
Vastuuhenkilöt |
Hanna Laurell |
Linkit |
Arviointikehikko
|
- 01.08.2022 - 31.07.2023 (LM00DF17-3001 | AVO21KOamkHighwayMAA, AVO22KOamkHighwayMAA, YHT22K, MAA21SP, MAA20KM, YHT21S, YHT21K, MAA20SP)
Ryhmä(t)
AVO21KOamkHighwayMAA, AVO22KOamkHighwayMAA, YHT22K, MAA21SP, MAA20KM, YHT21S, YHT21K, MAA20SP
Paikkoja
Ei käytössä
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Opetuskieli
Suomi
Opintojakson tyyppi
Avoin amk, Luonnonvara-ala, Jatkuva ilmoittautuminen (nonstop), Verkko-opinto
Vastuuopettaja
Hanna Laurell
Toteutustapa
T&k-osuus: 0.00 op
Virtuaaliosuus: 0.00 op
Lähiopetus: 5 op
Opettaja(t)
Hanna Laurell, Raija Suomela, Titta Järveläinen
Pienryhmä(t)
Avoin AMK
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty-hylätty-asteikolla.
Vastuullinen kasvintuotanto 3 op
- Uudistavan viljelyn e-opisto (osittain tai kokonaan)
Vastuullinen kotieläintuotanto 2 op
- Tuotantoeläinten hyvinvointi 1 op
- Bioturvallisuus 1 op
Opetusmenetelmät
Itsenäisesti verkossa suoritettava nonstop -opintojakso. Itsenäisen opiskelun tukena käytetään luentotallenteita ja verkkomateriaalia. Opintojaksolla hyödynnetään Uudistavan viljelyn e-opistoa ja osana opintojaksoa voi suorittaa e-opiston sertifikaatin: https://www.uudistavaviljely.fi/
Aika ja paikka
Opintojakso suoritetaan verkko-opintoina itsenäisesti. Opintojakson voi aloittaa ja suorittaa oman aikataulun mukaan ns. nonstop. Opiskelu tapahtuu Moodle-verkko-oppimisalustalla.
Oppimisympäristöt
Ei käytössä
Opetusmateriaali
Kaikki opintojakson materiaali ilmoitetaan Moodle-alustalla.
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittautumisen jälkeen liity opintojakson Moodle-alustalle. Löydät sen nimellä Vastuullinen ruoantuotanto (Highway & CO) tai osoitteesta: https://moodle.oulu.fi/course/view.php?id=5842.
Opintojaksototeutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnaisista suoritustavoista sovitaan opettajan kanssa henkilökohtaisesti.
Opettaja(t)
Hanna Laurell, Raija Suomela, Titta Järveläinen
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla hyödynnetään Baltic Sea Action Groupin Uudistavan viljelyn e-opistoa. Bioturvallisuus -osio on toteutettu yhteistyössä Terve karja kannattaa -hankkeen kanssa. Opintojaksolla pohditaan vastuullisuutta todellisen maatilan näkökulmasta.
Tenttien ajankohdat
Opiskelija suorittaa vaaditut osa-alueet oman aikataulunsa mukaisesti.
Kv-yhteydet
Ei käytössä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ei käytössä
Sisällön jaksotus
Ei käytössä
Arviointikriteerit hyväksytty
Opiskelija tietää vastuullisuuden käsitteen ja sen eri näkökulmat. Opiskelija tuntee maaperän ja pellon kasvukunnon tekijät. Hän ymmärtää, että ravinnekierto ja monimuotoisuus ovat merkityksellisiä kasvintuotannolle ja sen ympäristövaikutuksille. Opiskelija tunnistaa peltoviljelyn vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä tilatasolla. Opiskelija ymmärtää millä tavoin eläinten hyvinvointi on osa vastuullista ruoantuotantoa. Opiskelija tuntee ainakin jonkin tuotantoeläimen lajinmukaisen käyttäytymisen ja osaa tunnistaa eläinten hyvinvointiin liittyviä tekijöitä tuotanto-olosuhteissa. Opiskelija ymmärtää, että bioturvallisuus ja ruokaturva sekä eläinten hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa. Opiskelija tuntee tarttuvien eläintautien ennaltaehkäisyn menetelmiä ja vastuullisen mikrobilääkkeiden käytön perusteet.
Arviointikriteerit hylätty
Ei käytössä
- 29.08.2022 - 31.07.2023 (LM00DF17-3002 | AVO22S23KOamkHighwayMAA, MAA22SP, YHT23K, YHT22S, MAA21SP, MAA22KM, MAA20KM, MAA20SP)
Ryhmä(t)
AVO22S23KOamkHighwayMAA, MAA22SP, YHT23K, YHT22S, MAA21SP, MAA22KM, MAA20KM, MAA20SP
Paikkoja
Ei käytössä
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Opetuskieli
Suomi
Opintojakson tyyppi
Avoin amk, Luonnonvara-ala, Jatkuva ilmoittautuminen (nonstop), Verkko-opinto, Kestävä kehitys, Kesäopinnot
Vastuuopettaja
Hanna Laurell
Toteutustapa
T&k-osuus: 0.00 op
Virtuaaliosuus: 5.00 op
Lähiopetus: 0 op
Opettaja(t)
Hanna Laurell, Raija Suomela, Titta Järveläinen
Pienryhmä(t)
Avoin AMK
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty-hylätty-asteikolla.
Vastuullinen kasvintuotanto 3 op
- Uudistavan viljelyn e-opisto (osittain tai kokonaan)
Vastuullinen kotieläintuotanto 2 op
- Tuotantoeläinten hyvinvointi 1 op
- Bioturvallisuus 1 op
Opetusmenetelmät
Itsenäisesti verkossa suoritettava nonstop -opintojakso. Itsenäisen opiskelun tukena käytetään luentotallenteita ja verkkomateriaalia. Opintojaksolla hyödynnetään Uudistavan viljelyn e-opistoa ja osana opintojaksoa voi suorittaa e-opiston sertifikaatin: https://www.uudistavaviljely.fi/
Aika ja paikka
Opintojakso suoritetaan verkko-opintoina itsenäisesti. Opintojakson voi aloittaa ja suorittaa oman aikataulun mukaan ns. nonstop. Opiskelu tapahtuu Moodle -verkko-oppimisalustalla.
Oppimisympäristöt
Ei käytössä
Opetusmateriaali
Kaikki opintojakson materiaali ilmoitetaan Moodle-alustalla.
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittautumisen jälkeen liity opintojakson Moodle-alustalle. Löydät sen nimellä Vastuullinen ruoantuotanto (Highway & CO) tai osoitteesta: https://moodle.oulu.fi/course/view.php?id=5842.
Opintojaksototeutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnaisista suoritustavoista sovitaan opettajan kanssa henkilökohtaisesti.
Opettaja(t)
Hanna Laurell, Raija Suomela, Titta Järveläinen
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla hyödynnetään Baltic Sea Action Groupin Uudistavan viljelyn e-opistoa. Bioturvallisuus -osio on toteutettu yhteistyössä Terve karja kannattaa -hankkeen kanssa. Opintojaksolla pohditaan vastuullisuutta todellisen maatilan näkökulmasta.
Tenttien ajankohdat
Opiskelija suorittaa vaaditut osa-alueet oman aikataulunsa mukaisesti.
Kv-yhteydet
Ei käytössä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ei käytössä
Sisällön jaksotus
Ei käytössä
Arviointikriteerit hyväksytty
Opiskelija tietää vastuullisuuden käsitteen ja sen eri näkökulmat. Opiskelija tunnistaa maaperän ja pellon kasvukunnon tekijät. Hän ymmärtää, että ravinnekierto ja monimuotoisuus ovat merkityksellisiä kasvintuotannolle ja sen ympäristövaikutuksille. Opiskelija tunnistaa peltoviljelyn vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä tilatasolla. Opiskelija ymmärtää millä tavoin eläinten hyvinvointi on osa vastuullista ruoantuotantoa. Opiskelija ymmärtää ainakin jonkin tuotantoeläimen lajinmukaisen käyttäytymisen ja osaa tunnistaa eläinten hyvinvointiin liittyviä tekijöitä tuotanto-olosuhteissa. Opiskelija ymmärtää, että bioturvallisuus ja ruokaturva sekä eläinten hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa. Opiskelija osaa tarttuvien eläintautien ennaltaehkäisyn menetelmiä ja vastuullisen mikrobilääkkeiden käytön perusteet.
Arviointikriteerit hylätty
Ei käytössä
- 01.08.2023 - 31.07.2024 (LM00DF17-3003 | MAA22SP, YHT23S, AVO23S24KOamkHighwayMAA, YHT24K, MAA21SP, MAA23SP, MAA22KM, MAA20KM, MAA20SP)
Ryhmä(t)
MAA22SP, YHT23S, AVO23S24KOamkHighwayMAA, YHT24K, MAA21SP, MAA23SP, MAA22KM, MAA20KM, MAA20SP
Paikkoja
Ei käytössä
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Opetuskieli
Suomi
Opintojakson tyyppi
Avoin amk, Jatkuva ilmoittautuminen (nonstop), Verkko-opinto, Luonnonvara-ala, Kesäopinnot, Kestävä kehitys
Vastuuopettaja
Raija Suomela
Toteutustapa
T&k-osuus: 0.00 op
Virtuaaliosuus: 0.00 op
Lähiopetus: 5 op
Opettaja(t)
Hanna Laurell, Raija Suomela, Titta Järveläinen
Pienryhmä(t)
Avoin AMK, Tutkinto-opiskelijat
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty-hylätty-asteikolla.
Vastuullinen kasvintuotanto 3 op
- Uudistavan viljelyn e-opisto (osittain tai kokonaan)
Vastuullinen kotieläintuotanto 2 op
- Tuotantoeläinten hyvinvointi 1 op
- Bioturvallisuus 1 op
Opetusmenetelmät
Itsenäisesti verkossa suoritettava nonstop -opintojakso. Itsenäisen opiskelun tukena käytetään luentotallenteita ja verkkomateriaalia. Opintojaksolla hyödynnetään Uudistavan viljelyn e-opistoa ja osana opintojaksoa voi suorittaa e-opiston sertifikaatin: https://www.uudistavaviljely.fi/
Aika ja paikka
Opintojakso suoritetaan verkko-opintoina itsenäisesti. Opintojakson voi aloittaa ja suorittaa oman aikataulun mukaan ns. nonstop. Opiskelu tapahtuu Moodle-verkko-oppimisalustalla.
Oppimisympäristöt
Moodle
Opetusmateriaali
Kaikki opintojakson materiaali ilmoitetaan Moodle-alustalla.
Lisätietoja opiskelijoille
Ei käytössä
Opintojaksototeutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnaisista suoritustavoista sovitaan opettajan kanssa henkilökohtaisesti.
Opettaja(t)
Hanna Laurell, Raija Suomela, Titta Järveläinen
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla hyödynnetään Baltic Sea Action Groupin Uudistavan viljelyn e-opistoa. Bioturvallisuus -osio on toteutettu yhteistyössä Terve karja kannattaa -hankkeen kanssa. Opintojaksolla pohditaan vastuullisuutta todellisen maatilan näkökulmasta.
Tenttien ajankohdat
Opiskelija suorittaa vaaditut osa-alueet oman aikataulunsa mukaisesti.
Kv-yhteydet
Ei käytössä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ei käytössä
Sisällön jaksotus
Ei käytössä
Arviointikriteerit hyväksytty
Opiskelija tietää vastuullisuuden käsitteen ja sen eri näkökulmat. Opiskelija tuntee maaperän ja pellon kasvukunnon tekijät. Hän ymmärtää, että ravinnekierto ja monimuotoisuus ovat merkityksellisiä kasvintuotannolle ja sen ympäristövaikutuksille. Opiskelija tunnistaa peltoviljelyn vastuullisuuteen liittyviä toimenpiteitä tilatasolla. Opiskelija ymmärtää millä tavoin eläinten hyvinvointi on osa vastuullista ruoantuotantoa. Opiskelija tuntee ainakin jonkin tuotantoeläimen lajinmukaisen käyttäytymisen ja osaa tunnistaa eläinten hyvinvointiin liittyviä tekijöitä tuotanto-olosuhteissa. Opiskelija ymmärtää, että bioturvallisuus ja ruokaturva sekä eläinten hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa. Opiskelija tuntee tarttuvien eläintautien ennaltaehkäisyn menetelmiä ja vastuullisen mikrobilääkkeiden käytön perusteet.
Arviointikriteerit hylätty
Ei käytössä